Dziennik": w 2011 r. ma powstać superbaza danych o Polakach. Znajdą się w niej poufne informacje o każdym z nas.: ile zarabiamy, jakie płacimy podatki, alimenty, czy jesteśmy ubezpieczeni albo karani.
Budowa bazy jest związana z nowym pomysłem na spis powszechny, który ma być przeprowadzony w 2011 r. GUS chce, aby państwowe urzędy przekazały szczegółowe informacje o każdym Polaku. Dane mają dostarczyć ministerstwo finansów, sprawiedliwości, spraw wewnętrznych i administracji, prezesi ZUS, KRUS, NFZ i PFRON.
Jak dowiedział się "Dziennik", informacji dostarczyć mają również samorządy, a nawet dostawcy energii i usług telekomunikacyjnych. Tworzenie bazy będzie połączone z nowych spisem, podczas którego padną między innymi pytania o wyznanie i plany prokreacyjne.
Inicjatywa ta budzi jednak sporo wątpliwości. - To są praktyki rodem z powieści Orwella - mówi "Dziennikowi" prof. Michał Kulesza. - Może dojść do nadużycia władzy - obawia się Adam Bodnar z Helsińskiej Fundaji Praw Człowieka.
Dodatkowo większe bazy danych są bardziej zagrożone atakiem oraz wyciekiem.
Wielka baza zbierze dane o Polakach
- ~N0rthC0re~
- Infrzak
- Kontakt:
-
- Full Active
- Kontakt:
Re: Wielka baza zbierze dane o Polakach
tak i co jeszcze może niech będzie tam napisane co w danym dniu i o danej godzinie robimy ci kretyni to wszystko muszą wiedziedzieć
Czy wiesz że tylko jedno naciśnięcie guzika może przekreślić 10 000 lat ludzkiej cywilizacji ? A to ...będzie dopiero początek końca .
"Laa shay'a waqi'un mutlaq bale kul'un mumkin"
"Jedno ziarenko ryżu może przechylić szale. Jeden człowiek może odmienić losy całego świata"
"Laa shay'a waqi'un mutlaq bale kul'un mumkin"
"Jedno ziarenko ryżu może przechylić szale. Jeden człowiek może odmienić losy całego świata"
Niech nas "zachipują" i będzie spokój. 

ŻYCIE JEST TYLKO GRĄ
WSZYSTKO,CZYM ONO JEST,TO ILUZJA,ALE WY,GRACZE,DOSZLIŚCIE DO PRZEKONANIA,ŻE TO JEDYNA RZECZYWISTOŚĆ
- Immortal_girl
- Infrańczyk
- Kontakt:
Mówiono o tym wczoraj w faktach bądź jakimś dzienniku.. a nie obowiązkowe pytania będą zadawane o nasze rodziny, wyznanie, niektóre poglądy, o to czy mamy kogos na stałe itp....
paranoja jednym słowem.
Pozatym, czy to przez przypadek nie będzie złamanie praw człowieka.. ?
paranoja jednym słowem.
Pozatym, czy to przez przypadek nie będzie złamanie praw człowieka.. ?
Immortal_girl
A kto powiedział, że mamy jakieś prawa.Pozatym, czy to przez przypadek nie będzie złamanie praw człowieka.. ?
ŻYCIE JEST TYLKO GRĄ
WSZYSTKO,CZYM ONO JEST,TO ILUZJA,ALE WY,GRACZE,DOSZLIŚCIE DO PRZEKONANIA,ŻE TO JEDYNA RZECZYWISTOŚĆ
No jak to Lazy nie wiesz???
Przecież tacy panowie w Sejmie, TV ciągle nam o tym przypominają 

"O, Egipcie, Egipcie!
Z twojej wiedzy pozostaną tylko bajki,
które przyszłym pokoleniom
wydawać się będą
nie do wiary"
Lucjusz Apulejusz( II.w p.n.e)
wydawać się będą
nie do wiary"
Kiute,wiem,mamy prawo milczeć i płacić podatki.W końcu musimy "urobić"na nierobów 

ŻYCIE JEST TYLKO GRĄ
Nie oszukujmy się.
Gdyby wszystkie instytucje w państwie umiały ze sobą odpowiednio współpracować i wymieniać informacje, tai spis powstałby samoczynnie, bez naszej wiedzy i jakiegokolwiek wpływu na to.
A tak to po prostu sposób na wyłudzenie kolejnych pieniędzy podatników, bo jakaś firma znajomego któregoś z polityków potrzebuje kasy i akurat może taką bazę stworzyć, w "atrakcyjnej" (dla niej) cenie...
Gdyby wszystkie instytucje w państwie umiały ze sobą odpowiednio współpracować i wymieniać informacje, tai spis powstałby samoczynnie, bez naszej wiedzy i jakiegokolwiek wpływu na to.
A tak to po prostu sposób na wyłudzenie kolejnych pieniędzy podatników, bo jakaś firma znajomego któregoś z polityków potrzebuje kasy i akurat może taką bazę stworzyć, w "atrakcyjnej" (dla niej) cenie...
Spiszą nas w 2011 roku, by wiedzieć kogo odstrzelić w 2012, a kogo zabrać do schronu. x D
Ostatnio zmieniony czw mar 12, 2009 11:45 am przez Erhion, łącznie zmieniany 1 raz.
[quote name='Lazy' post='50524' date='śro, 11 mar 2009 - 22:40']Kiute,wiem,mamy prawo milczeć i płacić podatki.W końcu musimy "urobić"na nierobów
[/quote]
Lazy ja wiem, że ty wiesz pytanie było czysto retoryczne

Lazy ja wiem, że ty wiesz pytanie było czysto retoryczne

"O, Egipcie, Egipcie!
wydawać się będą
nie do wiary"
wydawać się będą