OBUDŻCIE SIE - już czas.

Dyskusje o jednej z wielkich obsesji ludzkości - Apokalipsie.
Awatar użytkownika
aelreda
Homo Infranius Plus
Kontakt:

Re: OBUDŻCIE SIE - już czas.

Post autor: aelreda »

Czekaj to mówisz, że co? Że Dalajlama nie jest oświecony? Że np Św. Franciszek z Asyżu też nie był oświecony? Albo Joanna D'Arc czy Edyta Stein (św. Benedykta). Oni nie byli wszyscy oświeceni?

Czy to, że ktoś ich tak nazywa to tylko zbiorowa halucynacja co wszystko nadaje się do leczenia psychiatrycznego?

Pantanal w tym momencie ja mogę o Tobie powiedzieć, że jesteś człowiekiem oświeconym, bo tyle w życiu przeżyłeś, widziałeś i doświadczyłeś a ja Ci powiem, że nie jestem wg Twojego poglądu.

A mogę Cię zapewnić, przy takiej wiedzy jaką posiadasz, można nazwać Ciebie oświeconym.

padre
Początkujący
Kontakt:

Post autor: padre »

[quote name='Aelreda' post='57115' date='pią, 10 lip 2009 - 15:46']Czekaj to mówisz, że co? Że Dalajlama nie jest oświecony? Że np Św. Franciszek z Asyżu też nie był oświecony? Albo Joanna D'Arc czy Edyta Stein (św. Benedykta). Oni nie byli wszyscy oświeceni?

Czy to, że ktoś ich tak nazywa to tylko zbiorowa halucynacja co wszystko nadaje się do leczenia psychiatrycznego?

Pantanal w tym momencie ja mogę o Tobie powiedzieć, że jesteś człowiekiem oświeconym, bo tyle w życiu przeżyłeś, widziałeś i doświadczyłeś a ja Ci powiem, że nie jestem wg Twojego poglądu.

A mogę Cię zapewnić, przy takiej wiedzy jaką posiadasz, można nazwać Ciebie oświeconym.[/quote]

Ja tak sądzę - pamiętasz przypowieść o wierzy babel.

Granice językowe da się pokonać, gorzej z religijnymi. Dla mnie puki jest mowa o religii, nie ma oświecenia. Puki ludzie widzą w między sobą żyda, talibaba, buddystę, katolika..., zamiast człowieka - nie ma mowy o jakikolwiek oświeceniu, tylko o manipulacji, w celu podporządkowania sobie i uzależnienia od siebie rzesze ludzi. Ludzie są podzieleni przez religie, które wiążą ich wbrew logice, wykorzystując do tego ludzkie skłonności do uzależnień.
Ale o co chodzi... ?
MORG
Infrzak
Kontakt:

Post autor: MORG »

[quote name='Pantanal' post='57114' date='pią, 10 lip 2009 - 12:42']Widze, ze jednak ciagle nie rozumiesz co chce powiedziec. Tzn. mowisz o szadunku dla pogladów innych a tak naprawdę nie umiesz albo nie chcesz zrozumiesz co pisze. Po pierwsze, wspolczesnie buddyzm jest po protu bardzo popularny. Rozejrz sie moze wokol i zobacz co widzisz? Cywilizacje - dość kuriozalny, ale w miare trwały twór. Ludzie szukaja jednak odskoczni, aby jedno - nie brac udzialu w budowaniu tej czasami zbrodniczej machiny, a drugie, znalezc ucieczke od kościoła - ktory byl jedynym przez jakis czas słusznym szlakiem duchowym. Nie ma ludzi oswieconych. Sa tylko tacy, co wstrzeliwuja sie w luke i udaje im sie pociagac za soba rzesze innych. Nie sa jednak wybrani. Nikt ich tu nie zesłał...[/quote]

Myśl dalej jak maszyna a nadal nią pozostaniesz...

Najpierw się zaczyna od siebie a potem patrzy sie na innych...i tu większość dopada porażka...

Podchodzimy do siebie egoistycznie i przez to ludzie nic nie są w stanie osiagnąć... "Oświecenie" i "duchowość" to podejście "przyziemne" dlatego większość traci impet bo proces jest powolny, bo wymaga dużo poświecenie uwagi samemu sobie. A teraz jest okres gdy ten czas może ulec skróceniu...

