"Spór o duchy"

Awatar użytkownika
Rysiek23
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

"Spór o duchy"

Post autor: Rysiek23 »

„Spór o duchy”
Czym naprawdę jest spirytyzm?
Czy można naukowo udowodnić istnienie duchów? Czy ze zmarłymi można nawiązać kontakt? Czy spirytyzm to zwykłe oszustwo i manipulacja, czy może odpowiedź na odwiecznie stawiane sobie przez ludzi pytania: „Kim jesteśmy? Skąd przychodzimy? Dokąd zmierzamy?”.

Jeżeli poszukujesz odpowiedzi na te pytania, zapraszamy na debatę, w której wezmą udział przedstawiciel grupy badawczej INFRA, reprezentującej racjonalistyczne podejście do tematu kontaktu z duchami i przedstawiciel Polskiego Towarzystwa Studiów Spirytystycznych, które nawiązuje do tradycji XIX-wiecznego spirytyzmu.

Grupa INFRA: założona w 2008 roku nieformalna grupa ludzi zajmujących się zjawiskami niezwykłymi, jednakże nie powtarzających oklepanych schematów starając się wprowadzać nowe teorie i eliminować mity. Wielkie słowa potrzebują wielkich dowodów, zaś nic tak nie szkodzi zjawiskom niezwykłym jak niedopowiedzenia. Czy nauce uda się wreszcie zbliżyć choć o krok do tajemnicy UFO, życia po śmierci czy niezwykłych ludzkich zdolności?

Więcej na www.infra.org.pl

Polskie Towarzystwo Studiów Spirytystycznych: założone w 2009 roku jest jedynym działającym w Polsce oficjalnym stowarzyszeniem, którego statutowym celem jest rozpowszechnianie naukowej i filozoficznej strony spirytyzmu; jego członkowie reprezentują Polskę w pracach Międzynarodowej Rady Spirytystycznej, a także organizują na terenie naszego kraju spotkania i wykłady najbardziej znanych na świecie spirytystów i mediów, takich jak np. Divaldo Pereira Franco.

Więcej informacji: www.spirytyzm.pl

28 listopada (sobota), godz. 14:00

Tarabuk, Warszawa, ul.Browarna 6

wstęp wolny

debata transmitowana w Radiu Wolne Media
Awatar użytkownika
UFOWORLDNEWS
Weteran Infranin
Kontakt:

Re: "Spór o duchy"

Post autor: UFOWORLDNEWS »

Tylko żebyście tą burzą mózgów jakiegoś ducha nie wywołali. :lol: :P
Ostatnio zmieniony pn lis 09, 2009 7:10 pm przez UFOWORLDNEWS, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Arek 1973
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Post autor: Arek 1973 »

A to pojedynek, jeden na jednego?
"Jestem fanem nauki ale nie jej ślepym wyznawcą"

<a href="https://www.facebook.com/arek.czaja">ht ... k.czaja</a>
Awatar użytkownika
Rysiek23
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

[quote name='Arek 1973' post='63323' date='wto, 10 lis 2009 - 08:24']A to pojedynek, jeden na jednego?[/quote]

Tak to debata jeden na jeden ale oczywiście z udziałem publiczności, która będzie zadawać pytania.
Awatar użytkownika
Arek 1973
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Post autor: Arek 1973 »

Jakbym był w pobliżu to mieliście by mnie jako słuchacza gwarantowanego, tym bardziej że to w lokalu na ulicy Browara :lol: :P
"Jestem fanem nauki ale nie jej ślepym wyznawcą"

<a href="https://www.facebook.com/arek.czaja">ht ... k.czaja</a>
Awatar użytkownika
Dreamer
Infrańczyk
Kontakt:

Post autor: Dreamer »

Hmm zapowiada się bardzo ciekawie. Warto by było zarejestrować to w jakiś sposób aby również osoby spoza

Warszawy mogły posłuchać tejże debaty.
Awatar użytkownika
Rysiek23
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

[quote name='Dreamer' post='63506' date='nie, 15 lis 2009 - 09:07']Hmm zapowiada się bardzo ciekawie. Warto by było zarejestrować to w jakiś sposób aby również osoby spoza

Warszawy mogły posłuchać tejże debaty.[/quote]

Debata prawdopodobnie będzie transmitowana na żywo przez Radio Wolne Media a następnego dnia też ponownie odtworzona
Awatar użytkownika
Kalatos
Infranin
Kontakt:

Post autor: Kalatos »

