Gdybyśmy byli dwa razy inteligentniejsi...
Gdybyśmy byli dwa razy inteligentniejsi...
[ external image ]Gdyby średnia IQ u ludzi wzrosła do 200, jak wyglądałby nasz świat? Neurolodzy twierdzą, że w przyszłości możliwe staną się manipulacje inteligencją, łącznie z jej podwyższaniem. Do czego to doprowadzi?
WIĘCEJ NA PORTALU INFRA
WIĘCEJ NA PORTALU INFRA
Re: Gdybyśmy byli dwa razy inteligentniejsi...
Gdzieś czytałam, że neurolodzy niedawno odkryli też, że inteligencja jest dziedziczna i jest za nią odpowiedzialny gen odpowiedzialny za budowę aksonu- elementu neuronu odpowiedzialnego za przesyłanie informacji pomiędzy nimi.. coś tam ma zależeć od budowy osłonki włókien nerwowych, czy jakoś tak.. Zatem bardzo prawdopodobna jest medyczna ingerencja w inteligencję i wymyślenie sposobów jej podwyższania.. a wszystko w oparciu o genetyczne manipulacje na organizmach..Jedno jest pewne, inteligencja, jak wspomniane w artykule, nie idzie w parze z osobowością, to dwa odmienne pojęcia.. Jak wyglądać będzie świat, gdy się o tym zapomni i zacznie wartościować ludzi w zależności od ich stopnia IQ..??
Ostatnio zmieniony pn sty 16, 2012 4:55 pm przez danut, łącznie zmieniany 1 raz.
- Katarzyna_1
- Homo Infranius Alfa
- Kontakt:
Gdybym była dwa razy grubsza niż jestem, była bym nieszczęśliwa, gdy dwa razy chudsza niż jestem tym bardziej nieszczęśliwa.
Przy zdwojonej inteligencji to już była by u mnie rozpacz i nieszczęście.
Ale gdybym była dwa razy głupsza, a posiadała jakiś dobry fach w ręku to sadzę, ze żyło by mi się szczęśliwiej.
Nie ma co sztucznie podwyższać swojego IQ - pycha?
Przy zdwojonej inteligencji to już była by u mnie rozpacz i nieszczęście.
Ale gdybym była dwa razy głupsza, a posiadała jakiś dobry fach w ręku to sadzę, ze żyło by mi się szczęśliwiej.
Nie ma co sztucznie podwyższać swojego IQ - pycha?

"Balbus melius balbi verba cognoscit"
Może przynajmniej przemyslelibysmy swoje zachowania i lepiej zastanowili sie nad tym co robimy tutaj na ziemi.
No tak, każde odkrycie może być wykorzystywane w dwóch kierunkach, albo moralnie dobrym, albo złym.. Stąd ta uwaga, o konieczności pierwszeństwa w zwracaniu uwagi na osobowość człowieka.. i nad tym "studia".. Niestety poglądy większości, zdają się iść w tym kierunku co napisał Pantanal.. i jest to niepokojące. A można by było.. np. Kasiu.. wiek i choroba obniżają sprawność intelektualną człowieka..możliwość wykorzystania takiego odkrycia ku utrzymaniu jej była by, raczej pozytywnym wykorzystaniem, jak myślisz?? Bo ja czuję się, nie raz "dwa razy głupsza" jak kiedyś..?
... chociaż z drugiej strony wszystko ma swoje miejsce i swój urok.... 

A pewnie, że tak mogłoby być.. przeważnie geniusze osiągają najwyższy stopień inteligencji poprzez jedną dziedzinę i takie odbicie może się zdarzyć w rzeczywistosci, że na inną im jej zabraknie.. Do przetrwania w trudnych warunkach potrzebna jest też umiejętność przewidywania, logicznego myślenie i szybkich skojarzeń, bez tego też nie da rady..pomijam już spryt i siłę fizyczną...
- Katarzyna_1
- Homo Infranius Alfa
- Kontakt:
[quote name='danut' post='93444' date='17 styczeń 2012 - 16:21']No tak, każde odkrycie może być wykorzystywane w dwóch kierunkach, albo moralnie dobrym, albo złym.. Stąd ta uwaga, o konieczności pierwszeństwa w zwracaniu uwagi na osobowość człowieka.. i nad tym "studia".. Niestety poglądy większości, zdają się iść w tym kierunku co napisał Pantanal.. i jest to niepokojące. A można by było.. np. Kasiu.. wiek i choroba obniżają sprawność intelektualną człowieka..możliwość wykorzystania takiego odkrycia ku utrzymaniu jej była by, raczej pozytywnym wykorzystaniem, jak myślisz?? Bo ja czuję się, nie raz "dwa razy głupsza" jak kiedyś..?
... chociaż z drugiej strony wszystko ma swoje miejsce i swój urok....
[/quote]
To co podkreśliłam to właśnie obserwuję we własnym domu. Nie daj Boże dać większą inteligencję niektórym starym ludziom. Podkreślam niektórym. Zgodnie z naturą niech się wszystko toczy. Inaczej doszłoby do tragedii. Przez ostanie dwa lata wiele przerobiłam w tym zakresie, łącznie z "czarami marami"...itp.

To co podkreśliłam to właśnie obserwuję we własnym domu. Nie daj Boże dać większą inteligencję niektórym starym ludziom. Podkreślam niektórym. Zgodnie z naturą niech się wszystko toczy. Inaczej doszłoby do tragedii. Przez ostanie dwa lata wiele przerobiłam w tym zakresie, łącznie z "czarami marami"...itp.
"Balbus melius balbi verba cognoscit"
Tak to jest prawda, bo inteligencja nie idzie w parze z charakterem człowieka, niestety i ...? Ja pomyślałam tylko o tym, że zauważam takie spowolnienie, dłużej muszę pomyśleć nad jakimś problemem, itp..
Ostatnio zmieniony wt sty 17, 2012 10:04 pm przez danut, łącznie zmieniany 1 raz.