Incydent z UFO we Wronkach (1989)

Relacje, zdjęcia i doniesienia z kraju.
Awatar użytkownika
Rysiek23
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Incydent z UFO we Wronkach (1989)

Post autor: Rysiek23 »

[ external image ]We wrześniu 1989 r. trzech mężczyzn obserwowało z kuchni mieszkania we Wronkach kilka zagadkowych obiektów, z których wyłaniały się nieduże niebieskawe kule. Sekwencja powtórzyła się kilkukrotnie. Świadek, który opisuje te wydarzenia bardzo szczegółowo przyznaje, że w okolicy było głośno o obserwacji niewielkich barwnych sferycznych UFO, ale nie tylko…

RELACJA ŚWIADKA W SERWISIE INFRA
Ostatnio zmieniony czw lut 23, 2012 2:42 pm przez Rysiek23, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
esco_bar
Infrańczyk
Kontakt:

Re: Incydent z UFO we Wronkach (1989)

Post autor: esco_bar »

kawał lasu Panie, ktos był ten sprasowany las sprawdzić? ja mam do Wronek żabi skok ...
Ostatnio zmieniony czw lut 23, 2012 9:01 am przez esco_bar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
esco_bar
Infrańczyk
Kontakt:

Post autor: esco_bar »

ciekawe czy były inne echa tej sprawy, np. w gazecie lokalnej, bo obserwacje i świadkowie to jedno ale jak las 150x50m zostaje zmiażdżony to chyba już nie ma żartów.Jeśli to prawda to ciekawe czy ktoś temat badał?
Awatar użytkownika
azor
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Post autor: azor »

Bardzo ciekawe zdarzenie warto sprawdzić jeśli ktos może a widzę tak, obecne miejsce tego ''sprasowanego lasu'' do dzis powinny być jakieś efekty np. mniejsze i niższy drzewa ? Czy macie kontakt ze świadkiem aby wskazał to miejsce i obfotografował ?
Awatar użytkownika
Newsman
Weteran Infranin
Kontakt:

Post autor: Newsman »

Zdjęcia będą w marcu do naszej dyspozycji, jak i dokładne dane, gdzie znajduje się ów kawałek. Gdyby ktoś z was panowie natrafił na jakieś zdarzenie z 29/30 września 1989 r. z Wielkopolski, dajcie znać. Ciekawa jest sprawa owych lotów wokół NOL-i.
Awatar użytkownika
azor
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Post autor: azor »

Czy świadek jest w stanie na mapie nakreślić miejsce obserwacji oraz lokalizację NOL plus tego ''sprasowanego lasu ' ' aby była jasność że ''slad'' nie był odległy powiedzmy o kilometry od NOL-i ?

Tak obserwacje samolotów są ciekawe jak również ta niesłychana historia w lesie z dziwnymi ''Panami'' którzy jeśli wierzyć świadkom wiedzieli z czym mają do czynienia :D Być moze na Google Earth ten ''wycinek lasu '' może nosić ślady ???
Ostatnio zmieniony czw lut 23, 2012 10:20 pm przez azor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Newsman
Weteran Infranin
Kontakt:

Post autor: Newsman »

To zależy, do kogo ów kawałek lasu należy oraz na jakich glebach rósł (+inne naturalne czynniki wzrostu). Od incydentu do zgłoszenia dzieli nas 22 lata - to dużo. Możliwe że coś tam już rośnie - dowiemy się w marcu, kiedy pan "Maks" prześle zdjęcia i koordynaty tego obszaru. Jeśli nikt tego nie ruszał, ale chyba nie możemy liczyć na taki obrot sprawy, możliwe że drzewostan zregenerował się tylko w jakimś stopniu. Jeśli jednak las nie był samosiejką, tylko czyjąś własnoscią, pewnie coś takiego wzbudziło uwagę właściciela. Jeśli jest odwrotnie, pozostaje pytanie, co z tego możemy wysnuć. Według mnie niewiele. To oczywiście ciekawe, ale tak naprawdę w przypadku Wronek '89 mamy tam do czynienia z rozproszonym zbiorem niewiadomych.
Ostatnio zmieniony czw lut 23, 2012 11:28 pm przez Newsman, łącznie zmieniany 1 raz.
mason
Infrzak
Kontakt:

