Co z tą ufologią?

Ufologia, badania, obcy, kontakt i inne kontrowersyjne tematy.
xedos
Homo Infranius
Kontakt:

Re: Co z tą ufologią?

Post autor: xedos »

[quote name='RysiekINFRA' post='62991' date='czw, 29 paź 2009 - 21:09']Dziękuję za pierwsze opinie. Chciałbym jednak zwrócić uwagę, że naszym zamierzeniem było przede wszystkim skupienie się na stanie wiedzy, dorobku polskich badaczy zjawiska UFO wobec np. hipotez prezentowanych przez ś.p. Mac’a Tonniesa w opublikowanym przez nas artykule.

Stosunek pewnych osób/grup do siebie wzajemnie jest mniej więcej wszystkim znany i chyba mało kogo interesuje. Jednak jest całe grono szacownych osób (do których zwróciliśmy się również mailowo), którzy od lat zajmują się tym zagadnieniem całkiem poważnie, w sposób rzeczowy i odpowiedzialny.

Tzw. poważna ufologia ma już ponad pół wieku - czy to za krótki czas aby wysnuć już jakieś jednoznaczne wnioski?[/quote]

Jak znam życie efektem tego tematu będzie przemożne milczenie, które za czas jakiś przerwie może jeden, może dwóch. Póki co jak zawsze pojawią się komentarze, które ujmować będą to, co powiedziałem parę tygodni temu w stosunku do jednego z filmow poświęconych pewnemu kutrowi, ufo i śmigłowcowi. Stwierdziłem wtedy, że film został wyreżyserowany z udziałem efektów specjalnych. Niejaki Azor wydarł się i wydziera na cały świat, że w 14 sekund wykryłem szachrajstwo. Niestety, znowu miałem rację, a inni używanie.

Nie jestem jakimś tam numerem jeden, tysiąc czy dwa tysiące, nie jestem nawet ufologiem, bo to brzmi dziwnie i z natury rozmija się z prawdą. Przyglądam się ludziom od dawna i widzę jak ten mechanizm działa. Pewnie dlatego zawarłem to niezwykłe zjawisko na kartach mojej księgi.

Myślę, że ci jedyni, którzy twierdzą, ze widzieli gości z kosmosu mają powód do obaw, balansują na cienkiej linii która kiedy pęknie pojawi się zupełnie inny problem. Myślę, że na jakiś czas zahamowałem zjawisko prowadzące do zaczątków sekt pod płaszczykiem New Age. A co tam oni sobie myślą... mam jak zawsze w nosie, bez obaw każdemu mogę spojrzeć w oczy. Nie chodzi mi w tej batalii o "starych", a o młodych, którzy są kompletnie zdezorientowani. Właśnie tych ostrzegam: myślcie i oceniajcie sami bez udziału mentorów, numerów jeden czy gwiazd telewizyjnych i ufologicznych. Są zwykłymi ludźmi, którzy świetnie potrafią manipulować ludźmi pod pozorem otwartych umysłów. To cwaniaki!

Pewnie dlatego przyjęcie postawy strusia ma tutaj zastosowanie. Jestem wolny od takich mechanizmów. Jednak pokażę wam jak wygląda pozorne uspokojenie, namawianie do współpracy, a choćby Azora, który pasjami mnie bawi i pewnie stąd rymowanka na jego cześć.

Oto cytat:

Staszku tekst tak mocno zabolał Pana ...... ”geniusza wszechczasów” ,który w 14 sekund jak pisze potrafi wyjaśnić film z UFO że ten teskt cytuje na forum INFRA od ciebie sie już odczepił teraz pisze głupawe ”wiersze” na mój i innych temat kompletna paranoja to chyba skrzywienie zawodowe ))

http://paranormal.pl/

Prawda jakie to "szczere"? I właśnie tak to wszystko wygląda. czy każde nazwisko zaczynające się na "M" musi mieć taaaaki skutek? Zdaje się, że już to przerabialiście?

