Wielki Zderzacz Hadronów: Kontrowersje i problemy
Re: Wielki Zderzacz Hadronów: Kontrowersje i problemy
Powiedzcie mi jedno, dla czego to co naukowcy rozpatrują w sferze hipotez nie mających żadnego uzasadnienia w obliczeniach, ani eksperymentach i doświadczeniach wy łykacie i na tej podstawie wybiegacie dalej niż naukowe potwierdzenia?
Przykład: hipotetyczna cząsteczka bozonu Higgsa, którą naukowcy maja zamiar wygenerować podczas, której to generacji ma niby powstać jej analogiczna cząsteczka w innym miejscu zwana singletem Higgsa.
Toż to czysta fantazja niektórych oszołomiastych naukowców długo jeszcze nie sprawdzona, a wy juz krzyczycie-a nie mówiłem/łam! Inna rzeczywistość istnieje, podróże w inne wymiary sa możliwe itd. itp. Znaczy się, że wy wszyscy jesteście mądrzejsi od naukowców i zanim oni potwierdzili doświadczalnie te możliwości wyście dawno to przeczuwali? Ha, ha, ha
Przykład: hipotetyczna cząsteczka bozonu Higgsa, którą naukowcy maja zamiar wygenerować podczas, której to generacji ma niby powstać jej analogiczna cząsteczka w innym miejscu zwana singletem Higgsa.
Toż to czysta fantazja niektórych oszołomiastych naukowców długo jeszcze nie sprawdzona, a wy juz krzyczycie-a nie mówiłem/łam! Inna rzeczywistość istnieje, podróże w inne wymiary sa możliwe itd. itp. Znaczy się, że wy wszyscy jesteście mądrzejsi od naukowców i zanim oni potwierdzili doświadczalnie te możliwości wyście dawno to przeczuwali? Ha, ha, ha
byee
[quote name='lya' post='82944' date='22 marzec 2011 - 15:38']Powiem tak: przyjdę tu za 10 lat i mam absolutną pewność, że wszystko co na temat innych wymiarów i podroży w czasie piszą naukowcy i nie naukowcy okaże się bzdurą wciskaną przez naukowców, którzy wszystko jak na razie rozważają w sferze hipotez.[/quote]
Zatem gratuluję ''wiedzy'' jasnowidzącej bo chyba tylko taką dysponujesz jak na razie
Zatem gratuluję ''wiedzy'' jasnowidzącej bo chyba tylko taką dysponujesz jak na razie

[quote name='azor' post='82953' date='22 marzec 2011 - 18:05']Zatem gratuluję ''wiedzy'' jasnowidzącej bo chyba tylko taką dysponujesz jak na razie
[/quote]
W takim razie poproszę o jakikolwiek naukowy dowód, matematyczne obliczenie lub już przeprowadzone doświadczenie na bazie, którego twierdzenie o istnieniu innych wymiarów, czasoprzestrzeni, podroży w czasie, istnienie antymaterii, bozonów Higgsa, jakiś tam strun, możliwości zaginania przestrzeni, wysyłania w przyszłość i przeszłość czegokolwiek itd itp, byłoby uprawomocnione, uzasadnione i udowodnione.

W takim razie poproszę o jakikolwiek naukowy dowód, matematyczne obliczenie lub już przeprowadzone doświadczenie na bazie, którego twierdzenie o istnieniu innych wymiarów, czasoprzestrzeni, podroży w czasie, istnienie antymaterii, bozonów Higgsa, jakiś tam strun, możliwości zaginania przestrzeni, wysyłania w przyszłość i przeszłość czegokolwiek itd itp, byłoby uprawomocnione, uzasadnione i udowodnione.
Ostatnio zmieniony wt mar 22, 2011 5:22 pm przez lya, łącznie zmieniany 1 raz.
byee
-
- Infrańczyk
- Kontakt:
Rozumiem Iya,że jesteś jakimś nadzwyczajnym geniuszem fizycznym.Wszystko już odkryłeś,wszystko wiesz.Więc co tu robisz? Zgłoś się po Nagrodę Nobla.