Post autor: mason »

Co do lasu - to do kogo by on nie należał, drewno z pewnością stamtąd zabrano. Takie pnie to w końcu cenny towar. Teraz może tam rosnąć młody las i raczej trudno będzie go odróżnić od innych młodników. Las wciąż się wycina i nasadza.

Co do samolotów - jedno mnie tu zastanawia. Taka para myśliwców, zwłaszcza jak leci na niedużej wysokości (a z relacji wynika, że latały jakby nad ulicą, wzdłuż jej linnii) wytwarza potworny wręcz hałas. W listopadzie ubiegłego roku widziałem taką "parkę" jak eskortowała słynnego Boeinga pilotowanego przez kpt. Wronę. Hałas był taki, jakby niebo waliło się na głowę. To były F 16, może Migi lub Su są cichsze. Uważam jednak, że takie loty od 11 do 2 w nocy postawiłyby na nogi wszystkich mieszkańców w okolicy.

I jeszcze pytanie do osób, które mieszkają w okolicy - czy tam w pobliżu jest może jakiś poligon?

Pozdrawiam

Mason
Awatar użytkownika
sxxs
Infrzak
Kontakt:

Post autor: sxxs »

Właśnie mason dobrze zauważył, że takie przeloty samolotów o tak późnych godzinach napewno by nie uszły uwadze mieszkańców. Mam babcie w Bełchatowie i jak byłem mały około 15 lat temu to podczas wakacji też zdarzały się przeloty myśliwców i helikopterów podobno jakieś loty, ćwiczenia itp. Nie jestem pewien czy dobrze pamiętam ale z tego co wtedy obiło mi się o uszy to były samoloty i helikoptery z jednostki z Tomaszowa Mazowieckiego. W każdym razie zmierzam do tego, że bywało głośno. Może w tym rejonie też takie przeloty były czymś normalnym dla ludzi i dlatego nikt nie zwrócił większej uwagi na to. Co do Google przeglądałem okolicy na Google Maps i nic nadzwyczajnego nie ma tzn jakość jest bardzo słaba w tym rejonie i ciężko jest coś na ten temat powiedzieć, aczkolwiek jedno miejsce wygląda zupełnie inaczej...

Korzystając z okazji mam pytanie czy są jakieś doniesienia na przestrzeni 15 lat o obserwacji NOL-i z rejonu Bełchatowa? Pytam bo mojemu kuzynowi przytrafiła się dość dziwna historia ale została przez nas wrzucona raczej w kategorie fantazji.

Chciałbym jeszcze zadać jedno pytanko (przepraszam jeśli jest głupie ale chciałbym je zadać) czy np gdyby ten świadek po incydencie z tymi panami z white van pozbierał aparat wraz z kliszą to czy dziś nie udało by się coś odtworzyć z takiej kliszy?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
arek
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Post autor: arek »

z kliszy jeśli została naświatlona nic nie odzyskasz .

Prawdopodobnie nic z góry nie znajdziesz będzie tam rósł młodnik prawdopodobnie mieszanego lasu, natomiast jesli drzewa zostały wklepane w ziemię, na pewno coś się znajdzie .Np. kawałki pni czy gałęzi w ziemi.
Ostatnio zmieniony ndz lut 26, 2012 9:53 am przez arek, łącznie zmieniany 1 raz.
<a href="http://www.wmgu-olsztyn.prv.pl">wmgu-olsztyn.prv.pl</a>
ODPOWIEDZ

Wróć do „OBSERWACJE Z POLSKI”