Strona 2 z 3

Re: Gotuj Paranormalnie !

: sob maja 29, 2010 9:42 pm
autor: Christof
Proponuję potrawę, dzięki której niewielkim nakładem kosztów i pracy, każdy będzie mógł doświadczyć spotkania z istotą nie z tego świata.



UTOPENCE

składniki:

2 kg serdelków wieprzowych

1.75 kg cebuli

600 ml octu, najlepszy winny

1250 ml wody

5 łyżek stołowych soli - 120g

1/2 łyżki stołowej zmielonego czarnego pieprzu

3/4 łyżki stołowej cukru - 10g

1 łyżka stołowa oleju

3 listki laurowe

chili na czubeczku noża, ale można i więcej jak kto lubi ostrzejsze



Sposób przygotowania:

Najpierw zalewa - zagotowujemy wodę z octem - dodajemy sól, cukier, olej, liść laurowy i chili i gotujemy 2 minuty. Zalewę schładzamy.

Serdelki obieramy ze skórki i kroimy na 4 części.Obraną cebulę kroimy w krążki. Do umytego, 5-litrowego słoja po ogórkach wrzucamy warstwę cebuli na wysokość 1 cm. Układamy warstwę serdelków. Później taką samą warstwą cebuli przekładamy serdelki - warstwy powtarzamy aż do napełnienia słoja.

Ochłodzoną zalewę wlewamy do słoja. Słój dobrze jest przykryć celofanem i owinąć gumką. Najlepiej niech postoją 2 - 4 godziny w temperaturze pokojowej, a później do lodówki. Po trzech dniach można próbować. Najlepsze po tygodniu leżakowania.



I teraz nasza paranormalna przygoda: Bierzemy gotowe utopence, piwo (najlepiej czeskie, ale i nasz polski Cornelius Premium Lager będzie dobry) i idziemy nocą nad jakiś leśny staw. Siadamy sobie wygodnie, popijamy piwo, zagryzamy utopencem i czekamy na pojawienie się utopca (zwanego też wodnikiem). Jeśli księżyc jest w nowiu, to mamy dużą szansę na spotkanie.

Tylko nie przesadzajcie z piwem, bo gdy utopiec stanie się zbyt natarczywy, na przykład będzie zabierał się do topienia was, trzeba będzie szybko uciekać. :)

Re: Gotuj Paranormalnie !

: pn maja 31, 2010 2:06 pm
autor: Lilith
CZEKOLADA :D

Aby przygotować samemu czekoladę nie gorszą, a lepszą niż ze sklepu potrzeba pół kostki masła, ćwierć szklanki mleka, 1 szklankę cukru, 2-3 łyżki kakao i półtora szklanki mleka w proszku (ale nie granulowanego!), rodzynki i orzechy włoskie lub laskowe (względnie rezygnujemy z bakalii w ogóle)po prostu co kto lubi.

Masło, mleko w płynie, cukier i kakao rozpuszczamy w garnku na wolnym ogniu. Następnie odstawiamy z ognia, dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Gotową czekoladę wlewamy do naczynia pokrytego folią aluminiową, dodajemy bakalie wedle uznania, czekamy aż zastygnie i zjadamy (dzieląc się bliźnimi swymi).

Opychanie się czekoladką może być lepsze niż nie jedno paranormalne przeżycie ;)

Smacznego!


Re: Gotuj Paranormalnie !

: pn maja 31, 2010 5:33 pm
autor: Christof
Pamiętam taką czekoladę z kryzysowych lat 80-tych. Moja ciotka robiła ją na takiej brytfannie do ciasta. Pychota.

Re: Gotuj Paranormalnie !

: pt lis 05, 2010 8:03 pm
autor: ADAX
Tak tak, wracamy na antenę po krótkiej przerwie, a na osłodę braku, prezentuję przepyszną zapiekankę "Sceptyk" w trzech wariantach.



A więc do roboty !



"Zapiekanka Sceptyk: Spotkanie W Trzech Stopniach"




Co potrzebujesz ?



Ogórka jednego

Pomidory, ząbki czosnku, i cebule dwie

Sera żółtego, najlepiej "Gouda"

Mięso z kurczaka

Masło

Majonez

"Ketchup" (po obcojęzycznemu keczup)

Przyprawy (pieprz, zioła prowansalskie)



Pierwszy stopień



Aby wykonać smakowite zapiekanki pierwszego stopnia musimy po pierwsze odnaleźć jakieś naczynie typu salaterka, niewielka miska, w którym to umieszczamy poszatkowany czosnek oraz pięć łyżek majonezu (ilość majonezu w zależności od ilości zapiekanek, ta porcja wystarczy na ok 6). Mieszamy i dodajemy przypraw i mieszamy ponownie. Bierzemy w swe rączki kromki chleba i smarujemy je delikatnie masełkiem (masełkiem nie margaryną !) układamy na blasze (albo na czymś innym). Smarujemy kromki przygotowanym sosem, kroimy ser w plasterki (jeśli mamy w plasterkach to możemy, ale odradzam...) układamy na kromeczkach i do piekarniczka. Doglądamy, jeśli serek już się lekko zapiekł i rozpuścił, a chlebek jest odpowiedniej chrupkości, wyciągamy i kładziemy zapiekanki na talerzyk. Podajemy rano, wieczorem, żonie, chłopakowi, dziewczynie sobie, czy sąsiadowi, który nie wiedzieć czemu siedzi u nas w kuchni.



