Wysokość można odczytać na flightradar24, tylko trzeba by znać dokładny czas UTC, numer lotu i w miarę dokładne współrzędne miejsca obserwacji.

¦wiat³a w Oceanie Spokojnym
Napisano 31 sierpieñ 2014 - 23:29
Napisano 07 wrzesieñ 2014 - 00:20
Arek 1973, dnia 29 Sie 2014 - 23:06, napisał:
Mnie też to wygląda conajmniej na kilometr, ale raczej więcej, takie samoloty latają dość wysoko
Nie określimy rozmiaru - nie ma żadnego punktu odniesienia: ani nie znamy rzeczywistej wysokości lotu samolotu, ani nie mamy w polu widzenia nic o znanych rozmiarach do porównania.
Ależ AnusMundi, piloci są w stanie dobrze oszacować wielkość, oni nieraz przelatują na tej samej wysokości wyspę np: Majorkę albo inną i wiedzą jaka ona ma wymiary z wysokości 10 000 metrów. Ja nawet nie mogę stanąć z nimi do rywalizacji ponieważ nie mam takiego doświadczenia co oni, ale nawet ja który spędziłem tylko niewiele godzin w życiu w samolocie mogę z pewnością powiedzieć że te zjawisko nie rozściągało się na zaledwie 10 na 10 metrów kwadratowych, chyba myślisz podobnie?. Albo jak według Twojej oceny było wielkie to zjawisko?
Napisano 07 wrzesieñ 2014 - 17:16
Jeśli samolot był na przelotowej, to było to ok.12tys km, więc wydaje mi się, że te światła były rozrzucone na parę ładnych kilometrów.
Napisano 08 wrzesieñ 2014 - 07:33
Oczywiście nie rozciągało się na kilka metrów. Obszar o wymiarach rzędu kilku kilometrów wydaje się bardziej prawdopodobny. To ciągle pasuje do podmorskiego wypływu lawy.
Napisano 08 wrzesieñ 2014 - 14:55
Pilot Duńczyk myśli tak samo, na swoim blogu nawet żartował że gdyby z tego powstała jakaś wyspa to może pozwolili by mu przynajmniej ja nazwać