W średniowieczu karczowali obszary lasu aby mieć dostęp do wydobywania (Wiadomo większy teren pokrywało wtedy lasy). Więc drązono kanały, skuwano jaskinie.
Strojami właśnie górników była spiczasta czapka i frak. Tutaj załączam taką rycine.
[ external image ]
Więc już można by rzucić teorię, że ludzie widywali górników którzy wychodzą z ziemi, a tym bardziej wracając do swoich domów przez las. (Jak u smerfów

Dlatego przypisywano im cechy magiczne, że są żywiołakami ziemi.
Co do samego słowa gnom, krasnal, skrzat. Chodzi tutaj o niski wzrost. Nie ma jakiegoś wyznacznika, przedziału że musi mieć tyle i tyle. Po prostu karzeł, niski wzrostem.</blockquote>Dzisiaj był taki program o legendach, bajkach i ile w tym prawdy. Włączyłem internet żeby poszukać informacji o tych skrzatach o których mówiono.Każdy zna jeszcze " Królewnę Śnieżkę i siedmiu krasnoludków" ile informacji bracia Grimm zaczerpnęli z faktów oczywistych trudno do końca ustalić. W każdym bądż razie....za siedmioma górami.......albo miało być Siedmiogórze?, Siebengebirge (pol. Siedmiogórze[1]) – zalesione pasmo górskie pochodzenia wulkanicznego położone w Niemczechna południowy-wschód od miasta Bonn nad przełomową doliną Renu. ( link do wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Siebengebirge). W tamtych rejonach od dawna istniały kopalnie gdzie w sztolniach wydobywano kruszec. E. Sander nauczyciel z zawodu i badacz folkloru interesuje się tamtymi skrzatami, to przetłumaczyłem z jego art.:"""""""Tajemnica krasnoludów<div>Można przypuszczać, że praca dzieci jest tak stara jak sama praca w kopalni , nawet jeśli mamy coś tak nieludzkiego trudno wyobrazić sobie to u nas i to w dwudziestym wieku .. .</div><div>Po długich poszukiwaniach znalazłem, że rzeczywiściew kopalni pracowały dzieci, chłopcy . Wynika to jasno z ewidencji wynagrodzeń w roku 1575 i 1586</div><div>Jak okrutna była ta praca , zdałem sobie sprawę, gdy natknąłem się na dokument Krummhälser. To przerosło moje najgorsze oczekiwania. Było to praca trudna do zniesienia, zwłaszcza w kopalniach miedzi. tam pracowano na leżąco (!) Rudę wydobywano i transportowane w bardzo niskich sztolniach Do tej pracy,wykorzystywano z powodu ich lepszej mobilności głównie chłopców, którzy nie byli w pełni rozwinięci wzrostem i budową ciała.. O kopalni miedzi "Frankenberger" jest opisane w 16 wieku: z "korytarze nie są wyższe niż 2 1/2 stopy Chłopcy często musieli się czołgać na czworakach.</div><div>W kopalni miedzi w Richelsdorf na północ od Bad Hersfeld pracowała oszałamiająca liczba 200 dzieci-robotników odnotowano w 1790r.</div><div>Dzieci, które które tam pracowały były w wieku od ośmiu do dziesięciu lat, czasami nawet młodsze. </div><div>Dla mnie było jasne: Krasnoludy były prawdziwe. Ale nie było żadnych mitycznych stworzeń, ale zahamowane wzrostem i opóźnione w rozwoju dzieci.</div><div> </div><div>Zastanawiałem się "Czy to możliwe, czy chłopcy są postaciami krasnoludków z legend i baśni? "</div><div> </div><div> </div><div> </div><div>Małe domki</div><div> </div><div> </div><div>Obszar górzysty, to oczywiste, kamienisty i nieprzejezdny, więc nie można tam uprawiać rolnictwa. Były tam tylko małe domy bez stajni dla bydła, a nawet stodół, w których byłyby przechowywane zwierzęta. Domki z jedną izbą w której się siedziało i spało, więcej górnicy nie potrzebowali. Domek ostatniego, żyjącego górnika sięga 1736r ma tylko jeden pokój, zachował się do dzisiaj.</div><div> </div><div>Zauważyłem w porównaniu domu do opisu krasnoludków z bajki Królewna Śnieżka, w którym również tylko jbył jeden pokój. To jest bardzo wyraźnie zaznaczone w treści tekstu opowieści w oryginalnej wersji. Stwierdza się mianowicie ... ", jak Śnieżka przyszła do mieszkania ....zobaczyła stół a na stole siedem talerzy i siedem łyżek, widelców, siedem, siedem szklanek i siedem noży a także siedem łóżek".</div><div> </div><div>Z tym dokładnym opisem zgadza się zarys dwóch starych górniczych chatek które można do dzisiaj zwiedzić w okolicach Siedmiogórza""""""""""""""""""""""""""""""</div><div> </div><div>W innej części wspomina się także szpiczaste czapy które miały "chronić" dzieci-górników przed spadającymi kamieniami.....</div>