Tajemnicze światła nad Wrocławiem, 29.08.10

Relacje, zdjęcia i doniesienia z kraju.
Awatar użytkownika
Rysiek23
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Tajemnicze światła nad Wrocławiem, 29.08.10

Post autor: Rysiek23 »

RAPORT IDEM PER IDEM CZYNNIK X

Noc z 28 na 29 sierpnia 2010, godzina między 1:10 a 1:15, widziałem następujące zjawisko jasno czerwonych świateł, okolice Różanki i Karłowic: Na niebie (w dużym obszarze bezchmurnym) pojawiły się nagle dwa światła (nie pulsowały, nie zostawiały żadnych smug, całe zjawisko bezdzwięczne). Miałem wrażenie jakby wisiały, po czym jedno poleciało w miarę regularnym ruchem w stronę Karłowic wrocławskich, drugie wolno oddaliło się w stronę Nowego Dworu. Ok. kilku lub kilkunastu sekund później pojawiły się w tym samym miejscu trzy następne światła (identyczne cechy), poruszały się wolno, jakby stały, a następnie jedno znikało znowu udając się wolno w kierunku Nowego Dworu, dwa pozostałe znikały niemal natychmiast. Następnie po chwili pojawiło się jeszcze jedno światło (identyczne zachowanie), a potem jeszcze jedno. Pojawiły się na 10-20 sekund. Moją uwagę zwróciło najbardziej światło, które poleciało w stronę Karłowic. To nie była flara ani samolot, jak myślałem. Samolot często zostawia smugę, świeci nocą białym światłem wchodząc w chmury i rozświetla je promieniem, pulsuje światłami ostrzegawczymi. Poza tym uznałem, że nie ma możliwości, aby z pobliskiego lotniska o godzinie po 1:00 w nocy startowało w przeciągu 2 minut 7 samolotów bezdźwięcznych, w tym dwa blisko siebie, a później aż trzy blisko siebie. Obiekt ten (jak i inne) zresztą zachowywał się w 100% inaczej niż samolot czy nawet helikopter. Zbliżając się do krawędzi chmur, które rozświetlał księżyc, nie świecił żadnym światłem, tylko cały czas był jednostajnie czerwony (tracąc światło przed chmurami), nawet jakby nie było poświaty wokół niego. Leciał w lini prostej na 100%. Miałem wrażenie, że nie dotknął chmur, a to czerwone światło zgasło; nie dostrzegłem żadnych zarysów.

Światła, miały identyczną intensywność. Zjawisko pojawiało się w odległości 1 km w linii prostej, poniżej delikatnych chmur bądź wyłoniły się z chmur; po prostu pojawiły się na niebie. Obiekty (te dwa i później trzy) zmieniały położenie względem siebie. Gwiazdy były widoczne tej nocy na niebie, nie dużo, ale były, nawet przebijały między lekkimi chmurami, na bezchmurnym niebie były widoczne gołym okiem. Tych świateł nie można było z nimi pomylić. Gdyby pojawiło się tylko jedno, myślę, że zlekceważyłbym zjawisko, ale pojawiające się w grupach oraz ich liczba 7 i jedno w długim ruchu były ponad wątpliwość czymś innym niż samoloty. Nie można było dostrzec, żeby miały kształty poza światłem, po prostu świecące kule z oddali. Obiekt, który poleciał w stronę Karłowic, obserwowałem najbardziej, ponieważ leciał w moją stronę. Przeleciał bardzo niedaleko, było cicho, że nawet drzewa nie szeleściły, żadnego dźwięku silnika, nic, po prostu poruszające się światło w kształcie kuli, choć im było bliżej, nie wyglądało na pełnokształtną kule. Na 100% nie wleciało w niżej położone chmury, znikło przed nimi, tracąc światło. Pozostałe światła były w oddali, ale pojawiały się jedne za drugimi i również znikały z pola widzenia, niektóre wykonywały "krótki lot".

Analiza zdjęć

[ external image ]

Sprawdzanie wiarygodności świadka ( Data obserwacji i model aparatu )

[ external image ]

Archiwum warunków atmosferycznych na dzień obserwacji

[ external image ]

[ external image ]

Rekonstrukcja obserwacji:

[ external image ]

[ external image ]

[ external image ]

[ external image ]

Podsumowanie

Według obserwacji świadka, naszych badań oraz Arkadiusza Miazgi i relacji, która do nas wpłynęła jednogłośnie orzekliśmy iż obserwowane obiekty nie mogły być lampionami chińskimi gdyż...

1. Obiekty pojawiły się nagle na bezchmurnym niebie.

2. Kierunek lotu obiektów oraz ich prędkość i zachowanie nie są adekwatne do warunków panujących w chwili obserwacji.

3. Wiarygodność świadka jest wysoko autentyczna.

Zatem ustaliliśmy, iż widziane obiekty pozostają nazwane mianem NOL.

