Dowody na istnienie boga

Różne religie, Biblia, własne interpretacje pisma, cuda, etc.
Przemek
Homo Infranius
Kontakt:

Re: Dowody na istnienie boga

Post autor: Przemek »

Nie da się udowodnić istnienie Boga, tak samo jak nie da się udowodnić to, że go nie ma. To wszystko dzieje się w sferze wiary. Nie jest czymś namacalnym co możemy dotknąć. Niedzwieć i Orson widzę mają problem bo pojawił się ktoś kto mądrze pisze( Grd). Nie od dzisiaj wiemy drogi Orsonie, że jesteś strasznie buńczuczny. Musi być tak jak Ty mówisz i koniec kropka. Dlatego z Tobą nie da się dyskutować. Tobie jedynie należy przedstawić swój punkt widzenia i koniec tematu. Każda polemika z Tobą kończy się na tym, że Ty masz racje, a drugi jest głąbem bo twierdzi inaczej.
Awatar użytkownika
niedzwiec
Zaangażowany Infranin
Kontakt:

Post autor: niedzwiec »

Ja właśnie odnoszę przeciwne wrażenie, ale jestem tu krótko, więc mogę się mylić. W tym przypadku Orson gadał dla mnie bardziej z sensem. Wysuwał logiczne argumenty, może nie tyle na istnienie (lub nie) boga, co na jego postać i to, jak go widzą ludzie; może maluje bardziej religijny obraz, ale to, co mówi Orson do mnie przemawia, natomiast wzburzone komentarze Grd, ponad podziałami interpunkcyjnymi sugerują, że pisze on w stanie rozemocjonowania i nie czyta, co napisał, zanim palnie enter.
Ostatnio zmieniony pn sty 17, 2011 6:38 am przez niedzwiec, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
danut
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Post autor: danut »

Może coś w tym temacie podpowie ten cytat..:"Albowiem od stworzenia świata niewidzialne Jego przymioty - wiekuista Jego potęga oraz bóstwo - stają się widzialne dla umysłu przez Jego dzieła, tak że nie mogą się wymówić od winy” (List św. Pawła do Rzymian 1:20)
Awatar użytkownika
niedzwiec
Zaangażowany Infranin
Kontakt:

[quote name='"Orson"']Więc jeśli ktoś, kto się kompromituje, tak jak Ty, pisze mi, że jestem w błędzie, to faktycznie mogę uważać, że mam rację, lub jestem blisko racji :).[/quote]

Lub raczej zignorować jego zdanie, jako niewarte komentarza. :)
Ostatnio zmieniony pn sty 17, 2011 3:11 pm przez niedzwiec, łącznie zmieniany 1 raz.
Gerdek
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Gerdek »

In addiction:

Jak nie ma takiego słowa jak ,,Pijarostwo" to gratulacje;]

Wpisz sobie może to w google-dziwne,są wyniki. Fakt, To zapożyczone słowo z języka Angielskiego z dziedziny Public Relation i zostało zaaklimatyzowane w języku tak jak i setki innych słów anglojęzycznych(jak nie wiesz co to za słowa to są to np: sorry,ok-słowa anglojęzyczne używane w języku potocznym)- słowo to służy do opisania zachowania natury politycznej która ma na celu wywołanie zasłony dymnej i wywarcie  określonego zamierzonego przez autora efektu.

Przykre że nie rozumiesz,więc nie ma sensu dalsze pisanie,

Mimo wszystko z wyrazami rewerencji(trudne słowo-trzeba sprawdzić)

Grd
Awatar użytkownika
niedzwiec
Zaangażowany Infranin
Kontakt:

[quote name='"Grd"']In addiction[/quote]

Addiction znaczy: 'uzależnienie'. Ty miałeś na myśli: 'in addition' - 'ponadto'.

Ale przecież jesteś najmądrzejszym prawnikiem na świecie, więc po co ja Ci to mówię, to prowokacja pewnie była :)
Gerdek
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Gerdek »

Brawo,właśnie o to chodziło,miało być dodatkowo(ponadto) czyli się zgadza

Pozdro
Awatar użytkownika
danut
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Post autor: danut »

No przecież wielu tak mysli, nawet napisane.."Bóg jest Duchem nieskończenie doskonałym" . Stworzycielem, mądrością, miłością....
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAGADNIENIA RELIGIJNE”