Wydarzenia na Ukrainie - wasze opinie
Re: Wydarzenia na Ukrainie - wasze opinie
<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="arek" data-cid="113974" data-time="1397753577">I tu się mylisz .</blockquote> I właśnie reszta Twojej wypowiedzi udowadnia, że się nie mylę. Masz paszport? Fajnie. Pogadałeś z paroma osobami za granicą i nagle stałeś się ambasadorem każdego szarego człowieka? <blockquote class="ipsBlockquote">banki tym róznia sie od kacyków ,że są wpisane w system gospodarczy i gdy przeginaja gina sa ciągane po sądach płacą odszkodowania</blockquote> I komu płacą te odszkodowania? Tym kogo przewalili? Obywatelom? Nie - pieniądze przechodzą w łapy administracji państwowej, gdzie się rozpłyną w niewiadomy sposób, albo szybko wrócą do korpo w postaci ulg, przetargów i kontraktów. Otóż wyobraź sobie, że ja tez w paru krajach w Europie mieszkałem, po prau jeździłem i z paroma osobami rozmawiałem i wnioski wyciągam bardzo proste - poza paroma wyjątkami ludzie powtarzają bzdury zasłyszane w mediach, kościołach i pojazdach komunikacji publicznej. Dlaczego? Bo większość ludzi to idioci, motłoch, który da się zajebiście prosto wykiwać - lemmingi, jak kto woli. Dlatego ja właśnie nie powtarzam banialuk nadawanych przez maszyny propagandowe jednej lub drugiej strony. Każda strona - w obecnej sytuacji - ma sporo brudu za pazurami, ale ja obserwuję to bez zbędnych emocji, żeby więcej rozumieć, jeśli w razie eskalacji znajdę się po złej (w mojej ocenie) stronie konfliktu. Ukraina i Ukraińcy nikogo w tej chwili nie obchodzą. Ta gra idzie o dużo większe stawki, niż los takiego bezużytecznego dla Europy państwa, jak Ukraina. Putin reaguje tylko na posunięcia EU i wcale go za to nie winię.
EU z rozpędu naruszyła pewien rodzaj status quo, przypuszczam, że za tym stoi USA, które sprawdza jak daleko może się posunąć. Druga sprawa, że taką operację jak teraz przeprowadzana musiała Rosja planować od dawna. I tu powstaje pytanie, czy przypadkiem jedna strona z drugą (mam na myśli USA i Rosja) nie dogadały się wcześniej . Kilka lat temu jeden z głównych ideologów Kremla Aleksander Dugin mówił o tym otwarcie, że jeżeli Ukraina skieruje swój wzrok zbyt mocno w stronę zachodu to dojdzie do jej rozpadu... Może cała ta zadyma to takie mydlenie oczu światowej opinii a tak naprawdę chodzi o to, żeby Ukrainę podzielić.
Ja wam powiem że obecna sytuacja wymaga najlepszych dyplomatów jacy istnieją i to z każdej strony czy Ukraina Rosja, USA, UE. Teraz to wielka gra w pokera,jestem ciekawy jak to nadal się potoczy.
