Orbsy - złapałem bezsprzeczny dowód
- observator
- Infranin
- Kontakt:
Re: Orbsy - złapałem bezsprzeczny dowód
Najprawdopodobniej to Wenus mignęła w kadrze. Ona teraz zbliża się do maximum jasności -4,5 mag. i można ją dostrzec gołym okiem w dzień w oddaleniu ok. 45 stopni od Słońca, tym bardziej na zbliżeniu w kamerze. Kilka dni temu robiłem jej testowe zdjęcia i zarejstrowała się w Canonie z obiektywem kitowym f=55mm. jako biały punkt na kilku pikselach, a z obiektywem Rubinar 500/5,6 widac ją w fazie kwadry. Przesłałem je Arkowi Miazdze, może potwierdzić. Przez cały kwiecień będzie w maksimum jasności i pewnie nie jeden filmowiec zarejestruje ją jako ufo lub orbsa.
Jako ciekawostkę podam że 2,3 i 4 kwietnia przemieszcza sie ona blisko pięknej gromady gwiazd Plejad, co jest znakomitą okazją do robienia fotek już o zmieszchu. Najlepiej ze statywu lub podpórki.

Ostatnio zmieniony śr kwie 04, 2012 3:30 pm przez observator, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja jednak sądzę że to po prostu kupa ,jak juz pisałem chwilkę potem orzeł strzepnął ogonem co z reguły nastepuje po .. .Dosyć silny wiatr spowodował jej zniknięcie .
<a href="http://www.wmgu-olsztyn.prv.pl">wmgu-olsztyn.prv.pl</a>
- observator
- Infranin
- Kontakt:
[quote name='arek' post='96055' date='04 kwiecień 2012 - 22:49']Ja jednak sądzę że to po prostu kupa ,jak juz pisałem chwilkę potem orzeł strzepnął ogonem co z reguły nastepuje po .. .Dosyć silny wiatr spowodował jej zniknięcie .[/quote]O jakiej godzinie było to ujęcie i na jakim kierunku, ew. wysokości nad horyzontem?
godz. około 15 ,kierunek W ,N ,W kąt jakieś 70 stopni . zblizenie około 60x
- observator
- Infranin
- Kontakt:
Około godz. 15 Wenus jest w górowaniu na kierunku południowym z odchyleniem na zachód, na wysokości ponad 60 stopni nad horyzontem.
Ostatnio zmieniony czw kwie 05, 2012 6:49 am przez observator, łącznie zmieniany 1 raz.
zobacz film " kulka" pojawia sie około 2:45 zwracam uwagę na zachowanie sie ptaka .
- observator
- Infranin
- Kontakt:
Nie napieram że to Wenus. Kierunek nie pasuje. Jeszcze jedno. "Zbliżenie 60x" mam rozumieć jako zoom optyczny czy cyfrowy? Jaka jest minimalna ogniskowa obiektywu?
Ostatnio zmieniony czw kwie 05, 2012 2:12 pm przez observator, łącznie zmieniany 1 raz.
zoom optyczny w kamerze ,powyżej 78 włącza się cyfrowy ale z niego raczej nie korzystam zbyt duże jak na trzymanie w ręku kamera sdr - s50 panasonic :Zoom
Zoom Optyczny 70x
Rozszerzony zoom optyczny 78x
Zoom cyfrowy 100x / 3500x (maksymalna wartość przybliżenia)
Długość ogniskowej 1.48 - 104mm
Odpowiednik w aparacie 35mm Rozszerzony zoom optyczny wyłączony: 37.4mm - 2625mm [4:3] / 36.5mm - 2571mm [16:9] / Rozszerzony zoom optyczny włączony: 33.5mm - 2625mm [4:3] / 32.8mm - 2571mm [16:9]
Zoom Optyczny 70x
Rozszerzony zoom optyczny 78x
Zoom cyfrowy 100x / 3500x (maksymalna wartość przybliżenia)
Długość ogniskowej 1.48 - 104mm
Odpowiednik w aparacie 35mm Rozszerzony zoom optyczny wyłączony: 37.4mm - 2625mm [4:3] / 36.5mm - 2571mm [16:9] / Rozszerzony zoom optyczny włączony: 33.5mm - 2625mm [4:3] / 32.8mm - 2571mm [16:9]
Ostatnio zmieniony czw kwie 05, 2012 5:58 pm przez arek, łącznie zmieniany 1 raz.
Czasami tego typu ''kropek'' mam sporo, ale odrzucam je są za małe aby coś powiedzieć nawet jeśli to ufo
A gdzie było Słońce w momencie tego ujęcia ? Ja 4 kwietnia sfociłem za to coś co na pewno nie jest owadem, ptakiem czy pyłkiem bo tych ostatnich jeszcze nie ma
W sumie można powiedzieć że to ''spodek'' w różowej poświacie nie małych rozmiarów ? Za nie długo na blogu...

- observator
- Infranin
- Kontakt:
Ostatnie pytanie jeśli można. Jakiej wielkości jest Księżyc względem kadru z przybliżeniem optycznym 70x? Mieści się cały, czy tylko jego fragment? Próbuje dociec jaka jest realna rozdzielczość w sekundach łuku.
Ostatnio zmieniony czw kwie 05, 2012 8:18 pm przez observator, łącznie zmieniany 1 raz.