W XIX wieku pewnie twierdziłbyś kategorycznie,że zbudowanie samolotu jest niemożliwe.
W XIX wieku pewnie twierdziłbyś kategorycznie,że zbudowanie samolotu jest niemożliwe.
Ostatnio zmieniony wt mar 22, 2011 5:45 pm przez Pszebżydły ófok, łącznie zmieniany 1 raz.
Dodam jeden cytat ze strony: http://autodafe.salon24.pl/64942,michio-ka...a-zamiast-nauki
Niektórzy twierdzą ,że taka superfuturologia ma zawsze dodatni wpływ na młodego odbiorcę(ucznia, studenta).
Liczne obserwacje i krajowe badania zaprzeczają temu. Młodzi czytelnicy SF wcale nie mają większego powodzenia na ciernistej drodze zdobywania wiedzy i umiejętności z fizyki. Przeciwnie.
Ta nauka wymaga od adepta od początków, umysłowego rygoru ścisłości i analityczności, a fantazja i imaginacja twórcza muszą dotyczyć obiektów teoretycznych (matematycznych) i relacji między nimi, a nie rozwiązywania “problemów” np. życia społecznego osobników wędrujących miliony lat w wehikułach napędzanych rodzajem energii, o którym wzmiankuje Kabała.
Niektórzy, zbyt obcesowo mówią, że M.Kaku traktuje swoją superfuturologię, jako sposób na dużą kasę dla rodzinki. Złośliwi, dowcipnie dopowiadają, że M.Kaku powinien bardziej żyć fizyką, aniżeli żyć – z fizyki.
Dla mnie nie tyle on sam jest problemem, ile styl uprawiania popularyzacji nauki przez wszelakie media, dzieki któremu odbiorcy miast obcować z nauką, karmieni są irracjonalnymi spekulacjami, które faktycznie, uniemożliwiają im dotarcie do niej.
A tutaj zacytuję kogoś kto zebrał wystarczające materiały by każdy mógł właściwie ogarnąć temat różnych teorii i hipotez:
..... chcę pokazać wam jak fizycy rozwiązują swoje zagadki i do jakich dochodzą wniosków. Przeczytajcie to wszystko od deski do deski wraz z polemikami pod tymi artykułami i będziecie wiedzieć jak z niewiedzy naukowców inni naukowcy mistycy tworzą zastępcze teorie.
http://autodafe.salon24.pl/266665,gdy-odpo...d-sensu-pytania
http://www.autodafe.salon24.pl/174102,czy-...est-elektryczny
http://henperol1.salon24.pl/168047,spin-co...comment_2454216
Dopiero jak to wszystko ogarniecie chociażby jednym okiem to będziecie mogli zrozumieć mechanizm dochodzenia do paranoidalnych hipotez i teorii.
I to jest cała prawda o genezie powstawania chorych teorii.
Niektórzy twierdzą ,że taka superfuturologia ma zawsze dodatni wpływ na młodego odbiorcę(ucznia, studenta).
Liczne obserwacje i krajowe badania zaprzeczają temu. Młodzi czytelnicy SF wcale nie mają większego powodzenia na ciernistej drodze zdobywania wiedzy i umiejętności z fizyki. Przeciwnie.
Ta nauka wymaga od adepta od początków, umysłowego rygoru ścisłości i analityczności, a fantazja i imaginacja twórcza muszą dotyczyć obiektów teoretycznych (matematycznych) i relacji między nimi, a nie rozwiązywania “problemów” np. życia społecznego osobników wędrujących miliony lat w wehikułach napędzanych rodzajem energii, o którym wzmiankuje Kabała.
Niektórzy, zbyt obcesowo mówią, że M.Kaku traktuje swoją superfuturologię, jako sposób na dużą kasę dla rodzinki. Złośliwi, dowcipnie dopowiadają, że M.Kaku powinien bardziej żyć fizyką, aniżeli żyć – z fizyki.
