Delegalizacja Internetu w Polsce
Re: Delegalizacja Internetu w Polsce
Co te prawa w praktyce oznaczaja?
W praktyce?
No ze każdy policjant albo nie wiem kto tam upoważniony by był do tego może wejść Ci do domu i Cię zamknąć pod zarzutem korzystania z Internetu... LOL
No ze każdy policjant albo nie wiem kto tam upoważniony by był do tego może wejść Ci do domu i Cię zamknąć pod zarzutem korzystania z Internetu... LOL
Jak Jacmu to pięknie określił: od 18 Grudnia wszyscy będziemy łamać przepisy. 
Nie raz złamałam prawo, teraz dzięki ustawie przynajmniej zrobię to legalnie.

Nie raz złamałam prawo, teraz dzięki ustawie przynajmniej zrobię to legalnie.
Ostatnio zmieniony sob gru 13, 2008 10:00 pm przez Aylinn, łącznie zmieniany 1 raz.
That's how I survived. Time and time again. That's my secret. I survived because I willed it to be. ... How did I survive apocalyptic fire? I simply refused to feel the flames.
- Grafik_NPN
- Infrańczyk
- Kontakt:
STOP STOP STOP
Ludzie nie siejcie paniki - ten konkretny art dotyczy programów i narzędzi hackerskich
bo owszem gdy przeczytamy ten art. wyrwany z kontekstu może brzmieć dziwnie, ale
tak zazwyczaj jest z rzeczami wyrwanymi z kontekstu
Art. 269b k.k. nakazuje ukarać karą pozbawienia wolności do lat 3 osobę która:
wytwarza, pozyskuje, zbywa, udostępnia innym osobom:
urządzenia lub programy komputerowe przystosowane do popełnienia przestępstwa określonego w:
art. 165 § 1 pkt 4 k.k.- sprowadzenie niebezpieczeństwa powszechnego,
art. 267 § 2 k.k. - podsłuch komputerowy,
art. 268 a § 1 albo 2 w związku z § 1 k.k. - naruszenie integralności i dostępności danych informatycznych,
art. 269 § 2 k.k. - sabotaż komputerowy,
art. 269a k.k. -zakłócenie pracy systemu komputerowego
hasła komputerowe,
kody dostępu,
inne dane umożliwiające dostęp do informacji przechowywanych w systemie komputerowym lub sieci teleinformatycznej.
i tyczy się to narzędzi hackerskich a nie tego że ja saskłaczowi podam moje hasło na "naszą-klase"
Ludzie nie siejcie paniki - ten konkretny art dotyczy programów i narzędzi hackerskich
bo owszem gdy przeczytamy ten art. wyrwany z kontekstu może brzmieć dziwnie, ale
tak zazwyczaj jest z rzeczami wyrwanymi z kontekstu
Art. 269b k.k. nakazuje ukarać karą pozbawienia wolności do lat 3 osobę która:
wytwarza, pozyskuje, zbywa, udostępnia innym osobom:
urządzenia lub programy komputerowe przystosowane do popełnienia przestępstwa określonego w:
art. 165 § 1 pkt 4 k.k.- sprowadzenie niebezpieczeństwa powszechnego,
art. 267 § 2 k.k. - podsłuch komputerowy,
art. 268 a § 1 albo 2 w związku z § 1 k.k. - naruszenie integralności i dostępności danych informatycznych,
art. 269 § 2 k.k. - sabotaż komputerowy,
art. 269a k.k. -zakłócenie pracy systemu komputerowego
hasła komputerowe,
kody dostępu,
inne dane umożliwiające dostęp do informacji przechowywanych w systemie komputerowym lub sieci teleinformatycznej.
i tyczy się to narzędzi hackerskich a nie tego że ja saskłaczowi podam moje hasło na "naszą-klase"
Ostatnio zmieniony ndz gru 14, 2008 1:55 am przez Grafik_NPN, łącznie zmieniany 1 raz.
No dobrze, a jak to się ma do programów np. BearShare, eMule,itp. Ściągamy za pomocą tych programów wszystko, nie koniecznie legalne.
[quote name='zeus13' post='46329' date='nie, 14 gru 2008 - 10:15']No dobrze, a jak to się ma do programów np. BearShare, eMule,itp. Ściągamy za pomocą tych programów wszystko, nie koniecznie legalne.[/quote]
Programy same w sobie są legalne, bo np możesz wymieniać się z rodziną swoimi zdjęciami. A ja ostatnio zacząłem sobie tłumaczyć, że jeżeli mam nielegalną grę na dysku i jej nie zainstalowałem, więc nie zaakceptowałem licencji, nie popełniłem wykroczenia.
Programy same w sobie są legalne, bo np możesz wymieniać się z rodziną swoimi zdjęciami. A ja ostatnio zacząłem sobie tłumaczyć, że jeżeli mam nielegalną grę na dysku i jej nie zainstalowałem, więc nie zaakceptowałem licencji, nie popełniłem wykroczenia.
Ostatnio zmieniony ndz gru 14, 2008 1:13 pm przez M4K, łącznie zmieniany 1 raz.
Ważniejsza jest sprawiedliwość niż miłość.
Krew i honor ponad wszystko.
Krew i honor ponad wszystko.
- Grafik_NPN
- Infrańczyk
- Kontakt:
programy P2P nie są programami hakerskimi a tylko takich tyczą sie ww. przepisy
Czegoś tu nie rozumiem. W tym przepisie chodzi im o walkę z hakerami i ochronę danych, ale jak można karać za wymianę plików jeżeli programy do tego celu stwarzane są legalne.
Ostatnio zmieniony ndz gru 14, 2008 1:44 pm przez asiatko31, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawda jest pochodnią olbrzymią zbliżamy się do niej tylko na chwilę w obawie, by nie spłonąć.
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać
Należy się bać istotki czerpiącego wiedzę z jednej książki

Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać
Należy się bać istotki czerpiącego wiedzę z jednej książki

- Grafik_NPN
- Infrańczyk
- Kontakt:
Nóż jest legalny jeśli kroisz nim kurczaka a nie sąsiada - prawda ?:)
zresztą tu jest mowa o programach hakerskich (co powtarzam po raz trzeci) a nie P2P
zresztą tu jest mowa o programach hakerskich (co powtarzam po raz trzeci) a nie P2P
- Grafik_NPN
- Infrańczyk
- Kontakt:
PS. tak w ogóle jeśli nie jesteście hakerami i nie robicie nielegalnych włamów do czyich sieci etc to nie przejmujcie się tym przepisem i tyle