Świecący kulisty obiekt nad Częstochową

Relacje, zdjęcia i doniesienia z kraju.
Jinrei
Początkujący
Kontakt:

Świecący kulisty obiekt nad Częstochową

Post autor: Jinrei »

Witam wszystkich po raz pierwszy i mam nadzieję, że nie ostatni.

Mam tutaj mała zagadkę, której z racji braku odpowiedniej wiedzy na temat astronomii czy też z braku możliwości wyjaśnić nie potrafię.

Wszelkie doniesienia nt. NOL staram się przepuścić przez jakiś taki filtr odrzucając wszelkiego rodzaju fake, pomyłki z samolotami/helikopterami czy też z ciałami niebieskimi. Niestety nie posiadam nagrania obiektu, który widziałem ponieważ aparat w telefonie w zasadzie nie pokazałby zbyt wiele, a w dodatku poruszałem się autobusem.

Spróbuję zatem opisać to zjawisko najlepiej jak potrafię. Październik - listopad 2011, godz. Hm... 1610. Droga między Wierzchowiskiem - Kiedrzynem ? Częstochową. Niebo zaczęło się już o tej porze ściemniać jak to w tym okresie bywa, ale było jeszcze zbyt jasno żeby widzieć gwiazdy (za wyjątkiem Księżyca i bodajże Jowisza lub Wenus, które zazwyczaj pojawiają się jako pierwsze, a z których rozróżnieniem mam zawsze problem;)

Wokół drogi, którą jechałem jest sporo pól, domy zaczynają się w zasadzie dopiero w Kiedrzynie. Dlatego widoczność początkowo była niezła. Na zachodnim niebie w miejscu gdzie słońce kryło się już za horyzontem widać było szeroki pas (że tak to określę)?pomarańczowego nieba?. Nad tym pasem (mimo nadciągających ciemności) niebo było jeszcze dość jasne. Właśnie nad tym pomarańczowym pasem na dość jasnym tle zobaczyłem świecący jednostajnie kulisty obiekt. Pierwsza myśl - gwiazda/planeta, ale z drugiej strony tło było zbyt jasne żeby zobaczyć na nim jakieś ciała niebieskie.

Jako że jechałem autobusem nie mogę z całą pewnością stwierdzić czy obiekt ten poruszał się i jeśli tak to z jaką prędkością. Próbowałem obierać jakieś punkty charakterystyczne terenu, aby określić położenie tego obiektu względem innych, ale jazda oraz budynki nieco mi to utrudniały. Z całą pewnością mogę jednak stwierdzić, że nie był to samolot/helikopter/balon/lampion chiński. I tego jestem absolutnie pewien. Teraz tylko pytanie czy było to jakieś ciało niebieskie, które o tej porze roku można zobaczyć? Satelita? W kolejnych dniach już tego obiektu prawdopodobnie nie widziałem.

Obiekt, który widziałem najbardziej przypominał ten, który widać na poniższym filmie (nie moim z resztą). Z tą różnicą, że był o wiele niżej, a niebo było nieco jaśniejsze.

http://www.youtube.com/watch?v=Y6i70Gy1pCI...619ALTwHbUQAFAA

Jest jakieś logiczne wyjaśnienie tego zjawiska?
Ostatnio zmieniony śr sty 04, 2012 7:16 am przez Jinrei, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
arek
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Re: Świecący kulisty obiekt nad Częstochową

Post autor: arek »

Na zachodnim niebie w miejscu gdzie słońce kryło się już za horyzontem widać było szeroki pas (że tak to określę)?pomarańczowego nieba?. Nad tym pasem (mimo nadciągających ciemności) niebo było jeszcze dość jasne. Właśnie nad tym pomarańczowym pasem na dość jasnym tle zobaczyłem świecący jednostajnie kulisty obiekt.

Powinieneś widzieć tam dwa świecące obiekty - jeden to Wenus drugi to ten który wg. Ciebie był nieznanego pochodzenia .Jeśli widziałeś tylko jeden to prawdopodobnie była to Wenus. Jest program Stelarium ,prosty w obsłudze ,darmowy możesz sprawdzić czy to co widziałeś było planetą , dostępny jest na portalu dobreprogramy.pl w dziale edukacja ,fizyka i astronomia.

Jowisz w tym czasie jest na wschodzie .
Ostatnio zmieniony śr sty 04, 2012 8:19 am przez arek, łącznie zmieniany 1 raz.
<a href="http://www.wmgu-olsztyn.prv.pl">wmgu-olsztyn.prv.pl</a>
Jinrei
Początkujący
Kontakt:

Ok dzięki:) pozdrawiam
Jinrei
Początkujący
Kontakt:

Nie mogę edytować z tego co widzę.

Jowisz w tym czasie jest na wschodzie .

Jowisza wtedy zlokalizowałem właśnie na wschodzie. Możliwe, że jest to Wenus, z tym że wg tego programu z każdą kolejną minutą - powinna się ona coraz bardziej obniżać za horyzont. Obiekt który widziałem (od tej 16.10 do prawie 17) trzymał się tej samej wysokości jak dla mnie. Jeśli się jednak przemieszczał, to na stałej wysokości i bardziej w stronę południa. O tej 16 mimo jasnego tła był bardzo dobrze dobrze widoczny.

(Niebo w kolorze jak w dolnej części na tym obrazku)

Kolor tła

Im bliżej 17 tym stawał się mniej wyraźny. Może się nie znam, ale to chyba na odwrót powinno być, nie? Prawdopodobnie jest to Wenus, nie mniej jednak dość ździwiło mnie, że jakaś planeta może być widoczna mimo tak jasnego tła.
Awatar użytkownika
arek
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Post autor: arek »

kilka ująć z filmu nagranego przeze mnie, nagranie pochodzi z listopada ale też o zachodzie słońca i widoczna jest właśnie Wenus.

[ external image ]

[ external image ]

[ external image ]

[ external image ]

Sam musisz ocenić ,czy to co widziałeś jest planetą Wenus, czy czymś innym .Jak juz wcześniej napisałem kluczowe wydaje się czy widziałeś przy tej obserwacji Wenus .
Ostatnio zmieniony śr sty 04, 2012 3:48 pm przez arek, łącznie zmieniany 1 raz.
<a href="http://www.wmgu-olsztyn.prv.pl">wmgu-olsztyn.prv.pl</a>
Jinrei
Początkujący
Kontakt:

Dobre zdjęcia. Dzięki, najpewniej była to właśnie Wenus.
Awatar użytkownika
Rysiek23
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Post autor: Rysiek23 »

[quote name='Jinrei' post='93209' date='04 styczeń 2012 - 16:40']Dobre zdjęcia. Dzięki, najpewniej była to właśnie Wenus.[/quote]

Skoro się wyjaśniło,i temat zamykamy.

Jinreia zapraszamy do dalszej aktywności na Forum.
Ostatnio zmieniony czw sty 05, 2012 7:42 am przez Rysiek23, łącznie zmieniany 1 raz.
Zablokowany

Wróć do „OBSERWACJE Z POLSKI”