Jak poinformował szwajcarski serwis Swiss info, pewna 64-letnia kobieta, przebywająca na oddziale Geneva University Hospital, oświadczyła lekarzom, że posiada widmową trzecią rękę. Dodatkowe ramię miało się u niej pojawić kilka dni po doznanym udarze mózgu. Przypadek ten można by zaliczyć do tzw. Supernumerary Phantom Limb (SPL), czyli zespołu nadliczbowej kończyny fantomowej, gdyby nie pewien istotny szczegół. Otóż, jak się okazało, kobieta jest w stanie używać owej kończyny. Czyni to na przykład drapiąc się w swędzące miejsce. Nie może dotykać przedmiotów, nie zawsze czuje swą trzecią dłoń, ale -jak stwierdzili lekarze - ilekroć jej potrzebuje, ta się pojawia.
To pierwszy znany przypadek, gdy pacjent potrafi czuć, widzieć i Świadomie poruszać kończyną, która de facto nie istnieje. Szwajcarscy lekarze opublikowali wyniki swoich badań w Annals of Neurology.
Doktor Asaid Khateb, neurolog z laboratorium doświadczalnego szpitala, kierował grupą naukowców, którzy przebadali mózg pacjentki za pomocą funkcjonalnego rezonansu magnetycznego. Technika ta pozwala ustalić, czy kora mózgowa jest naprawdę stymulowana, i w którym dokładnie obszarze taka stymulacja zachodzi. W omawianym przypadku badania ujawniły, że pacjentka
rzeczywiście doświadcza tego, co opisuje. Kiedy lekarze poprosili ją, aby poruszyła fantomową ręką, jej mózg zareagował tak, jak gdyby ramię to istniało. Dodatkowo zaktywizował się ośrodek wzroku kobiety, co uświadomiło badaczom, że widzi ona swą wyobrażoną kończynę! Gdy poinstruowano ją, aby podrapała się w policzek -aparatura zarejestrowała aktywność w partiach mózgu odpowiedzialnych za dotyk.
Doktor Khateb oświadczył, że casus fantomowej ręki, występujący u 64-letniej pacjentki z udarem mózgu, pozostaje tajemnicą. Do tej pory w historii medycyny odnotowano zaledwie dziewięć przypadków pacjentów, którzy jednocześnie byli w stanie czuć i dostrzegać swą nieistniejącą kończynę. Na syndrom SPL najczęściej cierpią osoby, które przeszły amputację - dotyczy to aż 50-80 procent z nich. W większości
przypadków doświadczenie to jest bolesne i trudne do zaakceptowania. Jak piszą autorzy artykułu opublikowanego w czasopiśmie naukowym Clinicat Journal of Pain. Rzeczą pozytywną w takich wypadkach jest to, ze obserwowane wówczas stany mogą oferować unikalny sposób przyjrzenia się temu, jak mózg tworzy nasze codzienne doświadczenie odczuwania ciała oraz jaźni.
W końcowych wnioskach szwajcarscy lekarze podkreślają, że obserwacja pacjentki cierpiącej na syndrom fantomowej kończyny może pomóc odnaleźć brakujące ogniwo łączące klasyczne przypadki SPL z badanym przez parapsychologów zjawiskiem wychodzenia poza ciało (Out of Body Experience - OOBE).
Być może dzięki temu dowiemy się, na czym polega mechanizm eksterioryzacji.
NŚ-7/2009
Ręka której nie ma
Ręka której nie ma
ŻYCIE JEST TYLKO GRĄ
WSZYSTKO,CZYM ONO JEST,TO ILUZJA,ALE WY,GRACZE,DOSZLIŚCIE DO PRZEKONANIA,ŻE TO JEDYNA RZECZYWISTOŚĆ
Re: Ręka której nie ma
O zespole fantomowym słyszałem, że ludzie po amputacji czują ból i swędzenie amputowanej części kończyny.
Ale pierwszy raz słyszę aby osoba ze wszystkimi kończynami widziała i poruszała swoją 3 ręką X_x
Ale pierwszy raz słyszę aby osoba ze wszystkimi kończynami widziała i poruszała swoją 3 ręką X_x
[ external image ]
,, Veni Vidi Vici" - przybyłem, zobaczyłem, zwyciężyłem
Timeo Danaos Et Dona Ferentes
**********Sol Omnibus Lucet!!!**********
,, Veni Vidi Vici" - przybyłem, zobaczyłem, zwyciężyłem
Timeo Danaos Et Dona Ferentes

**********Sol Omnibus Lucet!!!**********
Re: Ręka której nie ma
Nie przejmuj się Zituś,ja też pierwszy raz o tym słyszę. 

Ostatnio zmieniony pt sie 14, 2009 9:27 pm przez Lazy, łącznie zmieniany 1 raz.
ŻYCIE JEST TYLKO GRĄ
WSZYSTKO,CZYM ONO JEST,TO ILUZJA,ALE WY,GRACZE,DOSZLIŚCIE DO PRZEKONANIA,ŻE TO JEDYNA RZECZYWISTOŚĆ