(04.05/23:56) - Amerykańscy i europejscy astronomowie zaobserwowali zjawisko, które potwierdza, że gwiazda może zostać wchłonięta przez kosmiczną czarną dziurę. W obserwatoriach należących do NASA i Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) zarejestrowano, jak część gwiazdy została wchłonięta przez pole grawitacyjne o takiej sile, że nie może z niego uciec ani promieniowanie, ani materia. Dzięki obserwacjom przy użyciu promieni rentgena dostrzeżono gwiazdę wielkości Słońca, która uniknąwszy zderzenia z inną gwiazdą, zbliżyła się do czarnej dziury. Została rozciągnięta przez jej siły grawitacyjne i około jednego procenta jej masy zostało wchłonięte. To "rozszarpanie" gwiazdy wywołało wzrost emisji promieniowania rentgenowskiego, zarejestrowanego na Ziemi. Możliwość takich zdarzeń już od dawna przewidywała teoria. Teraz po raz pierwszy znaleziono tak mocne dowody na jej poparcie. Uczeni twierdzą, że pochłanianie gwiazd przez czarne dziury musi być we Wszechświecie powszechnym zjawiskiem. Obserwowana czarna dziura znajduje się w centrum galaktyki RX J1242-11. Ocenia się, że jej masa jest 100 milionów razy większa od masy Słońca. Znajduje się około 700 milionów lat świetlnych od Ziemi.
www.twojapogoda.pl
Gwiazda wchłaniana przez czarną dziurę
Gwiazda wchłaniana przez czarną dziurę
ŻYCIE JEST TYLKO GRĄ
WSZYSTKO,CZYM ONO JEST,TO ILUZJA,ALE WY,GRACZE,DOSZLIŚCIE DO PRZEKONANIA,ŻE TO JEDYNA RZECZYWISTOŚĆ
Re: Gwiazda wchłaniana przez czarną dziurę
A w szkole nauczyciele wmawiają i są przekonani, że zjawisko czarnej dziury nie istnieje, że to tylko wymysł Hollywood. Ciekawe co się stanie, gdy wpadniemy do czarnej dziury
Może za pare miliardów lat wciągnie Ziemie xP

Bardzo interesująca wiadomość.
W mojej szkole nauczyciele istnienie czarnej dziury nie uważali za wymysł Hollywood (chwała im za to). A poniżej zamieszczam moją notatkę z lekcji odnośnie czarnej dziury.
"Dostatecznie wielka koncentracja masy w małej objętości powoduje tak silne zakrzywienie przestrzeni, że nie może się z niej wydostać nawet światło. Nazywamy to czarną dziurą. Jest to obiekt niewidoczny, co nie znaczy, że nie możemy go obserwować. Można powiedzieć, że czarna dziura „pochłania” wszystko, co znajduje się w jej pobliżu. Istnienie czarnej dziury można wykryć, analizując ruch obiektów krążących wokół niej lub spadających na nią."
Pozdrawiam.
W mojej szkole nauczyciele istnienie czarnej dziury nie uważali za wymysł Hollywood (chwała im za to). A poniżej zamieszczam moją notatkę z lekcji odnośnie czarnej dziury.
"Dostatecznie wielka koncentracja masy w małej objętości powoduje tak silne zakrzywienie przestrzeni, że nie może się z niej wydostać nawet światło. Nazywamy to czarną dziurą. Jest to obiekt niewidoczny, co nie znaczy, że nie możemy go obserwować. Można powiedzieć, że czarna dziura „pochłania” wszystko, co znajduje się w jej pobliżu. Istnienie czarnej dziury można wykryć, analizując ruch obiektów krążących wokół niej lub spadających na nią."
Pozdrawiam.
Mationo3, to tylko świadczy o głupocie twoich profesorów. Ale do nauki fizyki w gimnazjum nie potrzeba ogromnej wiedzy więc nie dziwie się. Dobrze chociaż że profesorka która uczyła mnie fizyki w szkole średniej pozwalała na dyskusje o tachionach.
Sam artykuł nie wnosi nic nowego. Stwierdza jedynie to co od wielu lat było wałkowane przez fizyków i astronomów.
Sam artykuł nie wnosi nic nowego. Stwierdza jedynie to co od wielu lat było wałkowane przez fizyków i astronomów.
Ostatnio zmieniony śr maja 06, 2009 3:44 pm przez sasquatch, łącznie zmieniany 1 raz.