Określenie „sucha woda” brzmi mniej więcej tak jak „czarna biel”, jednak naukowcy zawzięli się i stworzyli wodę… w proszku. W jakim celu? .„Sucha woda” przypomina konsystencją cukier puder. Każde ziarenko tego proszku składa się w 95% z płynnej wody otoczonej krzemionkową powłoką. Absorbuje ona trzy razy więcej dwutlenku węgla niż zwykła woda. Może to zostać wykorzystane przy produkcji leków i żywności, a nawet ułatwić walkę ze zmianami klimatu.Innym pozytywnym aspektem tego wynalazku jest fakt, że dzięki niemu produkcja będzie mniej kosztowna, a dzięki krzemionkowej powłoce da się bezpieczne transportować toksyczne ciecze. Technologię tę można również wykorzystywać do magazynowania skroplonego gazu.
Jeden z wynalazców „suchej wody”, dr Ben Carter, wyjaśnia:
Nasza substancja użyta jako katalizator przyspiesza proces reakcji między wodorem i kwasem maleinowym, podczas której powstaje kwas bursztynowy. To podstawowy surowiec w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym
Źródła:gadzetomania oraz wikipedia