Odniosę się i ja.[quote name='dino_24' post='89006' date='11 wrzesień 2011 - 23:09']Widzisz kolego , życie zawodowe , nauczyło mnie dobrego zerkania przez ''szkiełko'' mr Holmes'a , logiki , analizy i zadawania zbyt dużo pytań ... być może dla niektórych niewygodnych...[/quote]Zadawać będę więc i ja.[quote name='dino_24' post='89006' date='11 wrzesień 2011 - 23:09']Lecz idżmy dalej i spróbujmy ''rozwinąć'' temat z mojego punktu widzenia ... następnie ustosunkuję się do twoich argumentów . Nowożytna , ''naukowa'' egiptologia , do dnia dzisiejszego nie pokusiła się by skorzystać z dostępnych dobrodziejstw techniki aby na miejscu , w Egipcie , cokolwiek zmierzyć , zważyć , prześwietlić ... poza dwoma ''spektakularnymi''

wyjątkami : georadar z Lucynką ''Discovery'' w tle . gąsienicowy robot inż. Gantenbrinka .[/quote]Winą za to techniczne "zacofanie" w badaniach Egiptu obarczyłbym bardziej Zahi Hawass'a (wraz z jego ministerialną świtą). Chęci i pomysły ze strony badaczy są... brakuje natomiast zgody pana powyżej. Posądzanie całej "egiptologii" o bierność jest w związku z powyższym nieuzasadnione (w mojej skromnej opinii).[quote name='dino_24' post='89006' date='11 wrzesień 2011 - 23:09']Dotyczy to także piktogramu z Abydos umieszczonego na belkowaniu , które spoczywa na głowicy egipskiej kolumny . Jedyny naukowy ''dowód'' to zdięcia i mydlenie oczu jakiegoś prof. Pcimskiego czym jest relief , a czym nie jest i nie może być , co wywołuje na mojej twarzy kpiarski uśmiech dezaprobaty .[/quote]Jeżeli już ten temat jest wałkowany i mowa o pytaniach. Zostawmy na chwilę "helikopter". Przejrzyj się zdjęciom zamieszczonym przeze mnie na poprzedniej podstronie. Relief wypukły (pierwszy obrazek). Kreski w lewym dolnym rogu wraz z półkulą. Trzy w rzędzie górnym, sześć w dolnym. Następnie rzut oka na relief z Abydos. Występuje tam identyczna "struktura" z tym, że w jakiś sposób udziwniona. Jak wytłumaczysz ten zbieg okoliczności? Tę zbieżność znaków? Idealnie ilustruje to symbol ręki (prawy dolny róg), który na reliefie wypukłym jest wyraźny, zaś na reliefie z Abydos czymś zamazany? Choć ewidentnie widać, że jest to ten sam symbol?Druga sprawa. Dlaczego ten helikopter wygląda identycznie do naszego-współczesnego? Wiesz jak relatywnie małe jest prawdopodobieństwo stworzenia dwóch identycznych maszyn, nawet jeżeli wykorzystują te samą zasadę?
