Mózg a świadomość
Re: Mózg a świadomość
Choć z tekstu może to wynikać ale nie stawiam na ciemne moce. Kiedyś taka myśl przeleciała mi przez głowę lecz po zastanowieniu się wykluczam to.
W zasadzie w szkole podstawowj miałam podobne zdarzenie. Niewiedzieć z czego dostałam wysypki alergicznej na nadgarstkach. Poza swędzeniem czułam się normalnie.
W nocy obudziłam się i poszłam do wc za potrzebą. Gdy miałąm wychodzić z łazienki to zrobiło mi się słabo i pomyślałam "o kurcze zaraz zemdleję"( tym razem byłam spokojna a raczej zdziwiona bo przedtem nigdy nie zdarzyło mi sie zemdleć). Pamiętam, że wyszłam do przedpokoju i przestałam czuc i widzieć. Usłyszałam tylko jak upadłam na podłogę a po chwili tata, który spał w pokoju obok zapytał co ja tak hałasuję po nocy. Po czym normalnie wstałam i poszłam spać.
Nie chcę do tych wydarzeń dorabiać jakichś paranormalnych wyjaśnień. Raczej szukam naukowych wyjaśnień. Nigdy w mojej obecności nie manifestowało się nic niezwykłego. No może tylko poza wahadełkiem, które w moich rękach wiruje jak oszalałe.
W zasadzie w szkole podstawowj miałam podobne zdarzenie. Niewiedzieć z czego dostałam wysypki alergicznej na nadgarstkach. Poza swędzeniem czułam się normalnie.
W nocy obudziłam się i poszłam do wc za potrzebą. Gdy miałąm wychodzić z łazienki to zrobiło mi się słabo i pomyślałam "o kurcze zaraz zemdleję"( tym razem byłam spokojna a raczej zdziwiona bo przedtem nigdy nie zdarzyło mi sie zemdleć). Pamiętam, że wyszłam do przedpokoju i przestałam czuc i widzieć. Usłyszałam tylko jak upadłam na podłogę a po chwili tata, który spał w pokoju obok zapytał co ja tak hałasuję po nocy. Po czym normalnie wstałam i poszłam spać.
Nie chcę do tych wydarzeń dorabiać jakichś paranormalnych wyjaśnień. Raczej szukam naukowych wyjaśnień. Nigdy w mojej obecności nie manifestowało się nic niezwykłego. No może tylko poza wahadełkiem, które w moich rękach wiruje jak oszalałe.
<div> </div>
<div>"I'm just a traveler upon the sea of time, of life, of Fate's Wide Wheel. </div>
<div>Just a traveler in this mystery. The me I am is all thats real to me"</div>
<div> </div>
<div>"I'm just a traveler upon the sea of time, of life, of Fate's Wide Wheel. </div>
<div>Just a traveler in this mystery. The me I am is all thats real to me"</div>
<div> </div>
To ja bym na Twoim miejscu poszukala porady u jakiegos specjalisty. Daleka jestem od straszenia Cie, bo moze to nic powaznego, ale takie nagle utraty swiadomosci moga swiadczyc o jakiejs rzadkiej chorobie.
"Słowo Bóg jest dla mnie niczym więcej niż słowem i wytworem ludzkiej słabości, a Biblia zbiorem dostojnych, ale jednak prymitywnych, legend, które są na dodatek dość dziecinne. Żadna interpretacja, niezależnie od tego jak subtelna, nie może (dla mnie) tego zmienić" A. Einstein
Jakąś rzadką chorobę to bym raczej wykluczyła, ponieważ te "epizody" nigdy więcej się nie powtórzyły.
somnabulizm no nie wiem. W zasadzie to zawsze budzę się od razu w pełni przytomna.
W tym całym zajściu najbardziej ciekawi mnie to, że mówiłam tzn. byłam przytomna ale nie byłam tego świadoma.
somnabulizm no nie wiem. W zasadzie to zawsze budzę się od razu w pełni przytomna.
W tym całym zajściu najbardziej ciekawi mnie to, że mówiłam tzn. byłam przytomna ale nie byłam tego świadoma.
