[quote name='Orson' post='61010' date='śro, 09 wrz 2009 - 22:43']Ok, jutro dam Ci znać na privie i opiszę to.[/quote]
Ok Dzięki
[quote name='Orson' post='61010' date='śro, 09 wrz 2009 - 22:43']Hmmm, analogia jest tutaj prosta- niektórzy nie wierzą, że kataru nie da się wyleczyć, a nie da się go wyleczyć:P. Niektórzy nadal nie wierzą, że epilepsja nie jest efektem tańca Świętego Wita, czy opętania, tylko chorobą. Co nie zmienia faktu:).
I zaznaczam po raz kolejny, że używasz pewnego uogólnienia (a na uogólnieniach bazuje np: mentalizm), że są to te same postaci. Nie- one są zbliżone, ale nie takie same. Jedyny punkt wspólny to taki, iż cechuje je pewna forma ciemności, mroku, niewyraźnie linie i zarysy.[/quote]
co do kataru hmm katar co jakiś czas powraca. wiec na upartego mozna powiedzieć ze nie da się wyleczyć
św. Wita jest Przyzywany podczas epilepsji stąd tzw. choroba św. Wita....... Tak jest to choroba. Na pewno nie jest to opętanie.
[quote name='Orson' post='61010' date='śro, 09 wrz 2009 - 22:43']No, jeśli już się zobowiązałaś, to trzymam za język:P. Ja już taki jestem:P[/quote]
Dałam już 2 przykłady
[quote name='Orson' post='61010' date='śro, 09 wrz 2009 - 22:43']Ale to jest odnośnie czego? W sensie, że odnośnie czego jest to zwierzę, jakiś pojazd?
Powtórzę jeszcze raz: Pewne wyobrażenia, dokładnie jak twierdzenia Forera, są ogólne, różnią się szczegółami, czy też formą, często bardzo istotnie, ale ich jeden wspólny punkt (w tym przypadku omam wynikający z gry światła i cienia, z przymroczenia, z synestezji, czy wielu innych) kusi ludzki umysł do unifikacji.
Stąd Twoje stwierdzenie, że to każda postać, czy bezkrytyczność Horror, w stosunku do tego co przeżył itp. Na takich zasadach pracy ludzkiego mózgu działa hipnoza i mentalizm, które dla postronnych mogą wydawać się magią. To tak w pakiecie dodałem:).[/quote]
Powiedziałam ze będę strzelać i dałam 2 przykłady czyli te zwierze i pojazd. Ze istotka jeśli ma juz te omamy to powinna widzieć np. zwierze 2 pojazd a 3 jeszcze coś innego. Drogi orsonie tu możesz powtarzać..... ale ja i tak będę twierdzić ze w trakcie omamów każdy powinien widzieć co innego a nie tą czarną postać......