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony pt paź 30, 2009 5:53 pm przez xedos, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
azor
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Post autor: azor »

Mariusz pośmiejemy się nie długo na moim blogu i udowodnię Ci że NIE masz racji bo bardzo często zapominasz co piszesz
xedos
Homo Infranius
Kontakt:

:) Muchobijka już doszła pocztą?:):):) Oj dzieciaku, dzieciaku, nawet szantażyku cię nauczyli? Oj nie ładnie:):)

[ external image ]

Czekaj, poskarżę się twojej żonie, to dostaniesz na tyłek:)

Brzydal - podglądacz życia intymnego much. Nie lubię cię:):):)
Ostatnio zmieniony pt paź 30, 2009 1:53 pm przez xedos, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Newsman
Weteran Infranin
Kontakt:

Post autor: Newsman »

Panowie, ten temat nie został założony po to, aby się kłócić akurat o te sprawy (zawsze możemy założyć osobny - proponuję jakąś debatę, ale to potem pogadamy z Ryszardem o tym). Natomiast prawda jest taka, że większość narzeka, ale mało kto coś robi. Faktycznie, spodziewaliśmy sie odpowiedzi od kilku osób z listy i tyleż otrzymaliśmy i wy wśród nich jesteście. Natomiast cóż więcej możemy powiedzieć ponad to, co zostało napisane. Chyba pozostaje robić swoje no i nadal walczyć z pewnymi skrzywieniami, które manifestują się pod postacią czupakabr z Sochaczewa i zebrań nt. wielkiej zmiany świadomości w 2013 roku. Nie można też zapominać o podstawowej prawdzie: "W kupie siła".
Awatar użytkownika
azor
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

[quote name='xedos' post='63010' date='pią, 30 paź 2009 - 15:29']:) Muchobijka już doszła pocztą?:):):) Oj dzieciaku, dzieciaku, nawet szantażyku cię nauczyli? Oj nie ładnie:):)

[ external image ]

Czekaj, poskarżę się twojej żonie, to dostaniesz na tyłek:)

Brzydal - podglądacz życia intymnego much. Nie lubię cię:):):)[/quote]

Pan Fryckowski nie może zrozumieć że pora pewne kwestie pozostawić ale on dalej z uporem maniaka pisze i publikuje głupawe teksty przepraszam całą redakcję INFRA ale nie będę dłużej tolerował żenujących zachowań tego Pana masz chłopie fobie maniaka co prezentujesz na każdym kroku i przy każdej nadarzającej się okazji to zwróć się do jakiejś poradni. A po drugie jak coś krytykujesz to naucz się coś merytorycznie uzasadniać wówczas taka dyskusja ma sens.
Awatar użytkownika
azor
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

[quote name='UFOWORLDNEWS' post='62989' date='czw, 29 paź 2009 - 19:57']Ufologia jako taka w Polsce osobiście dla mnie zakończyła się wraz z odejściem Wylatowa.Co do kontynuowania analizy czy ewentualnych badań to powinno być kontynuowane, oczywiście w należyty sposób.Samo uświadamianie pewnych faktów ludziom którzy nie są obeznani z tematem jest pomocne.Nie powinniśmy sie oglądać na innych róbmy swoje a reszta może tonąć w szambie.Nie ma sensu się babrać, bo nikt tu i tak nie liczy na proste dziękuje.Zjawisko UFO to nie domena Polski a świata i taka zostanie, nie dajmy się tylko ponieść pustym hasłom a wszystko powinno być dobrze.Czy już czas aby można było podsumować zjawisko?Myślę, że to kwestia osobistych relacji i odczuć jak i doświadczeń.Ale po co tworzyć te same hipotezy tu potrzebne jest międzynarodowe i światowe wydarzenie które pozwoli wyrobić sobie zdanie.[/quote]

Pozwolę zabrać sobie mój skromy głos w sprawie ufologii. Tak czas prawdziwej ufologii się w Polsce zakończył i to nie ze względu na Wylatowo chociaż Wylatowo było pewnym czynnikiem ''wybuchowym' 'tego zakończenia. Ufologia Panowie to nie Wylatowo to cała Polska i uwierzcie mi są miejsca o niebo lepsze niż oklepane Wylatowo, w ktorych dochodzi do ciekawych obserwacji z których można wyciągnąć ciekawe uwagi i wnioski.

