Wyłącz TV. Włącz myślenie
Wyłącz TV. Włącz myślenie
Tomasz lis i jego wypowiedz o odbiorcach TV filmik krótki ale dosadny w swej wymowie: http://www.youtube.com/watch?v=zV2xszlAslg Wypowiedz Tomasza Lisa interesująca o tyle,że zdobył się na odrobinę szczerości …i,aż woła o komentarz.Sama nie oglądam TV od dawna…dlaczego? Choćby dlatego,że zauważyłam jej zgubny wpływ na psychikę oglądających ją ludzi.Szkoda,że Lis w swej inteligencji o,której nie omieszkuje wspomnieć nie dostrzega drugiej strony medalu ….a mianowicie właśnie tego,że to TV prowadzi do ogłupienia społeczeństwa i,że robi to bardzo skutecznie emitując starannie dobrany przez siebie chłam …Dlatego proszę zastanówcie się czy warto inwestować swój czas i uwagę ….po to by twórcy TV-programów sprawdzając wskaźniki oglądalności mogli śmiać się między sobą rozprawiając …o głupich stadach baranów oglądających wszystko co im się zapoda….
Ostatnio zmieniony pt paź 25, 2013 2:43 pm przez Lilith, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Wyłącz TV. Włącz myślenie
Z każdego programu tv czy tam przeczytanej książki, każdy wyciągnie, to co chce usłyszec czy wyczytac. Wybieramy te fragmenty które są zgodne z naszym światopoglądem i na nich skupiamy uwagę i je zapamiętujemy. Mogę obejrzec tv, ale wcale nie muszę uważac się za manipulowaną, bo robię to co mówią, czy tam kupuję, to co reklamuję. A telewizja to ciekawy wynalazek i do tej pory nie wiem na jakiej zasadzie działa, może jestem baranem bo tego nie pojmuję
oglądam i już, i nieraz całkiem ciekawe programy :)Mamy wybór, jest w czym wybierac.

<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="Czakrawartin" data-cid="108499" data-time="1382606590">Po części ma rację, że ludzie to idioci, bo taka prawda jest niestety. I to są ci co najwięcej krzyczą, i ci co są w sejmie, i ci co telewizję robią. Ale ten filmik został zmanipulowany i powycinany przez autora, żeby tak wyszło. Po prostu zmodulował to co Lis powiedział, żeby usłyszeć to co on chce.</blockquote>filmik pochodzi z wykładu..długiego wykładu w,którym brało więcej osób ...jest pocięty bo chodzi w nim o podejście Lisa do ludzi,którzy dają mu pracę i prestiż i wysokie dochody o ludzi dzięki,którym może być kim jest czyli odbiorcy-ogłądacze TV ...jednak nikt w nim nie wcisnął p.Lisowi słów w usta sam je wypowiedział :)czy ludzie to idioci ja nie lubię stosować takich uogólnień...a poza tym p.Lis nie mówi tylko o tym,że ludzie to idioci on dokonuje wyraźnego podziału na lepszych i gorszych mówi my i oni przy czym ci oni to ....idioci i to mnie razi....oczywiście was nie musi ... Sandro ..cieszę się,że tak nie wiele do szczęścia ci trzeba ....ja niestety nie mam tego komfortu istnienia 

Myślę że umiarkowane oglądanie tv nikomu nie zaszkodzi, umiarkowane siedzenie przed kompem też nikomu nie zaszkodziło, wystarczy nie przesadzać i będzie ok 

