[quote name='Pantanal' post='76817' date='25 listopad 2010 - 21:43']Nikt nie ryzykuje jednoznacznej opinii na ten temat, bo nie wiadomo jak nawet taka maszyna czasu miałaby wyglądać i na jakiej zasadzie funkcjonować. Raczej nie byłoby to coś, co widujemy na filmach s-f, wydaje mi się, że byłoby to coś w rodzaju "przerzucarki" w czasie. Ale sny o lataniu się sprawdzily, może sprawdzi się i to, tyle że na 100% będzie to kwestia bardzo bardzo odległa, gdyż wymaga ugruntowania się naszej wiedzy o naturze wszechświata. Zrobiliśmy mały kroczek wraz z mechaniką kwantową, ale wykorzystanie tego w praktyce to, że tak powiem ho ho, a nawet jeszcze dłużej![/quote]
Latanie było do przewidzenia już w starożytności.
Chińczycy budowali juz wówczas latawce.
Ale przede wszystkim latały ptaki i owady, więc na logikę można było wziaźć że człowiek kiedyś skonstruuje coś co umożliwi mu wzniesienie się w powietrze.
Znamy też mit o Dedalu i Ikarze.
Leonardo da vinci juz naszkicował projekt czegoś w rodzaju dzisiejszej lotni,
ale wtedy nie było odpowiednio lekkich i wytrzymałych materiałów.
Z podróżami w czasie jest gorzej.
Nie mamy żadnego przykładu nie tylko wśród zwierząt, ale nawet nie ma potwierdzonego doświadczalnie przykładu wśród cząstek elementarnych lub fal (cofnięcie w czasie).
Zresztą samo poczucie czasu wydaje się być czymś subiektywnym.
Jedyna naukowo potwierdzona koncepcja jest oparta na teorii względności, i pozwala na podróż w przyszłość na zasadzie relatywistycznego spowolnienia upływu czasu poprzez uzyskanie prędkości bliskiej światłu lub przebywania w skrajnie silnym polu grawitacyjnym, np czarnej dziury.
Oba sposoby póki co nie nadają się do zastosowania dla człowieka, jedynie rozpędza się w akceleratorach cząstki elementarne wydłużając im życie.
Machina czasu powstanie w ciągu najbliższych miesięcy
Re: Machina czasu powstanie w ciągu najbliższych miesięcy
Ostatnio zmieniony czw lis 25, 2010 11:10 pm przez robertcb, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam na moją stronę - poradnik - w całości poświęconą tematyce CB radio.
<a href="http://radioamator.elektroda.eu">CB radio - poradnik</a>
<a href="http://radioamator.elektroda.eu">CB radio - poradnik</a>
A co jeśli przyszłość przeszłość i teraźniejszość stoją w jednym punkcie ?
Sądzę że doświadczenia z LHC pozwolą być może kiedyś na poznanie pewnych koncepcji z manipulacja czasu a tym samym podróżami - ja jestem pewny że to tylko kwestia czasu 

Już wielu próbowało i jak na razie nic z tego nie wyszło. Czas pokaże...Poza tym nawet, gdyby "machina czasu" powstała to za pewne przez dłuższy czas nie byłoby to ujawniane.
Teraz powoli wchodzi w życie telewizja 3D, pewnie za jakieś 200 lub 300 lat będzie można oglądać sobie przeszłość na kanapie na Wenus
a tak poważniej to czemu podróż w czasie nie miałaby być możliwa. Pytanie nie powinno brzmieć właśnie czy jest możliwa ale jak to osiągnąć.