IPI Czynnik X oraz Arkadiusz Miazga
Ostatnio zmieniony wt wrz 07, 2010 3:42 pm przez Rysiek23, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Arek 1973
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Re: Tajemnicze światła nad Wrocławiem, 29.08.10

Post autor: Arek 1973 »

świadek jest pewny że one latały? a nie skakały?
"Jestem fanem nauki ale nie jej ślepym wyznawcą"

<a href="https://www.facebook.com/arek.czaja">ht ... k.czaja</a>
Awatar użytkownika
sasquatch
Homo Infranius
Kontakt:

Post autor: sasquatch »

Tak Arku, latały, nie skakały:)

Awatar użytkownika
Arek 1973
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Post autor: Arek 1973 »

Możny by ich wielkość z grubsza oszacować?

Wiem że to trudno, ale świadek raczej umie rozróżnić 50cm kulę od dwumetrowej
"Jestem fanem nauki ale nie jej ślepym wyznawcą"

<a href="https://www.facebook.com/arek.czaja">ht ... k.czaja</a>
Awatar użytkownika
azor
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Post autor: azor »

[quote name='Arek 1973' post='73379' date='13 wrzesień 2010 - 08:45']Możny by ich wielkość z grubsza oszacować?

Wiem że to trudno, ale świadek raczej umie rozróżnić 50cm kulę od dwumetrowej[/quote]

Znam to zdarzenie ponieważ świadek także i ze mną się kontaktował. Zdarzenie jest interesujące ponieważ wszystko wskazuje na to że nie były to typowe lampioniki made in china. Co więcej mam dwa podobne zdarzenia pasujące do Wrocławskiego w których także wyjaśnienie ich lampionami byłoby błędem ! Nie wiem ale mam nieodparte przekonanie że mamy tutaj do czynienia z czym podobnym do Foo fighter a jak wiadomo te często nie dużych rozmiarów kule obserwowano przez pilotów począwszy od Niemców skończywszy na Japończykach a wówczas lampionów nie było ;)

W tym zdarzeniu jak i na Śląsku ( obs. z 10 września) obiekty pojawiają sie nagle nie wnoszą się z kierunku ziemi czy nadlatują z innego lecz pojawiają na kilka kilkanaście sekund po czym gasna znikają.

Z 10 września w Rybniku był taki przypadek, że zauważono kulę- owal która była nagrywana kamerą w zoomie po chwili wytraciła jasność i zrobiła się dosłownie czarna na tle nieba potem przemieściła się emitując światło i znikła. Dodam że kamera w trakcie nagrywania wskazywała niski stopień energii mimo ze było 100 % a plik z rejestracji został uszkodzony.

Na razie tyle, zaraz wybieram się do Kielanówki udokumentować kilka zdarzeń ;)
Awatar użytkownika
azor
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Post autor: azor »

Nie mogę tego wykluczyć nawet jak obiekt jest małych rozmiarów - jeszcze czekam na dodatkowe dane od świadka. Co do oddziaływań rejestrowałem CE-2 koło ZM z 1997 roku gdzie obiekt poruszał sie max 150 m od świadka ale wystąpiły oddziaływania natury termicznej, magnetycznej i grawitacyjnej - świadek po tym zdarzeniu ''nabyła'' jakiś zdolności terapeutycznych ale nie rozwija tego w sobie a szkoda.

Wróciłem z Kielanówki okazuje sie że przed 2000 rokiem obserwowano tam obiekty typu BOL, a ostatni jakieś dwa tygodnie temu i co najciekawsze świadek kilka razy widziała lampiony chińskie puszczane z Rzeszowa, ale to co zobaczyła nic je nie przypominało szczególnie sposób lotu falowy, aż do zniknięcia.

Odwiedziłem tereny w Kielanówce i Nosówce gdzie w 2000 roku odnotowano obserwacje UFO oraz pojawienie się dwóch piktogramów. Niektórzy świadkowie obserwacji UFO już nie żyją z którymi rozmawiałem 10 lat temu.
Awatar użytkownika
Rysiek23
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

[quote name='Orson' post='73398' date='13 wrzesień 2010 - 18:08']Jestem jeszcze przed przeczytaniem artykułu, ale czy Idem per Idem to nie jest przypadkiem strona niejakiego Grzegorza Tarczyńskiego ?[/quote]

Tak to przypadek od Grzegorza, ale zajmował się nim także Arek Miazga. Poza tym jest ciekawy ze względu na świadka. Oczywiście nie mogę mówić dlaczego :) Pozostaje nam zaufać.
Ostatnio zmieniony ndz lut 06, 2011 9:36 pm przez Rysiek23, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rysiek23
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

[quote name='Orson' post='73404' date='13 wrzesień 2010 - 19:56']Zresztą, dosyć często zdarza mi się obserwować pioruny kuliste, które zachowują się podobnie. No i oto całe UFO:D.[/quote]

Skoro tak często je widujesz to już robi się ciekawie, bo jak zapewne wiesz nikt do końca nie zna natury tego typu fenomenów. Śmiało można je nazwać UFO :D Spróbuj zrobić kilka zdjęć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „OBSERWACJE Z POLSKI”