Mózg a świadomość
Re: Mózg a świadomość
No to ja się dołączę do rozmowy
Moim zdaniem ludzki mózg nie kreuje naszej świadomości . Zacznijmy od tego czy wgl go macie ^^. Naukowcy kiedyś to stwierdzili , że umysł człowieka ogólnie nie jest w głowie . Nie wiadomo zresztą gdzie . Pomijając , świadomość pochodzi prawdopodobnie z duszy człowieka . Jednak Dusza ma świadomość , jeżeli podejdziemy do tego tematu od strony religijnej , dusza ma świadomość w niebie czy w piekle ;] . Więc to ona ją daje .

Mózg jest taka płytą główną organizmu człowieka, dzięki jego różnym funkcjom możemy się poruszać itp. Dlatego właśnie powszechnie to mózg jest tym ośrodkiem świadomości. Być może w mózgu nie powstaje nasze ja, dusza, lecz po prostu może tam mieszkać. Co ze zwierzętami ? Zwierzęta jak każdy organizm jest zbudowany niemal na tych samych zasadach, gdyby zwierzęta miały możliwość poszerzenia swej świadomości, tak jak człowiek, przez setki lat był zdolny do absorbowania wiedzy, energii z otaczającej go rzeczywistości, kto wiem, być może z psem jeździłbym na rowerze i oglądał mecze przy piwku.
ADAX- ale zwierzęta wydaje się, przynajmniej te wyżej ukształtowane na drabinie ewolucji posiadają swiadomośc siebie, to nie jest tylko instynkt, przywiązuja się np. do nas ludzi, potrafią odróżniac swoich i obcych, potrafia się uczyc..
Chodziło mi o to, że człowiek w jakiś sposób otrzymał możliwość rozwoju w taki sposób, że wyprzedził, wyszedł po za równą linię. Popatrz na szympansy, są one mądre, lecz przez tysiące lat nie rozwinęły swojego intelektu, czy może lepiej świadomości tak szybko, a podobno na początku byliśmy tacy sami. To zastanawiające.
- Katarzyna_1
- Homo Infranius Alfa
- Kontakt:
[quote name='Yan_Volskee' post='82061' date='06 marzec 2011 - 21:11']Postawmy sprawę prosto:
Czy mózg w 100% kreuje naszą świadomość? A może rację mają ci, którzy uznają go za niezależny element?
Zapraszam do dyskusji[/quote]
A co Pan Yan Volskee o tem sądzi?
Ja tez uważam, ze świadomość to nie mózg. Mózg pełni rolę odbiornika i nadajnika, a świadomość pochodzi z eteru - tak mi podpowiada "chłopski" rozum.
Czy mózg w 100% kreuje naszą świadomość? A może rację mają ci, którzy uznają go za niezależny element?
Zapraszam do dyskusji[/quote]
A co Pan Yan Volskee o tem sądzi?
Ja tez uważam, ze świadomość to nie mózg. Mózg pełni rolę odbiornika i nadajnika, a świadomość pochodzi z eteru - tak mi podpowiada "chłopski" rozum.
"Balbus melius balbi verba cognoscit"
Popieram Kaię w tym "A co Pan Yan Volskee o tem sądzi? "
i jeszcze dodam a co Pantanal o tym sądzi, bo widzicie Panowie to niezbyt ładnie poddawac pod rozważanie, pytac , samemu nie zajmując w tej sprawie żadnego stanowiska.. Oczywiście mozna akurat w tym temacie nie twierdzic nic , ale przeciez cos o tym sie myśli mając swoje zdania... 

[quote name='robertcb' post='82102' date='07 marzec 2011 - 16:28']Wyobraź sobie że jesteś w lesie przy ognisku i masz laptopa z bezprzewodowym internetem.
Połączony jesteś interakcyjnie przez zdalny pulpit z domowym komputerem.
(...)
I teraz sobie pracujesz interakcyjnie na domowym komputerze przez zdalny pulpit, zapisujesz, odczytujesz dane itp.
Potem, po skończonej pracy wrzucasz laptopa do ogniska -
w wyniku czego zostaje z niego garść popiołu, którą wiatr rozwieje na wszystkie strony.
Czy zapisane dane, stan pulpitu, całe efekty pracy i cała pamięć została utracona/naruszona?[/quote]
Wracasz do domu a tam się okazuje, że dom spłonął a z domowego komputera został popiół.
"Czy zapisane dane, stan pulpitu, całe efekty pracy i cała pamięć została utracona/naruszona?"
Połączony jesteś interakcyjnie przez zdalny pulpit z domowym komputerem.
(...)
I teraz sobie pracujesz interakcyjnie na domowym komputerze przez zdalny pulpit, zapisujesz, odczytujesz dane itp.
Potem, po skończonej pracy wrzucasz laptopa do ogniska -
w wyniku czego zostaje z niego garść popiołu, którą wiatr rozwieje na wszystkie strony.
Czy zapisane dane, stan pulpitu, całe efekty pracy i cała pamięć została utracona/naruszona?[/quote]
Wracasz do domu a tam się okazuje, że dom spłonął a z domowego komputera został popiół.
"Czy zapisane dane, stan pulpitu, całe efekty pracy i cała pamięć została utracona/naruszona?"
aabb- nawet fajne porównanie..
Wiecie co to prównanie przytoczone przez aabb przypomina mi moja taką uwage na temat zbiorowej świadomości ludzi i planety Ziemia, i często pytałam a jak to życie w takimrazie miałoby byc wieczne, skoro Ziemia , jak juz odkryto i wiadomym jest - wieczną nie jest..?? Stąd Pantanal , tak odkryc naszą role we Wszechświecie, tak pomyslec o istnieniu uniwersalnego pierwiasta, uznac istnienie sił przewyzszających nas... tak myślę..