"Jestem fanem nauki ale nie jej ślepym wyznawcą"
<a href="https://www.facebook.com/arek.czaja">ht ... k.czaja</a>
<a href="https://www.facebook.com/arek.czaja">ht ... k.czaja</a>
http://wiadomosci.onet.pl/prasa/wojna-o-bron/ynlk4 <blockquote class="ipsBlockquote"><div><div>Wiadomości › Prasa › Kryzys na Ukrainie</div><div> </div><div>wczoraj 23:43</div><div> Wojna o broń</div></div><div>Rosjanie mają arsenały na południowym wschodzie Ukrainy. Jeśli tam zaatakują, to właśnie po to, aby nie stracić owych nowoczesnych zbrojowni.</div><div>[ external image ]Rakieta RS-20 Foto: AFP</div>Okazuje się, że 80 proc. wyrobów sektora zbrojeniowego, jaki od czasów Związku Radzieckiego kwitnie na Ukrainie, przeznaczonych jest dla odbiorców rosyjskich. Rocznie płacą oni za te "wystrzałowe" towary pół miliarda dolarów.<div><div><div> </div></div></div>Jak podkreśla portal agencji Rosbałt, m.in. wojska rakietowe Federacji Rosyjskiej funkcjonują dzięki nadzorowi i pracom regeneracyjnym inżynierów i techników z Dniepropietrowska. Chodzi o rakiety RS-20 o nazwie "Wojewoda" (wg klasyfikacji NATO – "Szatan"). Komentator Wiktor Jaducha pisze, że "stanowią one 70 proc. wśród naszych międzykontynentalnych balistycznych rakiet bazowania naziemnego i rdzeń tarczy atomowej". Dodaje, że także systemy sterowania tymi pociskami opracowano na Ukrainie, w charkowskiej fabryce Elektropribor.W sąsiednim państwie powstają również <a>samoloty</a> antonow (An). Siły powietrzne Rosjan szeroko korzystają z tych "samolotów niewymagających dobrze utrzymanych pasów startowych, przewożących ogromne ładunki". Sęk tylko w tym, że infrastruktura konstrukcyjna antonowów znajduje się w Kijowie. Jej znaczenie dla Rosji jest "wielkie, ponieważ w minionych 20 latach rodzimy przemysł lotniczy w prawie 75 proc. zniszczono".Rosbałt podaje, że dla Rosji kluczowa jest jeszcze współpraca z zakładami w Nikołajewie (płd.-wsch. Ukrainy – przyp. Onet), które wypuszczają turbiny dla okrętów floty wojennej Rosji. I co robić, zwłaszcza teraz, gdy pierwszy wicepremier Witalij Jarema zadeklarował całkowite przerwanie współpracy militarnej z Rosją. Na naradzie z kierownictwem obwodów Zaporoskiego i Dniepropietrowskiego polityk ten szczerze powiedział, czemu Kijów zaniecha dostaw do Rosji. "Zerwania tej współpracy żądają od nas partnerzy z Zachodu" – miał stwierdzić Jarema.Autor publikacji agencyjnej przyznaje, że Ukraina dysponuje lepszymi niż Rosja <a>technologiami</a>. A to dlatego, że kraj ten o wiele mniej dotknęła "klątwa surowcowa". Tymczasem w ostatnich dwóch dekadach Rosja niemal całkowicie zarzuciła prace nad elektroniką i mechaniką precyzyjną. Bo po cóż one, skoro "można u siebie pompować ropę i gaz, a cokolwiek o wyższym stopniu wyrafinowania kupować za granicą?". "Ukraina nie mogła sobie pozwolić na taką nonszalancję".Doszło do tego, że Ukraińcy importują z Rosji głównie nośniki energii oraz artykuły pochodzące z przetwórstwa węglowodorów. W tym samym czasie aż 40 proc. "ich eksportu do Rosji to maszyny". Wiktor Jaducha wymienia jakie. To silniki elektryczne, reaktory jądrowe, wagony i lokomotywy, niektóre marki samochodów, części zapasowe do aut i różnych samolotów. Nie kryje, że są one nie tylko na Ukrainie wytwarzane, ale i w stu procentach sprzedawane na rynek rosyjski.Według rosyjskiego eksperta wojskowego Michaiła Timoszenki (o czym mówił na łamach "Izwiestii" – przyp. Rosbałt) jest "wątpliwe, by Rosji szybko udało się zastąpić własnymi odpowiednikami sprowadzaną z Ukrainy broń". Z kolei inny specjalista, Siergiej Dorochin (cytowany przez dziennik "Wiedomosti") jest zdania, że "bez Ukrainy Rosja jest w stanie produkować jedynie 17 proc. asortymentu o przeznaczeniu militarnym". I na pewno nie jest pocieszające to, że ustanie współpracy dwustronnej "będzie katastrofalne dla obydwu stron". Jak zauważa Dorochin "Ukraina utraci <a>rynek</a> zbytu", a z kolei Rosji "potrzeba będzie lat i ok. 20 mld dolarów, by przenieść do siebie produkcję".A więc wojna rosyjsko-ukraińska? Możliwe. Jednym z "rozstrzygających argumentów na rzecz decyzji o potencjalnej interwencji zbrojnej na południowym wschodzie Ukrainy będzie konieczność rozciągnięcia kontroli nad jej kompleksem wojskowo-przemysłowym" – alarmuje agencja Rosbałt.</blockquote>