W G3 "ciało jest więzieniem" a w G4 "ciało jest domem"...
Widzimy świat tak, jak widzi go robak, podczas gdy pilnie potrzebujemy widoku z lotu ptaka.
MORG
Infrzak
Kontakt:

[quote name='Pantanal' post='57133' date='pią, 10 lip 2009 - 21:54']MORG, zupełnie nie rozumiem twojego paplaniny. Może minąłeś się z powołaniem. Byłby z ciebie pewnie katecheta jak się patrzy...[/quote]

Bo rozumujesz jak maszyna... może zrozumiesz ale obawiam się ze wtedy może być za późno...obym sie mylił...
Widzimy świat tak, jak widzi go robak, podczas gdy pilnie potrzebujemy widoku z lotu ptaka.
Awatar użytkownika
aelreda
Homo Infranius Plus
Kontakt:

Pantanal a co Ci tak nie pasuje w ludziach oświeconych?

Reaper
Infrańczyk
Kontakt:

Post autor: Reaper »

podobają mi się komentarze do tego tematu, też te obrazkowe ;). Umacniają mnie w przekonaniu że jestem jeszcze zdrowy psychicznie lol :)

Acha i mój komentarz na temat ludzi współcześnie "oświeconych". To poprostu ludzie którzy doszli do jakiegoś wniosku w swoim życiu i teraz przypisują jemu niesamowicie wielkie znaczenie starając się być zauważeni , czesto nawet w ofensywny i nieraz rewolucyjny sposób przez co wychodzą tylko na dziwaków i nawiedzonych. Tak i to ci sami później doprowadzają do masowych samobójstw/prostytucji/wyciągania kasy jeśli już im się znudzi zabawa choć znacznie częsciej padają temu ofiarą... Ku przestrodze wszystkim chcącym się oświecić.

W skrócie elementem patologicznym oświeconych jest to że uznają tylko jedną prawdę- swoją do której sami doszli i każda inna nie jest wystarczająco oświecona więc trzeba albo nawracać albo najczęściej - inni są gorsi głupsi itd więc trzeba im mówić "żal mi ciebie" albo "słuchaj mnie a dojdziesz do oświecenia". Rodzaj ofensywnego zachowania wynika z poczucia niskiej wartości i potrzeby fałszywego czucia się lepszym tudzież właśnie "oświeconym"
Ostatnio zmieniony sob lip 11, 2009 10:17 am przez Reaper, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
aelreda
Homo Infranius Plus
Kontakt:

[quote name='Reaper' post='57152' date='sob, 11 lip 2009 - 12:04']Tak i to ci sami później doprowadzają do masowych samobójstw/prostytucji/wyciągania kasy jeśli już im się znudzi zabawa choć znacznie częsciej padają temu ofiarą...[/quote]

Ty chyba pojęcia mylisz.

Są ludzie, którzy tworzą sekty, ale i ci którzy sekt nie tworzą i nie wychylają się ze swoimi poglądami życiowymi. Powiedz jedno czy dwa słowa i od razu przykleja się im łatkę dziwaków, jak to określiłeś.

A chociaż zgłębiłeś się w podobną tematykę, by wysuwać takie wnioski?

Zapewne nie i jak Ty powierzchownie oceniasz, to i pewnie jesteś powierzchownym człowiekiem.

Coś trzeba poznać by potem oceniać. Proste!

Ludzie to skomplikowane istoty, a jeszcze bardziej komplikują życie takie osoby jak Ty.

Pomyśl, czy w jakiś sposób ten temat krzywdzi ludzi?

Tekst napisany przez Morga jest z książki Marciniak o Plejadanach. To tylko książka, a dla niektórych wiedza. Przecież zdobywanie wiedzy nie jest jakąś czymś, do czego zmusza się człowieka pod groźbą.

[quote name='Reaper' post='57152' date='sob, 11 lip 2009 - 12:04']W skrócie elementem patologicznym oświeconych jest to że uznają tylko jedną prawdę- swoją do której sami doszli i każda inna nie jest wystarczająco oświecona więc trzeba albo nawracać albo najczęściej - inni są gorsi głupsi itd więc trzeba im mówić "żal mi ciebie" albo "słuchaj mnie a dojdziesz do oświecenia". Rodzaj ofensywnego zachowania wynika z poczucia niskiej wartości i potrzeby fałszywego czucia się lepszym tudzież właśnie "oświeconym"[/quote]

Chyba w sektach tak Ci mówiono, jeśli wiesz, że coś w stylu "słuchaj mnie a dojdziesz do oświecenia" tak można usłyszeć.

