[quote name='Bloodwin' post='48566' date='sob, 31 sty 2009 - 13:22']Widzę, że skleciłem piękny post wczoraj. Niech jakiś modek usunie ten mój post wyżej. ;/
Co do koniunkcji - u mnie nic nie było widać, szkoda.[/quote]
Koniunkcje wyglądają najładniej po zachodzie słońca. Wtedy blask ciał niebieskich idealnie komponuje się z wszelkimi odcieniami atmosfery. Widok niektórych zdjęć naprawdę potrafi powalić.
Koniunkcje tego typu występują co kilkanaście dni. Wystarczy uruchomić program symulujący układ ciał niebieskich (np. Stellarium) i będziemy wiedzieć kiedy coś ciekawego dzieje się nad naszymi głowami. Tak z ciekawości ustaliłem że 11 i 12 lutego nad ranem (3-5) na północnym wschodzie będzie miała miejsce koniunkcja Księżyca z Saturnem. Nie świeci on co prawda jak Wenus ale można obejrzeć. 24 lutego nowo odkryta kometa Lulin znajdzie się najbliżej Ziemi, w odległości 0.41 j.a., osiągając jasność 6m. Będzie wtedy widoczna z Polski przez całą noc, wysoko na niebie. Cały czas będzie blisko Saturna.
Ostatnio zmieniony sob sty 31, 2009 11:20 pm przez sasquatch, łącznie zmieniany 1 raz.