<a href="http://www.wmgu-olsztyn.prv.pl">wmgu-olsztyn.prv.pl</a>
Drogi misiu ,nie tylko mam paszport ale też go używam ,w tej chwili tez jestem na Ukrainie , po prostu tu pracuje. I raczej nie z paroma osobami, nieco więcej
Ta, wszyscy którzy mówia, mówia zasłyszane bzdury, tylko ty misiu wiesz więcej.Widzisz , na zachodzie możesz zostac częścia tej korporacyjnej maszynki wykupując akcje , możesz napisac czy mówic to co chcesz nawet tekie bzdury jakie teraz piszesz, na Krym np. ma zakaz wjazdu jeden z deputowanych Rady Krymu reprezentujący Tatarów , a więc nacje która jes tam traktowana jako rdzenni mieszkańcy, Rosjanie zabili jednego z deputowanych Rady Słowieńska ,powód ? należał do proukraińskiej partii ,z Rosji wyjechał i nie zamierza wrócic twórca tamtejszego odpowiednika Facebooka , bo nie zgadzał sie na przekazywanie danych uczestników protestów antyputinowskich SFB.I z własnej firmy został wyeksmitowany. Wow ale to pewnie nagonka na twój ulubiony system. Pisałeś jakieś bzdety o Korei płn. popatrz na zdjęcia sat tego terenu ,pewnie ta ciemnosc to wrogie działanie twórców tych zdjęc . Pytanie z iloma Ukraińcami ty ostatnio rozmawiałeś ? z iloma Rosjanami ? Powyżej zamieściłem artykuł z onetu , jest tam wyjasnienie o co tu chodzi , pomyśl misiu ,70% sprzetu do wymiany w przeciagu 5 lat (wg. chęci Putina do 2020 roku wymiana sprzetu) niech bedzie nawet do 2030 , i jak widac chodzi tylko o kase by jakis oligarcha miał nastepne złote kible. Sam Putin zarabiajac około 900 k $ rocznie posiada kilka pałaców z których jedna posiadłośc warta jest 300 mln $ ,Pracowal juz 300 lat ?. porównaj to z "wielka " afera Clintona z Whitewater

Ostatnio zmieniony śr kwie 23, 2014 5:40 am przez arek, łącznie zmieniany 1 raz.
<a href="http://www.wmgu-olsztyn.prv.pl">wmgu-olsztyn.prv.pl</a>
Ja tam nie chcę wywoływać wilka z lasu ale do niedawna Ukraina była buforem geopolitycznym czy też odnosząc sie do słów Brzezińskiego , sworzeniem geopolitycznym , a w sytuacji gdy ów organizm panstwowy trzeszczy i grozi rozpadem, wychodzi na to że rolę bufora/sworznia z automatu przejęła by Polska.
Per Ardua Ad Astra
Chyba że Putin uzna wybory za nielegalne i nie będzie uznawał wybranych władz, tak jak teraz nie uznaje woli ludu Ukrainy, która zdecydowała o obaleniu starej władzy i wyborze nowej tymczasowej...
Czakrawartin ja raczej miałem na mysli sytuacje geopolityczną i rolę bufora w takim własnie układzie, nie interesują mnie dociekania medialne, ja chłodno oceniam sytuacje z kazdej mozliwej strony, ot taka rola analityka:)
Per Ardua Ad Astra
<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="Czakrawartin" data-cid="114220" data-time="1399585276">Brzezińskiemu to dziękujemy, koleś jak Pietrzak zatrzymał się w rozwoju jeszcze przed 89 rokiem. Poza tym niech nie pieprzą, że to Rosja jest winna, jak to wszystko się zaczęło od zachodu. Ale przecież przyjdą wybory i się zobaczy. Sami ludzie się wypowiedzą nad tym, nad czym się spierają Arek i niedźwiedź...</blockquote> Jasne to Zachód zajął Krym a nie Rosja.Może dosyć tej propagandy prorosyjskiej ?.
Ja żyję kolego w realnym świecie a nie w świecie urojeń.Ciągle mnie zastanawia co w tej Rosji jest takiego wielkiego że co niektórzy użytkownicy forum darzą ją i jej przywódcę aż taką estymą.To jest jeszcze większe bagno niż obecne i jak najdalej od niego dla ludzi naprawdę myślących.Nie potrafisz przyjąć do wiadomości że to Rosja anektowała Krym, widocznie niedowidzisz.Mnie jest żal każdego w tym i ciebie i twojej ślepoty.