W takim razie wytłumacz mi Pantanal gdzie popełniłem błąd. Strefa 51 to najsławniejszy poligon badawczy na świecie i władzom jest na rękę że mówi się że to właśnie tam przetrzymuje się obce statki i rozpracowuje ich technologie. Lepiej tak niż podejrzewać rząd o topienie kasy w tajemniczych projektach. Oczywiście jak zaznaczyłem to tylko jeden z wielu kompleksów badawczych. Uwaga skupiona na jednym miejscu jest niewątpliwym plusem dla tych którzy pragną aby nadal trzymać i rozwijać technologie w ukryciu.
Wcześniejszy post był skrótem myślowym (tak lubianym przez naszych polityków)
[quote name='spacemaster92']No wątpie czy taka Polska czy Czechy miały takie tajne placówki badawcze. W ogóle w Stefie 51 nie muszą mieć odrazu UFO no ale z kądś taki postęp technologiczny musiał się wziać pytanie tylko z kąd.[/quote]
Oczywiście że nie każde państwo stać na budowę takich obiektów jak Strefa 51, ale to nie znaczy że nie pracują nad nowymi technologiami. Polska niby z pozoru zacofany militarnie kraj. Jednak 1-2 lata temu mogliśmy przeczytać że nasi naukowcy stworzyli najlepszy na świecie system wykrywania promieniowania, który już kilkakrotnie próbowano wykraść. Tak więc to że jakieś państwo jest biedne nie znaczy że się nie rozwija, wszyscy robią to we własnym tempie.
Jeśli chodzi o postęp technologiczny to poza czynnikiem pozaziemskim, który przez większość osób jest najważniejszy, mamy jeszcze wątek naukowców pracujących w III Rzeszy, a także inne których nie znamy.