Maya tylko próbuje pokazać człowiekowi, że jest kilka dróg do wyboru. Tą która ona poszła jest dla niej drogą do oświecenia.

Nikt nie zmusza tutaj innych, żeby zrobili tak jak ktoś im karze.

My tylko staramy się zwrócić uwagę na wasze zamknięte umysły, a to przecież nic złego.

Ale jak ktoś mi mówi "Wasze życie, wasze show"

Reaper
Infrańczyk
Kontakt:

Post autor: Reaper »

[quote name='Aelreda' post='57153' date='sob, 11 lip 2009 - 14:21']Ty chyba pojęcia mylisz.

Są ludzie, którzy tworzą sekty, ale i ci którzy sekt nie tworzą i nie wychylają się ze swoimi poglądami życiowymi. Powiedz jedno czy dwa słowa i od razu przykleja się im łatkę dziwaków, jak to określiłeś.

A chociaż zgłębiłeś się w podobną tematykę, by wysuwać takie wnioski?

Zapewne nie i jak Ty powierzchownie oceniasz, to i pewnie jesteś powierzchownym człowiekiem.

Coś trzeba poznać by potem oceniać. Proste!

Ludzie to skomplikowane istoty, a jeszcze bardziej komplikują życie takie osoby jak Ty.

Pomyśl, czy w jakiś sposób ten temat krzywdzi ludzi?

Tekst napisany przez Morga jest z książki Marciniak o Plejadanach. To tylko książka, a dla niektórych wiedza. Przecież zdobywanie wiedzy nie jest jakąś czymś, do czego zmusza się człowieka pod groźbą.[/quote]

podoba mi się twój post bo bardzo łatwo zaadresować to co mam do powiedzenia.

No masz trochę ofensywności również z tego co widzę. Reakcje obronne nigdy nikomu nie pomogły w szczęśliwym życiu.

No fakt są podążacze za sektami równierz jak mówiłem ci którzy padają ofiarami tego. Np czemu osho ma tyle kasy jak ci wszyscy guru ? Po co im te wszystkie posiadłości skoro są tacy oświeceni ? Dlaczego budda był gruby ? lol Po co pisać książkę dla ludzi którzy jej wcale nie potrzebują ? To twoja własna konkluzja dla ciebie i nie znaczy to że jeśli ktoś pisze coś w tej książeczce to tak jest. Wiedza w niej służy po to że jeśli ktoś ... czuje ... taką potrzebę uwierzyć w plejadan i nadać swojemu życiu takowy sens... to powodzenia... Giną tysiące ludzi z głodu każdego dnia a ci guru tylko kupują sobie nowe posiadłości za te kasę. Tak samo ci którzy piszą takie książki tylko liczą pieniążki teraz. Dlaczego masz za nią płacić ? Za te wiedzę ? Dlaczego musisz tyle płacić za wejście na występ guru ? To ma ci pomóc ? To ma pomóc twojemu guru zarobić pieniądze !

"My tylko staramy się zwrócić uwagę na wasze zamknięte umysły, a to przecież nic złego."

No i dalej ofensywa się rozkręca jest dokładnie tak jak mówiłem. To że przeczytałaś tę książkę widzę TYLKO SPRAWIŁO ŻE TERAZ MY JESTEŚMY GORSI OD CIEBIE A TY NIEWIADOMO JAKA. TAK WŁAŚNIE O SOBIE PISZESZ I TYLE WYSZŁO Z TEJ OŚWIECONEJ WIEDZY KTÓRA NAJWIDOCZNIEJ JEST W TEJ KSIĄŻCE

I ot cała sekta. Fakt jedni odpadają od sekt jak zauważą bezsens tej zabawy. Ci którzy dążą za guru do samego końca zwykle kończą marnie. Bo jeśli im się znudzi i postanowią puknąc sobie w łeb to ci też to zrobią.

