Witaj kolego Siwy ...
co do pytanka to trzeba je zadać naszemu ''specjaliście'' od ''geodynama'' i
znawcy ''leśnych ludków'' ... Zacz , nie raz się wypowiadał w temacie ...
jako teoretyk ...
Powtarzajac jak ''Iszta mantra'' to co usłyszał na fakultetach od ''naukowych
nauczycieli'' .
... lecz , już tak na poważnie .
Na przełomie 2009/10 zauważono ... dokładnie ci z NASA ... że US znalazł się pod
bardzo silnym oddziałowywaniem pola o struktórze e-m w połączeniu z
potężną radiacją neutronową .
NASA stwierdziła , że wszystkie planetki US ... zaczęły sobie ''puchnąć'' , zmieniać
barwę ... i nabierać ''ciepłoty'' . W tym kontekście o Ziemi ... ani słowa .
Gwoli ścisłości na Forum , był już temacik ''pruszany'' . Proponuję odszukać w
dziale ... Nauka ...
Zapoznaj się ze stronką :
http://www.spaceweather.com/ ... w miarę realna .
Wynaleźli najczarniejszy materiał.
Re: Wynaleźli najczarniejszy materiał.
lecz , już tak na poważnie .
rozumiem, że dodałeś to jako żart przerywnik.
Co do lawy to ostatnio ty podawałeś swoją teorie o "pustostanach" pod wulkanami. Z tym co piszecie z Siwym to nawet marny pisarz sf wstydził by się pójść do wydawcy.
Swoją drogą to dalej czekam na odpowiedź na moje pytanie w temacie o neutrino.
Ostatnio zmieniony ndz gru 04, 2011 11:08 pm przez TrueLobo, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Wynaleźli najczarniejszy materiał.
Temat trochę przystygł, więc może się wypowiem.
Otóż - to bardzo ciekawe odkrycie (a raczej wynalazek). Do tej pory odbicia pasożytnicze były wielkim problemem we wszelkich dziedzinach związanych ze światłem (optyka, technika oświetleniowa itp.). Jeśli da się skutecznie i tanio taki materiał produkować, a najlepiej natryskiwać/naparowywać na różne powierzchnie, to możemy liczyć na poprawę parametrów naszych aparatów, lornetek czy teleskopów (ciekawe, jaką nazwę wymyślą producenci dla tej technologii
na pewno coś z ultramodnym przedrostkiem "nano").
Źródłem tak wysokiego zakresu absorpcji jest pewnie struktura materiału, która nie pozwala promieniom wyjść po wielokrotnych odbiciach. Samego zakresu absorpcji materiału nie da się za bardzo rozszerzyć - jest on zależny od częstotliwości drgań własnych elektronów w ośrodku.
Otóż - to bardzo ciekawe odkrycie (a raczej wynalazek). Do tej pory odbicia pasożytnicze były wielkim problemem we wszelkich dziedzinach związanych ze światłem (optyka, technika oświetleniowa itp.). Jeśli da się skutecznie i tanio taki materiał produkować, a najlepiej natryskiwać/naparowywać na różne powierzchnie, to możemy liczyć na poprawę parametrów naszych aparatów, lornetek czy teleskopów (ciekawe, jaką nazwę wymyślą producenci dla tej technologii

Źródłem tak wysokiego zakresu absorpcji jest pewnie struktura materiału, która nie pozwala promieniom wyjść po wielokrotnych odbiciach. Samego zakresu absorpcji materiału nie da się za bardzo rozszerzyć - jest on zależny od częstotliwości drgań własnych elektronów w ośrodku.