"Jestem fanem nauki ale nie jej ślepym wyznawcą"
<a href="https://www.facebook.com/arek.czaja">ht ... k.czaja</a>
Telewizji nie oglądam od około trzech lat. Jakoś nie zauważyłem w życiu codziennym drastycznych zmian do momentu, w którym stałem się sam sobie obiektem małego eksperymentu. Pojechaliśmy sobie z kobitą na małą wycieczkę, nocleg w hoteliku a w pokoju telewizor. Włączyłem dziada i nie mogłem się oderwać. Skakałem z kanału na kanał, nie słyszałem co kobita do mnie mówi, aż warknęła. Wyrwałem się z letargu wyłączyłem ścierwo i doceniłem wcześniej dokonany wybór ,dzięki któremu nadmiar czasu przeznaczam na rozmowy z kobitą, na robótki domowe, bądź przy aucie.
Arku chcemy czy nie komputery co raz bardziej wpływają na nasze zycie, dodajmy do tego Sieć i mamy wysiadywanie całymi godzinami, nie o to chodzi ile się siedzi ale jakie informacje się pozyskuje. Natomiast co do TV, nie wiem jak w NIemczech ale w Polsce misja publiczna TV (pomijam tu stacje komercyjne bo tych tym bardziej nie ma co komentować) już dawno temu stała sie iluzją, zresztą to samo tyczy sie stacji radiowych. Pozostaje jeszcze prasa codzienna która równie skutecznie " uczy i wpływa na osąd" róznych wydarzeń. Używanie takiego czy innego środka informacji nie zwalnia nas od zdrowo rozsądkowego myślenia i wyciągania wniosków.
Per Ardua Ad Astra
- flying humanoid
- Infrańczyk
- Kontakt:
<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="s_virus" data-cid="108553" data-time="1382721236">Telewizji nie oglądam od około trzech lat. Jakoś nie zauważyłem w życiu codziennym drastycznych zmian do momentu, w którym stałem się sam sobie obiektem małego eksperymentu. Pojechaliśmy sobie z kobitą na małą wycieczkę, nocleg w hoteliku a w pokoju telewizor. Włączyłem dziada i nie mogłem się oderwać. Skakałem z kanału na kanał, nie słyszałem co kobita do mnie mówi, aż warknęła. Wyrwałem się z letargu wyłączyłem ścierwo i doceniłem wcześniej dokonany wybór ,dzięki któremu nadmiar czasu przeznaczam na rozmowy z kobitą, na robótki domowe, bądź przy aucie.</blockquote> Heh, mam podobne doświadczenia z TV. Nie mam odbiornika, od momentu kiedy wyprowadziłem się na studia od rodziców, będzie z 10 lat.Dzięki internetowi i prasie jestem na bieżąco z tym co dzieje się na świecie, zarówno w mainstremie jak i "off'owo". Czasami tylko w pracy nie jestem w stanie wpasować sie w rozmowę znajomych kiedy mówią o jakimś "Top Model" czy innym chłamie. Ale przechodząc do meritum, ostatnio byłem na weekend właśnie u rodziców, spędziłem wieczór przed TV.Po pierwsze faktycznie nie mogłem sie oderwać od wszelkiej maści reklam i durnych "show", mają jakąś moc przyciągania ( i to nie żart). A po drugie wręcz uderzyła mnie głupota i płytkość wiadomości, czy to na TVP, Polsacie, czy TVN'e.Porażające "niusy" wyssane z d... z palca. Daleko mi do wielbiciela teori spiskowych, ale to naprawdę przypomina celowe ogłupianie ludzi.
Ostatnio zmieniony pt paź 25, 2013 6:51 pm przez flying humanoid, łącznie zmieniany 1 raz.
.Jasne Marcinie , masz rację. Także prasa kształtuje osąd, a nawet słuchanie sąsiada który też prezentuje własne niekiedy chore przekonania
<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="Arek 1973" data-cid="108570" data-time="1382740808">.Jasne Marcinie , masz rację. Także prasa kształtuje osąd, a nawet słuchanie sąsiada który też prezentuje własne niekiedy chore przekonania</blockquote>Jest tylko taka jedna drobna i zasadnicza różnica między słuchaniem sąsiada a słuchaniem i oglądaniem tv...pominę temat psychomanipulacji i przekazów podprogowych ...ta drobna różnica polega na tym,że od dziecka wpaja się ludziom,że dziennikarze są rzetelni a TV mówi prawdę....wielu ludzi po tych zapewnieniach przestaje analizować i zwyczajnie wierzy w to co z niej wychodzi.
Ostatnio zmieniony sob paź 26, 2013 7:21 am przez Lilith, łącznie zmieniany 1 raz.
[indent]Zgadzam się z tobą Lilith, także wpajano nam że ludzie starsi mają więcej racji bo więcej przeżyli, mają więcej doświadczenia itd.[/indent]Ale to nie zawsze się sprawdza.Tak samo jak w tv pokazuje się głupoli, tak samo dziennikarzy którzy prezentują swoją prawdę, którzy manipulują wypowiedziami przez wycinanie słów z zdań i pokazują kogoś w ten sposób w jaki chcą pokazać, w taki sposób może działać także sąsiad za płotu, który będzie negatywnie przedstawiał kogoś, przekazywał nam tylko takie informacje jakie on uważa za potrzebne tylko po to żebyś my wyrobili sobie takie zdanie o czymś ( o kimś) tak jak on chce.Myślę że każdy człowiek w swoim życiu prędzej czy póżniej jednak przejrzy to wszystko i wie że taki rodzaj informacji nie jest całkowitą , nieomylną prawdą a jedynie punkt widzenia danej osoby <blockquote class="ipsBlockquote">najlepiej widać w prasie lokalnej, bo wtedy człowiek wie, co się dzieje, a dziennikarz prezentuje tylko część prawdy.[indent] [/indent]</blockquote>Dokładnie tak