Rybnik: Dziwne światła

Relacje, zdjęcia i doniesienia z kraju.
eichenau
Początkujący
Kontakt:

Rybnik: Dziwne światła

Post autor: eichenau »

czesc .wczoraj wieczorem tuz nad horyznontem pojawily sie dwa swiatla .Myslelismy ,ze to poprostu gwiazdy.Jedna znikla,druga cofala sie i znow szla do przodu,stanela w miejscu i z tej kuli polecialo cos nadol bardzo jasnego.Swiatlo te tez zawislo nad Ziemia.Mieszkam na Slasku,moze ktos tez zaobserwowal te zjawisko ?
Ostatnio zmieniony ndz wrz 04, 2011 8:00 pm przez eichenau, łącznie zmieniany 1 raz.
eichenau
Początkujący
Kontakt:

Re: Rybnik: Dziwne światła

miejscowosc Rybnik .Swiatla byly widoczne w kierunku Gliwic .Pojawily sie okolo godziny 20.00.I wszystko trwalo okolo 30 minut

byly bardzo nisko horyzontu[quote name='Pantanal' post='88794' date='04 wrzesień 2011 - 22:34']O, to brzmi bardzo ciekawie. A w jakiej to miejscowości było? I jak daleko od was?[/quote]
Awatar użytkownika
arek
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Post autor: arek »

Należy liczyć się z tym ,że mogły to być chińskie lampiony ,dlatego dobrze by było gdybyś przypomniała sobie warunki pogodowe jekie wówczas panowały .Oraz maksymalną wysokość na jaką wzleciały ,czy zgasły czy odleciały .
<a href="http://www.wmgu-olsztyn.prv.pl">wmgu-olsztyn.prv.pl</a>
Awatar użytkownika
azor
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Post autor: azor »

30 minut to dość długo jak na lampiony i w dodatku cos ''wypuściło'' od dołu ? Napisz czy światła pojawiły sie nagle na niebie czy skądś nadlatywały i jak znikły nagle, stopniowo czy odleciały ?

Ja ostatnio też zaobserwował i sfociłem dwa spore światła logika podpowiada, że to lampiony, ale inne dane stanowczo to wykluczają. Moje światła weszły w chmury na wys. około 3 tys metrów w ciagu 3 minut 12 sekund a lampiony jak wiadomo wnoszą sie max 600 metrów.
eichenau
Początkujący
Kontakt:

czy pojawily sie nagle,nie wiem.na horyzontem byla luna ze swiatel z miejskich latarn i blokowisk.Swiatla te byly znaczniej wyzej,niz ta lunai nawet ja przebijaly.wiec tutaj na pewno nie ma mowy o zadnej gwiezdzie .Porownywalismy to troszke nad tymi punktami wyzej,byly pierwsze gwiazdy.Te jedne swiatlo ta kula znikla ,a ta druga cofala sie i z powroterm nadlatywala w naszym kierunku poczym stanela w miejswcu.z niej spadlo tez cos bardzo jasnego.Mialo to ksztallt i jasno swiecilo.Zatrzymalo sie to nad Ziemia.do 30 minut wszystkie te punkty zniklly,ale tak jak pytasz stopniowo znikaly.robuily sie mniejsze,wieksze i znikly[quote name='azor' post='88804' date='05 wrzesień 2011 - 00:03']30 minut to dość długo jak na lampiony i w dodatku cos ''wypuściło'' od dołu ? Napisz czy światła pojawiły sie nagle na niebie czy skądś nadlatywały i jak znikły nagle, stopniowo czy odleciały ?

Ja ostatnio też zaobserwował i sfociłem dwa spore światła logika podpowiada, że to lampiony, ale inne dane stanowczo to wykluczają. Moje światła weszły w chmury na wys. około 3 tys metrów w ciagu 3 minut 12 sekund a lampiony jak wiadomo wnoszą sie max 600 metrów.[/quote]
eichenau
Początkujący
Kontakt:

[quote name='agnes1995' post='88807' date='05 wrzesień 2011 - 05:33']lampiony to na pewno nie byly.nie wiem jak sie pojawily.one poprostu juz tam byly.nad nimi byly pierwsze gwiazdy.a pod tymi swiatlami luna miejska.ciezko oszacowac wysokos,ale to na pewno bylo pare tys nad ziemiato cos ,opuscilo ten punkt bardzo powolibylo bardzo jasne i mialo troszke minimalnie inny ksztalt od tych punktow.powoli opuszczalo sie na dol i zawislo nad Ziemiai to tez na na bardzo duzej odleglosci.[/quote]
eichenau
Początkujący
Kontakt:

warunki pogodowe byly dobre.zadnych chmur [quote name='arek' post='88802' date='04 wrzesień 2011 - 23:39']Należy liczyć się z tym ,że mogły to być chińskie lampiony ,dlatego dobrze by było gdybyś przypomniała sobie warunki pogodowe jekie wówczas panowały .Oraz maksymalną wysokość na jaką wzleciały ,czy zgasły czy odleciały .[/quote]
Awatar użytkownika
arek
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Post autor: arek »

Czyli tak : w piatek wieczorem w Rybniku (jesli możesz podaj godzinę ,jesli nie pamietasz to chociaż mniej więcej) obserwowałaś /liście patrzac w strone Gliwic, dwa latajace światła, obserwacja trwała przez okolo 30 minut .Światła znajdowały sie na wysokości około ... (wg.mnie około 500 m ) łuna była widoczna niżej a gwiazdy były wyżej .Po pewnym czasie jedno zgasło ,drugie powiększyło sie (byc może zbliżyło )nastepnie po pewnym czasie z tego światła oderwało sie drugie i zleciało na dół ,zatrzymując sie na niskiej wysokości nad ziemią.

Było bezchmurne niebo ,wiatr wiał z prędkościa okolo ...... .Po 30 minutach światła znikły. Przez cały czas obserwacji światła (kule )przemieszczaly sie to zblizając sie to oddalając od was .

Czy jestes w stanie zlokalizowac miejsce gdzie to swiatlo opadło ?

Cos na temat wiatru jaki wówczas był czy go nie było ?

Czy w tym czasie w Rybniku odbywały sie jakies imprezy plenerowe ?

Czy myslałaś o rejestracji tego zjawiska kamerą/telefonem komórkowym ?

Czy widziałaś kiedyś latające chińskie lampiony i jakie były różnice miedzy tym zjawiskiem a lampionami?

Ile osób obserwowało to zjawisko ?
<a href="http://www.wmgu-olsztyn.prv.pl">wmgu-olsztyn.prv.pl</a>
ODPOWIEDZ

Wróć do „OBSERWACJE Z POLSKI”