Kolejna sprawa to rzekomy brak współpracy jak to pisał R.Leśniakiewicz ! To jest nie prawda w lutym 2009 roku wraz z Grzegorzem Dawidem chcieliśmy stworzyć coś w rodzaju byłego CBUFOiZA nie CBZA to nie to samo wysłaliśmy e-mailami ponad 25 zaproszeń do współpracy do starych weteranów jak i młodych celem było powstanie poważnej strony (był człowiek co chciał to zrobić) bazy danych obserwacji UFO z Polski i należyte badanie ''nieznanego'' z całego terenu Polski. Czekaliśmy długi czas i co odpisały dwie osoby (w tym z INFRA:) co dało nam do zrozumienia że tak na prawdę nikt nic nie chce robić tutaj jedynie słowa uznania dla INFRA, która co ważne ma chęci a to jest w badaniu najważniejsze. I jak czytam że nikt nie współpracuje to mnie lekko to śmieszy z powodu w/w zdarzenia. Owszem gdy wchodzilem w 1996 roku w ufologię współpraca była o niebo lepsza inna miala swój klimat to nie to samo co dziś - ale nie ma co narzekać wspólnie i z chęcią innych możemy sporo zrobić wystarczy chcieć !

Uważam że pewne kwestie zjawiska można już moim zdaniem po tylu latach podsumować to jest tylko moje prywatne zdanie w dużym skrócie

1. Zjawisko UFO ewoluuje dopasowuje się do danego okresu,epoki, czasu proszę popatrzeć jak na początku lat 60 siatych od Włoch, Francję aż po USA zaczeły się masowe ''uprowadzenia'' i spotkania UFO na drogach potem porwania z domów itp. W tej chwili tego zjawiska NIE MA dziwne znikło nagle wszyscy mieszkańcy''przestali kłamać'' bo tak traktowano takie osoby. Czyż nie jest to zastanawiające ? Dziś już nie ma uprowadzeń, nocnych wizyt wszystko się zakończyło ? Dlaczego ? Tu należałoby się poważnie zastanowić nad ewolucją zjawiska ,które w jakiejś części dopasowuje się do naszej świadomości i psychiki nawet naukowcy skupieni w MUFON CES fizycy, matematycy itp piszą iz skala zjawiska spadła natomiast pojawiła sie cała masa dalekich obserwacji oraz obiektów ktore nie są widoczne wzrokowo oczywiście w 99 % są to owady i inne rzeczy ale nie można tego tematu cały czas podmiatać pod dywan i nie zauważać jak to czyni np Pan Fryckowski ponieważ jest to błędne podejście. Tutaj także należ mieć jakieś procedury aby zajmować się tym tematem.

2. Nie uważam iz prędko dojdzie do jakiegokolwiek kontaktu bez względu skąd pochodzi zjawisko być może musimy się nauczyć żyć z tym i przyjąć to do świadomości że nie jesteśmy koroną stworzenia. Sądzę że UFO to kontrola kontrola nas tu i teraz i nie można gdybać czy to jest wrogie czy nie.

3. Uważam iż zgromadzono dość spore dowody z całego świata aby uznać realność tego zjawiska od zdjęć po dowody fizyczne te najcenniejsze z punktu widzenia nauki. Nawet jak widać państwa udostępnają archiwa obserwacji UFO może nie wszystkie ale jednak coś się dzieje to też pewnego rodzaju ewolucja a może program ''wychowawczy'' ? Dziś już nikogo nie dziwią zdjęcia czy filmy oczywiście te wiarygodne. Dowodów jest cała masa.

UFO to zjawisko szalenie skomplikowane i nie wiem czy kiedykolwiek je poznamy ? Uważam że pomimo ''przejedzenia' 'się tematem na świecie zjawisko powinno być nadal badane przez placówki naukowe, które jak np., MUFON CES powinny współpracować z rzetelnymi badaczami/amatorami.

