Majowie znali OKRĄG, ale nie KOŁO. Jeśli twierdzisz, że Majowie znali koło, proszę o dowód: wykopalisko, źródło, które to potwierdzają.
Aztekowie znali koło i okrąg. Majowie znali okrąg. Zabawki AZTEKÓW miały koła. O zabawkach Majów niewiele wiemy.
Zdecyduj się.No dobrze, nimfo, to teraz, kiedy wiesz już jaka jest różnica między kołem a okręgiem, wiedz, że Majowie nie używali koła. Nie używali go konstrukcyjno-technicznie, a jedynie korzystali z okręgu w ograniczonej wersji architektonicznej.
Więc jakie masz dowody na swoje teorie? Przypuszczenia archeologów?Ręcznie. Nie znaleziono na nic innego dowodów. .
Poza tym nie uważam, żebym skompromitowała się stwierdzeniem, że Majowie znali coś takiego jak koło czy okrąg

Zwolennicy 2012 wykorzystują właśnie takie osoby: o słabej wiedzy, ograniczającej się do internetu. Nimfo, masz wyraźne problemy z periodyzacją okresów historycznych i pewną wyobraźnią historyczną- przyczyna-fakt-funkcja.
I dlatego później żyją sobie ludzie, którzy z końca cywilizacji Majów, albo faktu budowania przez Egipcjan piramid robią wielką tajemnicę... I się im nie przetłumaczy, że jest inaczej, że są źródła, że faktu przeczą ich teorią spiskowym, zanim sami się nie skompromitują. .
Znając moje zdanie na ten temat z poprzednich postów... choćby nawet:
Natomiast co się tyczy końca świata tego nikt nie wie - ale moim zdaniem powinniśmy zwracić się w kierunku nieba/kosmosu aniżeli przypadkowych wróżb czy powiepowiedni a tym bardziej domyśleń
Z mojej strony koniec tematu.