KK mówi, że on jest jedynie zbawczy i żaden inny kościół nie... I tu jest sprzeczności bo kościół prawosławny coś podobnego mówi jak i inne chrześcijańskie kościoły. Więc jak można do końca ufać takiej religii. Choć ja nie wierzę w religię, bo to wymysł ludzi....
Jak dla mnie wszędzie jest ten sam Bóg, człowiek tylko przypisuje mu swoją łatkę. A to apostazję, wieczne potępienie innowierców. Dlatego wierzę w reinkarnację, bo człowiek może w następnym życiu się zmienić. Nie chcę tu pisać tylko o kościele katolickim, choć on organizuję te debaty religijne.[/quote]
czy ma to jakieś znaczenie w jakiego Boga wierzysz? w zasadzie na podstawie jednej księgi powstała cała masa wyznań i każde z nich jest przekonane o swojej nie omylności z tego właśnie powodu moim zdaniem nie ma znaczenia do jakiego wyznania należysz ważne jest natomiast co niesiesz w sobie jakie wartości są twoim priorytetem to dla mnie jest rzecz ważna, natomiast w co wierzysz czy nie wierzysz jest sprawą drugorzędną i nie ma większego znaczenia bo rzeczywistość może okazać się zupełnie różna od tego w co wierzymy,żadne wyznanie kościół czy sekta nie jest w stanie udowodnić nam,że racja jest po ich stronie, dlatego wszystkie wyznania opierają się na wierze i dogmatach możemy w to wierzyć albo nie, swoją drogą ile krwi już przelali ludzie 'udowadniając" sobie wyższość własnego wyznania nad innym...tego chyba już nikt nie jest w stanie policzyć..wiem jedno ,że KK nie należy do ostatnich(aby nie powiedzieć jednym z pierwszych) który ma tyle krwi na swoich rękach,że aż strach pomyśleć