Drugi stopień



Wykonanie jest identyczne jak w przypadku pierwszego, tylko zamiast czosnku, dodajemy cebulę. Można surową, ale jak ktoś nie lubi surowej, może ją przed to usmażyć na patelni do złotego koloru. Można tez dodać zarówno czosnek jak i cebulę.



Trzeci stopień



Trzeci stopień jest wyjątkowy, smaczny i zdrowy (hmm powiedzmy :D ). By przygotować zapiekankę trzeciego stopnia myjemy warzywa, kroimy ogórka i pomidora w plasterki, szatkujemy mięso z kurczaka, lub rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Kroimy ser w plasterki (tak tak, jak masz w plasterkach to nie krój). Smarujemy chlebek masełkiem z delikatnością, następnie kładziemy na niego mięso z kurczaka. Dajemy ser, pomidory, ogórka. Smarujemy niewielką ilością majonezu, przyprawiamy i wszystko wysyłamy do piekarnika. Wyciągamy gdy gotowe, i zjadamy i zjadamy...



Tutaj możemy dodać czosnek i cebulę również, lecz dodajemy zaraz po kurczaku i dokładnie przykrywamy serem żółtym.

Re: Gotuj Paranormalnie !

: pt lis 05, 2010 8:48 pm
autor: Rysiek23
Adax obiecuję, że przetestuję 3 wariant i zdam relację ;)

Re: Gotuj Paranormalnie !

: śr lis 10, 2010 9:03 pm
autor: Rysiek23
UCHA - CZYLI TRADYCYJNA PARANORMALNA ZUPA "TUNGUSKA TAJEMNICA"



Krok 1: odcinamy rybie łby, nim ich więcej tym lepiej



[zdjęcia ocenzurowano]



Krok 2: robimy wywar, wrzucamy tam wybrane warzywa oraz przyprawy



[ external image ]



Krok 3: dodajemy dużo przypraw wedle gustu, poza tym ziemniaki lub makaron:



[ external image ]



I tajemnica meteoru tunguskiego staje się rozwiązana. Smacznego! :P

Re: Gotuj Paranormalnie !

: śr lis 10, 2010 10:26 pm
autor: ADAX
ooo będzie kiedyś trzeba zrobić, może na święta z łbów karpia ? :D



a co do zapiekanki 3 stopnia to zapomniałem o jaku na twardo w plasterkach... ! :D

Re: Gotuj Paranormalnie !

: czw kwie 07, 2011 6:38 pm
autor: Rysiek23
TUNEZYJSKIE "LATAJĄCE TRÓJKĄTY"



[ external image ]



Tunezyjski brick z nadzieniem tuńczykowo-ziemniaczanym



10 okrągłych płatów ciasta na brik lub phyllo

roztopione masło do smarowania płatów ciasta



Nadzienie:

1 łyżka oliwy extra virgin

1 duża cebula, pokrojona w kostkę

500g ziemniaków, ugotowanych i przeciśniętych przez praskę

1 jajko

100g tuńczyka w oleju

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka kaparów

1 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki pasty harissa (lub jakiegoś ostrego sosu chili)

1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

sól do smaku



Rumienimy cebulę na rozgrzanej oliwie. Dodajemy ją razem z pozostałymi składnikami nadzienia do ziemniaków i dobrze mieszamy.



Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Każdy płat ciasta brik kroimy nożyczkami na połowę. Każde półkole składamy wzdłuż na pół tak żeby utworzyły długi pasek (średnica półkola będzie długim bokiem paska). Smarujemy pasek masłem od strony złożenia. Na jednym końcu paska układamy porcję nadzienia (w odległości ok. 4cm od krótkiego brzegu) i zawijamy nadzienie tak, żeby utworzył się trójkątny pakiecik. Postępujemy identycznie z pozostałymi płatami ciasta. Układamy pakieciki na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia i z wierzchu pędzlujemy je szczodrze roztopionym masłem. Pieczemy przez ok. 20min, aż każdy brik się leciutko zezłoci.



Z podziękowaniem dla: Z Pierwszego Tłoczenia

Re: Gotuj Paranormalnie !

: sob lip 23, 2011 12:03 pm
autor: Rysiek23
Paranormalne Ogórki:



[ external image ]



Wyróżnia je to, że są z papryczką chili ;)