<div> </div>
<div> </div>
<div> </div>
Coz... dyskusja tu prowadzona jest bardzo trudna, poniewaz zalezy od wielu hipotez i zalozen naukowych, filozoficznych i telogicznych. Mozna by ja ciagnac w nieskonczonosc, a i tak znajdziemy sie w punkcie wyjscia, bo nie rozwiazemy tego problemu, a w kazdym razie nie w XXI wieku. A moze nigdy, bo chociazby nie zdazymy. Niemniej jednak, jest to temat szalenie ciekawy... i tak .... ja np stawiam na swiadomosc jako "pochodna" duszy, a mozg wg mnie to odbornik (niech bedzie i kwantowy, jak ktos na poczatku tematu powiedzial). Latwo wtedy wytlumaczyc wszystkie niedoskonalosci i zaklocenia swiadomosci... ale wiem, ze wielu, z bardziej "ateistycznym/naukowym" podejsciem do tematu sie ze mna nie zgodzi... ale guzik mnie to obchodzi

"Słowo Bóg jest dla mnie niczym więcej niż słowem i wytworem ludzkiej słabości, a Biblia zbiorem dostojnych, ale jednak prymitywnych, legend, które są na dodatek dość dziecinne. Żadna interpretacja, niezależnie od tego jak subtelna, nie może (dla mnie) tego zmienić" A. Einstein
Bardziej ciekawiło by mnie, czy rozmawiając ze swoim tatą, nie zwrócił uwagi, że mówisz jakoś inaczej. Tak jakbyś nie była sobą. Chodzi o te momenty z twojego życia, które gdzieś ci umknęły ze świadomości.
[quote name='WALDECZEK' post='94956' date='28 luty 2012 - 22:46']Bardziej ciekawiło by mnie, czy rozmawiając ze swoim tatą, nie zwrócił uwagi, że mówisz jakoś inaczej. Tak jakbyś nie była sobą. Chodzi o te momenty z twojego życia, które gdzieś ci umknęły ze świadomości.[/quote]
Tata nie zauważył żadnej różnicy. Jedyne co się nie zgadzało to moja reakcja na propozycje pojechania do szpitala. Podczas "zaćmienia" zgodziłam się tam jechać a gdy odzyskałam zmysły to moja reakcia była "nieeeee".
Tata nie zauważył żadnej różnicy. Jedyne co się nie zgadzało to moja reakcja na propozycje pojechania do szpitala. Podczas "zaćmienia" zgodziłam się tam jechać a gdy odzyskałam zmysły to moja reakcia była "nieeeee".
<div> </div>
<div> </div>
<div> </div>
[quote name='Erumara' post='94957' date='28 luty 2012 - 23:03']Tata nie zauważył żadnej różnicy. Jedyne co się nie zgadzało to moja reakcja na propozycje pojechania do szpitala. Podczas "zaćmienia" zgodziłam się tam jechać a gdy odzyskałam zmysły to moja reakcia była "nieeeee".[/quote]
W takim razie próbę opętania, czy też chwilowego przejęcia twojej świadomości przez jakiś byt można wykluczyć.
Możliwości jest wiele. Jedną z nich może być jakaś nieprawidłowość w tętnicach doprowadzających krew do mózgu. Jest to tylko jedna z możliwości występujących w twoim przypadku.
W takim razie próbę opętania, czy też chwilowego przejęcia twojej świadomości przez jakiś byt można wykluczyć.
Możliwości jest wiele. Jedną z nich może być jakaś nieprawidłowość w tętnicach doprowadzających krew do mózgu. Jest to tylko jedna z możliwości występujących w twoim przypadku.
Erumara - to zdarzenie nie powinno Cię wystraszyć, ja widzę go tak jak wspomniał Pantanal i spotkałam się z takim przypadkiem..
to mój mąż parę razy, mówię coś do niego a on odpowiada jakby świadomie, choć ja już wiem, że śpi i gdyby tak się zdarzyło, że ta odpowiedz pasowałaby do pytania - byłby to Twój przypadek. Tu dlaczego ludzie mówią mając świadomość uśpiona, jest ciekawe, bo często się zdarza i nie dotyczy zaburzeń..

Ostatnio zmieniony wt lut 28, 2012 10:25 pm przez danut, łącznie zmieniany 1 raz.
danut - to wydarzenie wcale mnie nie przestraszyło a raczej zaintrygowało.
Przychylam się to wersji Pantanala, że po prostu w ruchu obronnym postanowiłam się niejako "wyłączyć."
Przychylam się to wersji Pantanala, że po prostu w ruchu obronnym postanowiłam się niejako "wyłączyć."
<div> </div>
<div> </div>
<div> </div>
"Mózg a świadomość " pasuje dobrze do filmu który przed chwilą oglądałem.
Polecam gorąco, omawiane jest tam zjawisko "fantomowych kończyn" , ślepowidzenia , oraz "gdy zniknie lewa część świata"
http://www.youtube.com/watch?feature=iv&am...notation_860386
Polecam gorąco, omawiane jest tam zjawisko "fantomowych kończyn" , ślepowidzenia , oraz "gdy zniknie lewa część świata"
http://www.youtube.com/watch?feature=iv&am...notation_860386
"Jestem fanem nauki ale nie jej ślepym wyznawcą"
<a href="https://www.facebook.com/arek.czaja">ht ... k.czaja</a>
<a href="https://www.facebook.com/arek.czaja">ht ... k.czaja</a>