Dla mnie nie tyle on sam jest problemem, ile styl uprawiania popularyzacji nauki przez wszelakie media, dzieki któremu odbiorcy miast obcować z nauką, karmieni są irracjonalnymi spekulacjami, które faktycznie, uniemożliwiają im dotarcie do niej.
A tutaj zacytuję kogoś kto zebrał wystarczające materiały by każdy mógł właściwie ogarnąć temat różnych teorii i hipotez:
..... chcę pokazać wam jak fizycy rozwiązują swoje zagadki i do jakich dochodzą wniosków. Przeczytajcie to wszystko od deski do deski wraz z polemikami pod tymi artykułami i będziecie wiedzieć jak z niewiedzy naukowców inni naukowcy mistycy tworzą zastępcze teorie.
Dopiero jak to wszystko ogarniecie chociażby jednym okiem to będziecie mogli zrozumieć mechanizm dochodzenia do paranoidalnych hipotez i teorii.
I to jest cała prawda o genezie powstawania chorych teorii.
byee
-
- Początkujący
- Kontakt:
Jeśli podróże w czasie są możliwe,
to gdzie są turyści z przyszłości?
to gdzie są turyści z przyszłości?
- Katarzyna_1
- Homo Infranius Alfa
- Kontakt:
[quote name='user' post='82961' date='22 marzec 2011 - 19:43']Jeśli podróże w czasie są możliwe,
to gdzie są turyści z przyszłości?[/quote]
niedługo sie pojawią, ale będzie ciasno, to będzie w maju
to gdzie są turyści z przyszłości?[/quote]
niedługo sie pojawią, ale będzie ciasno, to będzie w maju

"Balbus melius balbi verba cognoscit"
[quote name='lya' post='82959' date='22 marzec 2011 - 19:32']Dodam jeden cytat ze strony: http://autodafe.salon24.pl/64942,michio-ka...a-zamiast-nauki
I to jest cała prawda o genezie powstawania chorych teorii.[/quote]
Ja przypominam, że tu jest i ma być rozmowa o na temat zderzacza hadronów i teorii fizycznych wysnuwanych przez naukowców nie naukowców, a nie żartobliwy bełkot ludzi, którzy nawet nie chcą zadać sobie trudu by przeczytać te krótkie 4 artykuły wyjaśniające wszystko. No prawie wszystko...
I to jest cała prawda o genezie powstawania chorych teorii.[/quote]
Ja przypominam, że tu jest i ma być rozmowa o na temat zderzacza hadronów i teorii fizycznych wysnuwanych przez naukowców nie naukowców, a nie żartobliwy bełkot ludzi, którzy nawet nie chcą zadać sobie trudu by przeczytać te krótkie 4 artykuły wyjaśniające wszystko. No prawie wszystko...
byee
User a ja tak sobie myślę, ze przynajmniej jeden z dziesięciu spotkał tych "turystów" osobiście choc raz w życiu nie mając przy tym pojęcia, że są nimi, a byc może i oni sami na to nie wpadli, ze byli turystami w czasie.. 

Ostatnio zmieniony wt mar 22, 2011 6:27 pm przez danut, łącznie zmieniany 1 raz.
- Katarzyna_1
- Homo Infranius Alfa
- Kontakt:
Lya, przecież ja nie odbiegam od tematu, padło pytanie odnosnie podróży z przyszłości więc grzecznie odpowiedziałam, bo takie jest moje zdanie. Wszystko co miłe oku i szkiełku ma swój początek w maju. (przynajmniej w naszym kraju). Tak uważam i mam do tego prawo aby to napisać. Widzę, ze uznałeś to jako podtekst. Widzisz jaki piękny test? Ty przypominasz? Chłopie, widzę, że Orsona chcesz zastąpić, tylko jest różnica, że do pięt mu nie dorastasz. Tamtem facet to przynajmniej miał twarde argumenty i zwykle nie do podważenia, a Ty zmuszasz ludzi do czytania jakiś 4-ch przez siebie podanych linków.
"Balbus melius balbi verba cognoscit"