[quote name='Alyna' post='64196' date='śro, 09 gru 2009 - 16:05']A tak poza tym to wprowadzić lepszy program resocjalizacji, który pozwoliłby skazanym nauczyć się jakiegoś zawodu, oraz znaleźć pracę po wyjściu. W USA są firmy, które współpracują z więzieniami i przyjmują pracowników, którzy opuścili zakład dając im szansę na nowy start.[/quote]
Nie w Polsce ! . Za ''Dawnego'' zakłady były uspołecznione a co za tym idzie , były zobligowane do zatrudnienia
skazanych , za tym stał kurator i sędzia penitencjarny .
''Dzisiaj'' , jeżeli zakłady są prywatne , pokaż mi z łaski swojej , właściciela , który zatrudni skazanego ,
mającego ''odbyty 25-cio letni staż'' , ja osobiście bał bym się takiego człowieka zatrudnić , chociażby z racji tej ,
że niewiedziałbym co i kiedy ''strzeli'' mu do głowy .
W polskim prawodastwie , chodzi mi o służby penitencjarne , zakłada się , że na 100 skazanych , około 15-stu
nie powróci do przestępstwa , przeszło prawidłowo proces resocjalizacji

.
W kraju w którym ''wszystko kuleje'' , trudno znależć pieniądze na programy resocjalizacyjne i inne ''duperszmity'' .
Wszystko działa na zasadzie ....psy szczekają , karawana idzie dalej ......
Żeby uzdrowić ten system , należałoby ''rozwiązać skorumpowaną Służbę Więzienną'' , od podstaw przeprowadzić
kodyfikację Prawa Karnego , Cywilnego i Kodeksu Postępowania Karnego , które byłyby adekwatne do ''dzisiejszych''
sytuacji życiowych ( aby nie dochodziło do sytuacji , gdzie kursantka jadąca ''L'' powoduje wypadek śmiertelny
i zostaje skazana - jest to sytuacja kuriozalna , Europa się z nas śmieje ).
I co najważniejsze za błędy procesowe powinny być odpowiedzialne te osoby , które dopóściły się owych błędów
czy rażących zaniedbań ( policja , prokuratura , sąd ).
W obecnej chwili jest to tylko mżonka .
P/s
Przyrównując : resort sprawiedliwości Niemiec , Szwecji , Danii do polskiego : ma się tak , jak wóz drabiniasty
do Audi a6 , jakościowo nie różnią się , TO i TO ma koła