http://www.aviastar.org/helicopters_eng/vinci.php . Oto helikopter Leonarda. Czy w czymś przypomina ten z Abydos? Jeżeli wykuć go w rzucie z boku? Niczym. Widzimy w tym reliefie coś co znamy, coś co już widzieliśmy. Tak działa nasz mózg... na tej samej zasadzie ludzie w dymie z WTC widzą twarze.[quote name='dino_24' post='89006' date='11 wrzesień 2011 - 23:09']A wystarczyło ''uzbroić'' się : • w kamerę IR HAMAMATSU C2400 czy innego vidicona N2602 , wykonać parę zdięć w promieniach IR i UV , dokonać analizy stratygraficznej ze szczególnym uwzględnieniem struktury i chronologii warstw oraz lokalizacji materiałów oryginalnych i wtórnych ... nie byłoby dzisiejszego gdybania .[/quote]Zgadzam się.[quote name='dino_24' post='89006' date='11 wrzesień 2011 - 23:09']''Nauka'' nigdy nie odpowie na żadne z postawionych w tym temacie pytań , proste nie będzie ''rżnąć'' konara (kłamstwa) na którym dupskiem siedzi ! ''Nauka'' nie uznaje :istnienia wysoko rozwiniętych cywilizacji , żyjących na Ziemi przed nami .istnienia ''cywilizacji'' Bogów . Dlatego ''interpretacja'' artefaktów musi być taka a nie inna ... a wszystko to bierze w łeb w konfrontacji z rzeczywistymi faktami .[/quote]Nigdy tego nie kwestionowałem. Nie podoba mi się jedynie bezkrytyczne podejście do reliefu z Abydos, co nie znaczy, że neguję całą paleoastronautykę. Szczerze interesuje mnie ten temat i sądzę, że istnienie pre-cywilizacji było faktem. Jest wiele innych, lepszych dowodów na jej istnienie od tego nieszczęsnego reliefu. [quote name='dino_24' post='89006' date='11 wrzesień 2011 - 23:09']A gdyby ta sama ''nauka'' i jej koryfeusze , jak barany , jutro zaczęli ''beceć'' na hali Kondratowskiej , że to jednak ''helikopterk'' i jeszcze ''cosik'' ... to ta sama LOGIKA , też kazała by ci przyjąć ''naukowe'' wyjaśnienia bez cienia wątpliwości ???

Trudne do zrozumienia podejście do zagadnienia .[/quote]Nie, bo dla mnie teoria "helikopterowa" pozbawiona jest jakiejkolwiek logiki. Dlaczego? O tym wyżej. [quote name='dino_24' post='89006' date='11 wrzesień 2011 - 23:09'].. ale nie odpadła , nadszarpnięta zrębem czasu trzyma się dobrze , co można dokładnie zobaczyć w powiększeniu ...
tomek ma słuszną i niezaprzeczalną rację , popartą logiką , a nie ''lemingowo-indykowym'' gdybaniem .[/quote]Jak mówiłem, zalepiłbym starą warstwę i wykuł informację na nowo. Jeżeli zaprawa odpadła (a miała na to sporo czasu), to aktualnie depczą po niej turyści, a my mamy pod sufitem "helikoptery". Co ciekawe zaprawa ma być moim lemingowym gdybaniem, natomiast Ty zdajesz się potwierdzać jej istnienie (skoro trzyma się dobrze). [quote name='dino_24' post='89006' date='11 wrzesień 2011 - 23:09']Racz sobie wybrać dwa wyrazy 10-cio literowe , napisać na kartce jeden , a na nim drugi ... co ci wyjdzie ,tomkowy groch z kapustą . Jednym słowem powstaje nam nowy piktogram , dla którego nie ma określenia ... dokładnie tak jakbyś do chińskiego ''s'' domalował jednym ruchem pióra redisowego ... dwie kreseczki.[/quote] Tak jakbyś zapisał kartkę tekstem, zamazał ten tekst korektorem. Na tak wyczyszczonej kartce napisał tek nowy. Po wielu latach "korektor się wykruszy", stara zawartość wyjdzie na zewnątrz i wychodzą jajca w postaci podwójnego tekstu (przykład banalny, może głupawy, ale dobrze ilustruje co mam do napisania). Na koniec... porzucając gdybania o "zaprawach". Hieroglify to nie tabliczki informacyjne. Ich znaczenie znało niewielu wybranych. Te umieszczone w zapieczętowanych grobowcach w ogóle nie powstawały "dla ludzi". Jeżeli miały być symbolami, to spełniały swoją rolę nawet kiedy nałożono je na stare zapisy. Po prostu należało je wykonać i już. Miały być? Więc są... Podkreślam:
znaczenie symboliczne, nie księga z informacjami.
"Badzcie sceptykami... ale miejcie tez otwarte umysly"
"...nasza Polsko mała - Idź pod prąd !"