W 1974 roku największy ziemski radioteleskop w Arecibo wysłał z Ziemi kosmiczny przekaz. Zapisany w trzyminutowym sygnale obraz opisuje, jak wyglądają i ile mierzą ludzie, a także ilu ich zamieszkuje Ziemię i jaką rolę odgrywa w ziemskiej biologii nośnik informacji genetycznej DNA
W 1972 roku Ziemianie wysłali w kosmos istotne dane. Niosą je na swym pokładzie dwie sondy Pioneer 10 i 11. Na aluminiowych, pokrytych warstewką złota płytkach o rozmiarach 22,9 na 15,2 centymetra ewentualni kosmici odnajdą sylwetki pozdrawiających ich Ziemian, mapę umożliwiającą odnalezienie Słońca i ilustrację wskazującą na trzecią planetę naszego Układu Słonecznego, czyli Ziemię.
Czy waszym zdaniem, jest możliwe,że wysłanie naszej wizytówki w kosmos może doprowadzić do odnalezienia jej a w konsekwencji do zagłady naszej cywilizacji i zniszczenia jej przez obcą formę życia?
Sygnał w kosmos
-
- Full Active
- Kontakt:
Re: Sygnał w kosmos
Według mnie wszystko zależy od tego jak do momętu przechwycenia sąd przez obcych rozwinie się nasza technologia i czy sami się do zagłady nie sprowadzimy oraz od intencji tej obcej cywilizacji względem innych ras.
Czy wiesz że tylko jedno naciśnięcie guzika może przekreślić 10 000 lat ludzkiej cywilizacji ? A to ...będzie dopiero początek końca .
"Laa shay'a waqi'un mutlaq bale kul'un mumkin"
"Jedno ziarenko ryżu może przechylić szale. Jeden człowiek może odmienić losy całego świata"
"Jedno ziarenko ryżu może przechylić szale. Jeden człowiek może odmienić losy całego świata"
-
- Full Active
- Kontakt:
Re: Sygnał w kosmos
Dzięki pierwszy raz mi się zdażyło i mam nadzieję że nie ostatni. Twój też jest bardzo dobry.
Czy wiesz że tylko jedno naciśnięcie guzika może przekreślić 10 000 lat ludzkiej cywilizacji ? A to ...będzie dopiero początek końca .