Naukowcy z NASA zrobili jej zdjęcie. Widać na nim jak kosmiczna dłoń sięga po...
...światło.
[ external image ]
Jest mała i gasnąca, ale wciąż niezwykle silna. A przy tym wiruje jak szalona i rozświetla wszystko wokół. Kto? Gwiazda neutronowa (czyli pulsar) PSR B1509-58. To ona jest "odpowiedzialna" za niezwykły widok zarejestrowany przez krążące po orbicie obserwatorium rentgenowskie NASA Chandra.
[ external image ]
Pulsar wyróżnia się tym, że wysyła w przestrzeń wokół siebie ogromne ilości energii i wiruje z zawrotną prędkością (PSR B1509-58 wiruje w tempie 7 obrotów na sekundę!). Źródłem gwałtownego promieniowania jest pole magnetyczne, w tym przypadku - 15 bilionów razy większe od pola magnetycznego Ziemi. Gwiazda neutronowa może w ten sposób tworzyć interesujące struktury, np. wielką dłoń sięgającą po światło.
Naukowcy z NASA oceniają, że PSR B1509-58 leży w odległości ok. 17 tys. lat świetlnych od nas.
Gigantyczna dłoń z kosmosu
Re: Gigantyczna dłoń z kosmosu
uwielbiam takie zdjęcia oglądać są śliczne. Jeszcze nie raz będziemy mogli takie zdjęcia zobaczyć....
Prawda jest pochodnią olbrzymią zbliżamy się do niej tylko na chwilę w obawie, by nie spłonąć.
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać
Należy się bać istotki czerpiącego wiedzę z jednej książki

Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać
Należy się bać istotki czerpiącego wiedzę z jednej książki

- Immortal_girl
- Infrańczyk
- Kontakt:
ja zawsze powtarzam że natura, świat.. potrafi stworzyć najbardziej zapierające dech w piersiach wytwory, obrazy.. piekne ^^
[quote name='Immortal_girl' post='51401' date='śro, 08 kwi 2009 - 22:23']ja zawsze powtarzam że natura, świat.. potrafi stworzyć najbardziej zapierające dech w piersiach wytwory, obrazy.. piekne ^^[/quote]
A w wielu przypadkach można się dopatrzeć kształtów ludzkich
Przynajmniej jest co oglądać i jest temat do dyskusji
A w wielu przypadkach można się dopatrzeć kształtów ludzkich

Przynajmniej jest co oglądać i jest temat do dyskusji

7 ob/s to dynamiczna gra świateł, kropka w kosmosie której natury nie znamy a potrafimy się cieszyć, ładne
Nisargadatta Maharaj Szri - Rozmowy z mędrcem
Najwyższa prawda jest taka że nie ma prawdy
Armageddon jest blisko, przyjdź do nas na boisko, Tu hardcore nie disco, patrz jak człowiek upadł nisko.
Moja drużyna zapowiada koniec świata, który nadejdzie za ok 2lata. [ external image ]
Najwyższa prawda jest taka że nie ma prawdy
Armageddon jest blisko, przyjdź do nas na boisko, Tu hardcore nie disco, patrz jak człowiek upadł nisko.
Moja drużyna zapowiada koniec świata, który nadejdzie za ok 2lata. [ external image ]
Przyznaje pięknie wygląda.
Piękne pięknością, ale
To "BOSKA RĘKA" sięgająca po ogień, którym ciśnie we wszystkich grzeszników na ziemi!!!!!!!!!!!!!!! Biada wam powiadam BIADA!!!!!!!!!!!!! <demoniczny śmiech>
To "BOSKA RĘKA" sięgająca po ogień, którym ciśnie we wszystkich grzeszników na ziemi!!!!!!!!!!!!!!! Biada wam powiadam BIADA!!!!!!!!!!!!! <demoniczny śmiech>