Zwierzęta mają przeżycia duchowe?

Doświadczenia wyjścia z ciała, stany bliskie śmierci, sny...
Awatar użytkownika
Arek 1973
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Re: Zwierzęta mają przeżycia duchowe?

Post autor: Arek 1973 »

Uważam także że nasze zwierzątka wprawdzie mają te same "lokalizacje części mózgu odpowiedzialne za..." ale nie mają takiego mniemania o Bogu (bogach) co ludzie.

Mają czy nie mają możemy tylko gdybać bo żaden zwierzak nie powie nam nic na ten temat, to tyle.

pozdawiam
"Jestem fanem nauki ale nie jej ślepym wyznawcą"

<a href="https://www.facebook.com/arek.czaja">ht ... k.czaja</a>
Korybut
Infrańczyk
Kontakt:

Post autor: Korybut »

Pod tym względem zwierzęta są od ludzi mądrzejsze i nie wymyślają sobie bożków ani energii.

Bo może nie muszą. Mają w swych zwierzęcych duszach zakodowane istnienie Istoty Wyższej, i dla nich jest to czymś naturalnym. Dlatego też nie Mają tego typu przeżyć duchowych co ludzie. Po za tym to całkiem inny szczebel organizmu. Człowiek jest istotą inteligentniejszą i mądrzejszą od zwierząt, a wg. wierzeń to właśnie on został wybrany przez Boga spośród setek jego stworzeń. Jednak my raczej nie posiadamy wczepionej w duszę świadomości istnienia Stwórcy, bo na tym polega wolna wola, a co za tym idzie wiara. Zwierzęta nie muszą się tym martwić bo po prostu dla nich On jest i tyle. Jakby powiedział to kot: "Co w tym nadzwyczajnego?" :P
Dzielmy się wiedzą, bo ona jest kluczem do wszystkiego
Awatar użytkownika
Rysiek23
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Post autor: Rysiek23 »

To bardzo ciekawe zagadnienie ale chyba nigdy nie poznamy ostatecznej odpowiedzi. Wciąż, nawet podświadomie stawiamy się ponad światem zwierząt a tym czasem nasze wewnętrzne przeżycia mogą być całkiem podobne. Poruszyliśmy to zagadnienie w Infra-Faktach, w których Piotr całkiem słusznie zauważył, że być może nasze poczucie wyższości wynika z umiejętności tworzenia kultury materialnej obcej światu zwierzęcemu.
Awatar użytkownika
danut
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Post autor: danut »

Może dlatego, że Bóg stworzył Ziemię, przyrodę, zwierzęta i ludzi i dlatego, ze wszystko zostanie przemienione a my odmienieni , gdzie jak czytamy w Biblii, ludzie i zwierzęta żyja ze sobą w zgodzie i nie ma już czegos takiego jak walka o byt...Może dlatego, że wszystko co żyje posiada duszę, albo jej cząstkę..Psy np. różnie reagują na różnych ludzi, do jednych garną do innych nie, może wyczuwają przyjazne lub mniej przyjazne energie, może nie potrzeba używac słów aby umiec nawiązac kontakt z inna istotą..
Awatar użytkownika
danut
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

:) Nie wszystko da się wyjasnic, dlatego sprowadza się do tego co mamy u podstaw, a każde inne wyjaśnienia zawsze dla kogos będą absurdalne..Nie odpowiedziałeś na to dlaczego te reakcje zwierząt są różne na różne inne istoty nie tylko różnych ludzi...:)?..Widzisz zło, agresja, stan uczuciowy ten i odmienny wzbudza i rozsiewa wokół to samo, zło tworzy zło, itp. a zwierzęta to wyczuwają. Ja zaś miałam do czynienia ze zwierzątkami i wiem np. jak powstrzymac atak tzw. złego psa, jak wpłynąc na niego myślą..
Awatar użytkownika
Zbyszek
Homo Infranius Plus
Kontakt:

Post autor: Zbyszek »

Byl raz taki pies, co nie miał chyba duszy. Zaczajał się przy plocie i jak ktoś szedł to on wrzeszcząc strasznie ujadał, skacząc zębami pod pot. Nie pomagały żadne przyjacielskie gesty, az ktoś znalazł na niego sposób i go zatruł
Ostatnio zmieniony ndz paź 24, 2010 12:05 pm przez Zbyszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
danut
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Pewnie są tez pomiędzy nimi niebezpieczne bestie, na które nie ma sposobu, pewno specjalnie szkolone..:), ale i tak Zbyszek straszne rzeczy piszesz..Ja tylko o zwyczajnych psach niby takich złych, że nikt nie podejdzie, a ja podeszłam i nic mi nie zrobił, tak dla popisu, aby udowodnic..nie chodzi o przyjacielskie gesty...właśnie tu nic nie mozna udac i o to mi chodzi...:)...
Korybut
Infrańczyk
Kontakt:

... powiedział Korybut, który to wie, bo mu znajomy kot powiedział.

Wybacz, ale to najzupełniejsza brednia - tłumaczenie jednej niewiadomej czymś co należy przyjąć na wiarę, bo "tak jest". Natomiast trudno mi powiedzieć jak jest ze zwierzętami. Nigdy żadnym nie byłem. Ale ty, jak widzę, chyba wręcz przeciwnie...

Pantanalu, ja nie stwierdzam faktu ale zupełnie jak ty snuje przypuszczenia, tyle że robię to z perspektywy osoby wierzącej. Nie mówię, że tak jest ale że tam może być. Raczej twoje wypowiedzi są dość ograniczone pewną granicą, której nie chcesz przekraczać, bo po prostu dla ciebie dalej nic nie ma. Ale zauważ, że to tylko twoje przypuszczenia, a nie fakty. Często piszesz: "Bzdury", a co jeśli się mylisz?

Wierzę, że zwierzęta mają duszę, a nawet drzewa czy inne byty. Bo skoro stworzył je Bóg, to mają one jego cząstkę, ducha w różnych postaciach. Natomiast jeśli chodzi o przeżycia to myślę, że są one efektem wolnej woli i pełnej świadomości.
Przemek
Homo Infranius
Kontakt:

Post autor: Przemek »

[quote name='Pantanal']Bóg to wymysł czysto ludzki[/quote]

To tak jest kiedy fakty przeinacza sie do własnych potrzeb. Może jakiś głębszy wywód na poparcie tego, że milony ludzi na całym świecie sie mylą? czemu tak zagorzale w niego wierzą, a nie np. w UFO? które jest tematem tabu. Proste zdanie ateisty nie po parte niczym.
Korybut
Infrańczyk
Kontakt:

Bóg to wymysł czysto ludzki

To tylko twoje zdanie.

W sumie ty także wierzysz.... w to, że Go nie ma :)

Prawda jest taka, że o tym kto ma racje dowiemy się po własnej śmierci. Wiec nie ma co tu osądzać kto ma racje a kto nie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „OOBE, LD, NDE, HIPNOZA”