[quote name='Yan_Volskee' date='06 marzec 2011 - 21:11' post='82061']
Postawmy sprawę prosto:
macie tylko jeden problem, jeśli nie mózg - to co ma tworzyć informację?
a jeśli ma działać na fotonach to nie może być widzialny w sferze materialnej, doświadczalnej, więc uwierzy tylko matematyk który przeliczy poniższą WIEDZę -
Transformacja teologii do nauki ścisłej jako Objawienie Pełni Istoty Człowieka.
Dorobek cywilizacyjny nauk humanistycznych i technicznych jaki dokonał się od zaistnienia człowieka na ziemi, jego dążenia do odkrycia swej Istoty,
były planem prowadzącym do poznania działania Procesora,
który jest źródłem tworzenia jego myśli.
http://www.rozmowy.all.pl/
LIVECHIP, New Jeruzalem, Chwała - rzeczywistość czy iluzja
PROCESOR
nowej generacji - animacja
http://video.google.pl/videoplay?docid=-4146097084852258579#
Czy człowiek poznał już pełny Obraz Stworzenia? - nawet nie zajrzał do przedsionka wiedzy, doświadczenia naukowe służą jedynie udowadnianiu Zycia bez udziału Boga.
Jednak wychodząc z odmiennych założeń początkowych
wykorzystując obowiązujące doświadczenia naukowe można
w połączeniu z wiedza Objawiona wykreować nowa wizje człowieka.
Zapraszam do lektury o Istocie człowieka, wiedzy przedstawiającej i
udowadniającej dualizm człowieka, jako oddzielne cząstki somy i psyche.
Wiedza, ze człowiek nie myśli mózgiem i nim NIE jest.
Poznaj systemy sterowania metabolizmem - magnetyzm hemoglobiny
wykorzystany do przesyłu informacji,
Wiedza o tym temacie istnieje od 1995 r gdy nic nie wiedziano o
magnetyzmie hemoglobiny, a urządzenia to wykorzystujące powstały wiele lat później.
Nowa budowa atomu (jego wzory w symbolach religijnych), struny (palmy w nazewnictwie Pisma sw.) jako ośrodki akumulacji energii, ...... zamiana wszechobecnej energii pola magnetycznego w akumulujące ją związki chemiczne ATP ...
Postawmy sprawę prosto:
macie tylko jeden problem, jeśli nie mózg - to co ma tworzyć informację?
a jeśli ma działać na fotonach to nie może być widzialny w sferze materialnej, doświadczalnej, więc uwierzy tylko matematyk który przeliczy poniższą WIEDZę -
Transformacja teologii do nauki ścisłej jako Objawienie Pełni Istoty Człowieka.
Dorobek cywilizacyjny nauk humanistycznych i technicznych jaki dokonał się od zaistnienia człowieka na ziemi, jego dążenia do odkrycia swej Istoty,
były planem prowadzącym do poznania działania Procesora,
który jest źródłem tworzenia jego myśli.
http://www.rozmowy.all.pl/
LIVECHIP, New Jeruzalem, Chwała - rzeczywistość czy iluzja
PROCESOR
nowej generacji - animacja
http://video.google.pl/videoplay?docid=-4146097084852258579#
Czy człowiek poznał już pełny Obraz Stworzenia? - nawet nie zajrzał do przedsionka wiedzy, doświadczenia naukowe służą jedynie udowadnianiu Zycia bez udziału Boga.
Jednak wychodząc z odmiennych założeń początkowych
wykorzystując obowiązujące doświadczenia naukowe można
w połączeniu z wiedza Objawiona wykreować nowa wizje człowieka.
Zapraszam do lektury o Istocie człowieka, wiedzy przedstawiającej i
udowadniającej dualizm człowieka, jako oddzielne cząstki somy i psyche.
Wiedza, ze człowiek nie myśli mózgiem i nim NIE jest.
Poznaj systemy sterowania metabolizmem - magnetyzm hemoglobiny
wykorzystany do przesyłu informacji,
Wiedza o tym temacie istnieje od 1995 r gdy nic nie wiedziano o
magnetyzmie hemoglobiny, a urządzenia to wykorzystujące powstały wiele lat później.
Nowa budowa atomu (jego wzory w symbolach religijnych), struny (palmy w nazewnictwie Pisma sw.) jako ośrodki akumulacji energii, ...... zamiana wszechobecnej energii pola magnetycznego w akumulujące ją związki chemiczne ATP ...
Na początku trzeba sobie wyjaśnić czym jest mózg.
A później czym jest świadomość.
Mózg to nasz "komputer" a świadomość to "windows" oprogramowanie.
Gdyby nie było mózgu to by nie było świadomości.
A później czym jest świadomość.
Mózg to nasz "komputer" a świadomość to "windows" oprogramowanie.
Gdyby nie było mózgu to by nie było świadomości.