A więc już po debacie, przebiegała ona w dobrej atmosferze obie strony nie stroniły od wymiany pytań i odpowiedzi. Wszystko zaczęło się z mały opóźnieniem wynikłym z powodu problemów technicznych z komputerem który tam na miejscu miał umożliwić nam przeprowadzenie audycji na żywo. No cóż z powodów technicznych audycja odbyć się nie mogła ale to nic bo cała debata była nagrywana na urządzenie zgrywające dzięki czemu już wkrótce będzie mogli sami posłuchać jakie pytania i odpowiedzi padały na spotkaniu. Spotkanie zaczęło się 20 minut po godzinie 14 i trwało do 16:30 formuła wyglądała mniej więcej tak. Przy stoliku siedziały 3 osoby z czego dwie zadawały pytania i na nie odpowiadały a 3 osoba zajęta była pilnowaniem czasu oraz udzielała głosu pozostałym na sali osobom. Nas reprezentował Adrian Zwoliński (Orson) a stronę spirytystów Przewodniczący tejże organizacji, po kilku minutach przywitań zaczęła się nasza debata podczas której padło wiele pytań i jeszcze więcej odpowiedzi. W trakcie debaty głos zabierali obecni na niej gości którzy zadali kila pytań po czym po chwili usłyszeli wyczerpujące odpowiedzi. Cóż więcej nie dodam bo zabraknie informacji dla innych którzy z pewnością będą chcieli się tutaj wypowiedzieć . Ze swojej strony podkreślę że całe spotkanie było bardzo interesujące i być może za jakiś czas dojdzie do kolejnego tego typu spotkania, nawiasem moja rola ograniczyła się do wykonania kilku zdjęć które prezentuję po niżej a także na zakończenie debaty do oficjalnego podziękowania naszym gościom za udział w tym spotkaniu. To tyle z mojej strony, pod spodem kilka zdjęć ;)

[ external image ]

Oto początek naszej debaty przy stole od lewej Przewodniczący organizacji spirytystów, po jego prawej nasz kolego Adrian (Orson) a po prawej stronie Adriana przedstawiciel radia wolne media.

I poniżej już bez opisów kilka wybranych zdjęć z debaty przedstawiających jej uczestników a także całą zebraną publiczność ;)

[ external image ][ external image ][ external image ][ external image ][ external image ][ external image ][ external image ]
Ostatnio zmieniony ndz lis 29, 2009 9:27 am przez Kalatos, łącznie zmieniany 1 raz.
"Fanatyzm religijny to największe zło tego świata"
spirytysta
Początkujący
Kontakt:

Post autor: spirytysta »

Witam serdecznie,

Tu Konrad, uczestnik debaty ze strony PTSS. Chciałbym serdecznie podziękować wszystkim osobom, które sprawiły, że debata mogła w ogóle się odbyć. No i oczywiście wielkie dzięki dla grafika za świetny plakat reklamujący debatę :)

Postanowiłem przy okazji sprawdzić kilka informacji podanych przez mojego przeciwnika w debacie i wydają się one mieć wszelkie znamiona nieprawdziwości. Poprosiłem go już mailowo o podanie źródeł tychże informacji - w innym przypadku trzeba będzie po prostu przyznać, że są fałszywe, a wówczas naprawdę przykro będzie stwierdzić, że do dyskusji z nami musiał uciekać się do takich wybiegów ;) Ja oczywiście z mojej strony zobowiązuję się do podania źródeł wszystkich informacji, które ja podawałem.

Zwróciłem się więc do p. Adriana o podanie następujących informacji:

1) Kiedy, gdzie i jak p. Sylvia Brown współpracowała z Międzynarodową Radą Spirytystyczną? Jeżeli współpracowała z inną instytucją, czy organizacją, wymaga to oficjalnego sprostowania.

2) Kiedy i gdzie przedstawiciele fundacji p. Randiego skontaktowali się z brazylijskim medium Chico Xavierem? Zgodnie z informacjami podanymi przez p. Adriana Zwolińskiego, Xavier miałby narzucać Randiemu jakieś specyficzne warunki. Cała sytuacja wydała się dość nieprawdopodobna chociażby ze względu na to, że "One Million Dollar Challange" w obecnej formie funkcjonuje od roku 1996. W tym roku Chico Xavier miał 86 lat i był już na tyle osłabiony, że z pewnością nie byłby w stanie wziąć udziału w żadnych eksperymentach. Prosimy więc o podanie przez p. Adriana Zwollińskiego źródła tej informacji, która ma wszelkie znamiona nieprawdziwej.

Z góry dziękuję za pomoc...
Zablokowany

Wróć do „INFORMACJE ADMINISTRATORÓW I REDAKCJI SERWISU INFRA”