................................................................................
..............................

pozdrawiam:):):):):)
Juz od dluzszego czasu zastanawiam sie nad znaczeniem i wplywem tradycji na nasze zycie (w kontekscie ogolnoludzkim, nie tylko polskim) i gdybym miala opowiedziec sie za czy przeciw, to powiedzialabym, ze mamy ogromne problemy z utrzymaniem tradycji jako wartosci, wiec bylabym przeciw… A jakie jest Wasze zdanie ? Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii i zapraszam do dyskusji
Ja juz mam naprawde dosyc tego tematu. W kolko pisze to samo, ale malo kto sensownie sie wypowiada, a wiekszosc jest skupiona na tym, jak tu mi czyms dowalic, albo przynajmniej zaprzeczyc. Albo bredzi bez sensu.(...) ...."Zamilcz czlowieku,...."....
No wlasnie, odpowiedzia na problemy komunikacyjne jest ujednolicenie kultury. Co innego mieszkanie przez niewielki odcinek czasu z obcokrajowcem, co innego wieloletnie przenikanie kultur. Najwyrazniej za malo miales do czynienia z cudzoziemcami, skoro swoje opinie opierasz na przymusowej niejako znajomosci z kilkoma Rumunami czy Afrykanczykami. Poza tym widze, ze dla Ciebie tradycja jest jedynym zrodlem zasad i moralnosci. Nie dla Ciebie jednego. Trudno.Otwartość na odmienność - zabawna jesteś .Sądzę ,że nigdy nie spotkałaś się z odmiennością. Zaręczam Ci, nawet zamieszkanie pod jednym dachem z niewiele odmiennymi Rumunami ,na dłuższą metę ,jest problematyczne .Mimo ,że przez 7 lat byłem praktycznie zmuszony do mieszkania z obcymi mi ludźmi 5 lat internaty/stancji + 2 lata w armii ,to mimo wszystko, miejscami traciłem w kontakcie z południowcami cierpliwość. Po prostu całkiem inne sposoby komunikacji werbalnej . I w takich krajach gdzie dużo jest nacji, dochodzi do ujednolicenia kultury ,tradycji ,języka,potraw i pryncypiów."
Taka moja złosliwośc : negowanie tradycji i wychwalanie swojej miłosci do wszystkich ludzi , kultur...a nawet całego zamieszkałego przez nieziemców Uniwersum to tez tradycja ..
..którą chcieli wprowadzic bardzo nobliwi obywatele herbu BOLSZEWIZM...
..kosztowało to kule ziemska kilkadziesiat milionów ofiar i bezmiar cierpienia ....wiec gdy poniżamy " moherowe berety" bo kochamy cały świat to wiedzmy że za tą naszą miłoscia są te miliony zamordowanych...
Za moimi poglądami pewnie tez szczerzą zęby czaszki pomordowanych ale wy humaniści , postępowcy wcale nie czujcie sie lepiej ...Smile.pngSmile.pngSmile.png
Tak, Leonardo da Vinci jest archetypem "czlowieka renesansu".
(łaskawie zezwalasz ?Liberte, Egalite, Fraternite, mozna uznac za hasla humanistyczne, ale nie autorow rewolucji
I tu się mylisz ,dosyc długo ,a przy okazji wykonywania obowiązków zawodowych ,zwiedziłem wiele domów, wiekszości nacji ,zamieszkałych w Holandii .Z Rumunami miałem przyjemnosc pracować i czasem pomieszkiwać przez 4 lata .Zdążyłem poznać ich kulturę bycia ,obyczaje ,tradycje .Problem jest w odczytywaniu języka ciała ,intencjii .Najwyrazniej za malo miales do czynienia z cudzoziemcami, skoro swoje opinie opierasz na przymusowej niejako znajomosci z kilkoma Rumunami czy Afrykanczykami.
To raczej normalne i nie dotyczy tylko ludzi ,ale wszystkich zwierzat stadnych .Starsze osobniki utrzymują zasady obowiazujące w stadzie, hierarchie .I to sie sprawdza, bo takie stada wygrały na ścieżce ewolucyjnej. Nie bez powodu wcześniej napisałem o słoniach z parku Krugera.dla Ciebie tradycja jest jedynym zrodlem zasad i moralnosci. Nie dla Ciebie jednego.
zobacz co zastali Hiszpanie w Ameryce .Zobacz jak wyglądała i na czym opierała sie ich cywilizacja . Nie wiem czy teraz gdyby odkryto 100 tyś nacje mordującą się , czy byśmy, nie ingerowali .Ktos wyżej juz o tym napisał.Chrystianizowanie Ameryk?
Ale krzyzowcy i inkwizytorzy byli spoko, nie? Albo ciekawe w takim razie co z undergrundowymi artystami? Wszyscy to mordercy, nieudacznicy? Co z ateistami, np naukowcami-ateistami - mordercy? Takie myslenie jest chore! Nie widzisz tego? Jesli nie, to poczytaj sobie o Tedim Bundy, Johnie Wayne Gacy, albo Haroldzie Shipmanie.Całkowite odcięcie sie od tradycji, prowadzi do mordów i ekstremizmów
Rewolucja Francuska, to wiek XVIII, ktorej przyswiecaly idee oswieceniowe jak ateizm, deizm, libertynizm, empiryzm. Owszem, oplucie tradycji, ale rewolucja to nie byl humanizm, tylko rzez.