Powiem na koniec tak że każda teoria jest dobra nawet ta fantastyczna jeśli pozwoli nam o krok przybliżyć się do natury fenomenu UFO.
hm0
Infranin
Kontakt:

Post autor: hm0 »

Do powyższej wypowiedzi dodałbym, że obecnie zbyt dużo paranoików zajmuje się tematyką UFO, przez co wcale się jej nie przysługują. To też jest pewnego rodzaju fenomen, związany z łatwością uzyskiwania przez nich posłuchu w internetowym i medialnym świecie, gdzie zawsze znajdzie się promil skrzywionych, którzy poprą najgłupszą nawet teorię, tym samym utwierdzając jej autora, że ma rację:). Potem następuje eskalacja głupoty i zaczyna się wojna, kto jest mądrzejszy, bo autorów jest kilku. A później wśród bardziej racjonalnej ale biernej i ignoranckiej części gawiedzi słychać pytania "jak to się stało?", "dlaczego do tego doszło?", itp.
Ostatnio zmieniony pt paź 30, 2009 7:19 pm przez hm0, łącznie zmieniany 1 raz.
xedos
Homo Infranius
Kontakt:

Dajcie spokój tak naprawdę Arek doskonale wie, że w razie potrzeby i kiedy będzie chciał zawsze go wspomogę. Są sprawy i zdarzenia, gdzie wszelkie animozje są bez znaczenia.Tak było choćby z Płaszczycą.

Skoro mówimy poważniej, kilka słów od siebie. To prawda, że świat owadów i kamery cyfrowe narobiły strasznego zamieszania w świecie ufologów. łatwość, dostępność i mnogość przeróżnych efektów komputerowych dla mnie przynajmniej stanowią o tym, że zdjęcia i filmy są już tylko i wyłącznie poszlaką, nigdy dowodem.

Ufologowie są entuzjastami i często bezkrytycznie podchodzą do pewnych zdarzeń często komentowanych przez świadków. prawidłowa ocena ich wypowiedzi pod względem wiarygodności jest czymś karkołomnym. Sami wiecie ile złego w ten sposób wydarzyło się na całym świecie.

Nigdy nie czułem się ufologiem, raczej obserwatorem i do tego dość dociekliwym i wiecie co? Opłaciło się, zbyt wiele fałszerstw w swoim życiu widziałem aby o nich nie mówić.

Zachowanie rezerwy i szukanie najprostszych wyjaśnień, to jedyna droga do ustalenia faktów.

Według mnie UFO istnieje, jednak nie ma ono nic wspólnego z obcymi cywilizacjami. Ufologia w dzisiejszej postaci stała się forpocztą do zachowań, których ja nie akceptuję, a które dalekie są od waszej pasji. Nie bądźcie łatwowierni, cudów nie ma.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony sob paź 31, 2009 8:23 am przez xedos, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
azor
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Jak juz pisałem w lutym 2009 roku wraz z kolegą wysłaliśmy ponad 25 zaproszeń do znanych badaczy oraz tych początkujących w sprawie stworzenia preżnej organizacji i wyjścia polskiej ufologii z marazmu niestety pięknie się na forach i e-mailach pisze i ale gdy przyszło konkretnie odpowiedzieć wspomóc NIKT poza dwoma osobami (w tym, INFRA) tego nie uczynił co najgorsze NIKT nie odezwał się z ''weteranów'' a potem piszą o upadku polskiej ufologii. Jakie podejście to i taka ufologia. Co ważne i ciekawe jedna z osób które odpisała na zaproszenie był Pan B-ski - niewygodna postać dla wielu w tym ''światku ufologicznym'' . Ja póki co lubie robić to co robię bez względu czy sie to komuś podoba czy też nie to pasja ile jeszcze mi starczy sił i czasu nie wiem. Wypowiedź ostatniego komentującego jest mi dziwnie znajoma hmm chyba się domyślam i pozdrawiam ;)
Ostatnio zmieniony pn gru 02, 2013 8:39 am przez azor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
UFOWORLDNEWS
Weteran Infranin
Kontakt:

Post autor: UFOWORLDNEWS »

Patrząc na te wszystkie wpisy mamy pełen obraz ufologii na świecie :lol: Szkoda, że nawet jeśli pojawia sie sensowny temat pomijając ten to i tak nie potrafimy ze sobą prowadzić dyskusję na poziomie który przybliżył by nas choć trochę do ,,mety'.
Ostatnio zmieniony czw lis 05, 2009 3:39 pm przez UFOWORLDNEWS, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „UFOLOGIA I INNE ZAGADNIENIA”