I co zabawne tacy ludzie nigdy nie zrozumieją że niektórzy już mogli bujdy te przerabiać w swoim życiu i wiedzieć aż za dobrze jak ten mechanizm działa. "oświecenie" ...
Ostatnio zmieniony sob lip 11, 2009 10:49 am przez Reaper, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
aelreda
Homo Infranius Plus
Kontakt:

[quote name='Reaper' post='57155' date='sob, 11 lip 2009 - 12:38']No fakt są podążacze za sektami równierz jak mówiłem ci którzy padają ofiarami tego. Np czemu osho ma tyle kasy jak ci wszyscy guru ? Po co im te wszystkie posiadłości skoro są tacy oświeceni ? Dlaczego budda był gruby ? lol Po co pisać książkę dla ludzi którzy jej wcale nie potrzebują ? To twoja własna konkluzja dla ciebie i nie znaczy to że jeśli ktoś pisze coś w tej książeczce to tak jest. Wiedza w niej służy po to że jeśli ktoś ... czuje ... taką potrzebę uwierzyć w plejadan i nadać swojemu życiu takowy sens... to powodzenia... Giną tysiące ludzi z głodu każdego dnia a ci guru tylko kupują sobie nowe posiadłości za te kasę. Tak samo ci którzy piszą takie książki tylko liczą pieniążki teraz. Dlaczego masz za nią płacić ? Za te wiedzę ? Dlaczego musisz tyle płacić za wejście na występ guru ? To ma ci pomóc ? To ma pomóc twojemu guru zarobić pieniądze ![/quote]

Pomyśl trochę! Są ci sekciarze i są osoby, które próbują do czegoś dojść samemu w życiu, nie prosząc innych o pomoc, pieniądze etc!

To jest różnica ale widzę, ze posiadasz takie klapki, że tego nie zauważasz.

[quote name='Reaper' post='57155' date='sob, 11 lip 2009 - 12:38']TYLKO SPRAWIŁO ŻE TERAZ MY JESTEŚMY GORSI OD CIEBIE A TY NIEWIADOMO JAKA. TAK WŁAŚNIE O SOBIE PISZESZ I TYLE WYSZŁO Z TEJ OŚWIECONEJ WIEDZY KTÓRA NAJWIDOCZNIEJ JEST W TEJ KSIĄŻCE[/quote]

To tak jak Ty piszesz, radzę postukać się w czoło. Wskaż mi miejsce gdzie napisałam, że jestem lepsza od innyc bo posiadam taką a nie inną wiedzę, jak inni chcą?

Czy ja kogoś zmuszam do czytania tej książki? NIE!

Każdy ma swoją wolę, ale widzę parę przypadków kiedyś ktoś nie może zrozumieć, że druga osoba posiada również takową i swoje własne życie i na siłę próbuje wcisnąć to co oni uważają za najlepsze. Gówno prawda!

Człowiek ma dojść do pewnych prawd sam, wybrać takie drogi jakie mu pasują i uczyć się na błędach, które sam popełnia, a nie że ktoś podsunie mu pod nos gotowe rozwiązanie. To niczego daną osobę nie uczy.

Może i chciałam zapłacić za tą książkę może kiedyś inne sobie kupię. Zauważ, że jednak wiedza czasem też kosztuje, ale widzę, że nie obcowałeś z nią często jeśli wysuwasz wnioski, że za taką wiedzę trzeba i tak zapłacić. Za prawie każdą formę wiedzy się płaci. Książki, kursy, wyjazdy, nawet twój poświęcony czas na naukę.

Jeszcze takie pytanie. Po Twoim wpisie widzę, że przerabiałeś ten temat, czy tylko się dodałeś taką informację dla atrakcyjności swojego wpisu? Trzeba coś poznać by wyrobić sobie na ten temat opinię, powierzchowność jest bardzo mylna.

MORG
Infrzak
Kontakt:

[quote name='Pantanal' post='57148' date='sob, 11 lip 2009 - 10:50']Aha, czyli rozumiem - kolejny "oświecony".[/quote]

Wcale nie czuje sie jak oświecony i nie mam zamiaru nikogo osiwecać ale mam też sporo jeszcze do nauki...

Reaper - dróg do prawdy jest wiele a nie jak wiekszość myśli jedna lud dwie...

Wiedzę zawartą tam zgłębiano w dawnych czasach ale ludzie od niej odeszli o której wiedzą tylko nieliczni którzy też wykorzystali ją dla swoich celów jak i robią to nadal...

A z Plejadanami się spotkałem wczesniej niż czytałem jakakolwiek książkę B.Marciniak.

I NIE BAWI MNIE BYCIE GURU ANI MATRERIALNIE PRZYWILEJE Z TYM ZWIĄZANE...

Sekta to dopiero wchodzi do nas... Scentjologów...
ODPOWIEDZ

Wróć do „KONIEC ŚWIATA”