Najnowsze wieści, co nas czeka w niedalekiej przyszłości !
Ziemia zmienia bieguny, czeka nas apokalipsa!
Onet.pl i Radio ZET dowiedziały się, że zmiana biegunów magnetycznych Ziemi nastąpi o wiele wcześniej, niż sądzili dotychczas naukowcy. Geofizycy nie mają wątpliwości: proces przebiegunowania naszej planety już się rozpoczął. Kiedy się zakończy? Na pewno przed 21 grudnia 2012 r., czyli datą wyznaczającą w kalendarzu Majów koniec znanego nam świata.
Naukowcy do niedawna uważali, że proces odwrócenia biegunów magnetycznych Ziemi trwa z reguły ok. 10 tys. lat. – Jednak gdy przyjrzałem się bliżej algorytmowi tzw. dekonwolucji wstecznie rozproszonej, uwierzyłem, że rację mają ci, którzy uważają, że zmiana biegunów nastąpi lada chwila – przyznaje prof. Marek Lewandowski z Instytutu Geofizyki PAN.
Biolog i oceanolog prof. Stanisław Suszczewski już dziś dostrzega skutki procesu odwracania biegunów magnetycznych Ziemi. – Oba bieguny się ocieplają. Tym samym następuje oziębienie rejonu równika. Pingwiny pojawiły się już w tropikach i przesuwają się na północ. Natomiast białe niedźwiedzie uciekają z Arktyki i migrują na południe – mówi. Podkreśla, że zmiany klimatyczne, będące wynikiem zmiany biegunów, widać już także w Polsce. – Obserwowane ostatnio ogromne opady śniegu na Kasprowym Wierchu są początkiem powstawania lodowca, który pokryje cały kocioł Gąsienicowy – przewiduje prof. Suszczewski.
REKLAMA
Jednak zmiany klimatyczne to nic, w porównaniu z tym, co czeka całą naszą cywilizację po zamianie biegunów magnetycznych. - Skutki przebiegunowania mogą być rzeczywiście niezwykłe. Dotkną nasz wszystkich w sposób bardzo spektakularny i gwałtowny – ostrzega prof. Lewandowski. Na co powinniśmy się przygotować? – Oszaleją wszystkie nasze magnesy, cały system nawigacji. Mamy co prawda wsparcie w systemie nawigacji satelitarnej, ale nie zapobiegnie to totalnemu chaosowi i dezorganizacji. Jeśli ktoś chciałby budować współczesną Akrę Noego - to polecam raczej łódź podwodną – uważa geofizyk.
Ruch lotniczy prawdopodobnie nie ustanie, ale nawigacja w powietrzu będzie znacznie utrudniona. - Powrócimy do zapomnianego już systemu nawigacyjnego, opartego na radiolatarniach rozstawionych wokół kuli ziemskiej – przekonuje Mirosław Rzeźnicki, kontroler ruchu lotniczego na lotnisku Okęcie oraz pilot Boeinga 757.
To jednak nie koniec. Niespodzianki będą na nas czekać w domach. – Nie jest wykluczone, że woda w toalecie zmieni kierunek. Zamiast kręcić się z lewa w prawo, będzie się kręcić z prawa w lewo – uważa prof. Suszczewski. Trzeba również uważać na sprzęt elektroniczny. – Zalecam wyjęcie baterii ze sprzętów podłączonych do sieci elektrycznej: laptopów, telefonów, aparatów. Przebiegunowanie Ziemi może spowodować ich rozładowanie – ostrzega Łukasz Zimoch, rzecznik Vattenfall Poland.
Niezwykłe zjawiska nie pozostaną bez wpływu na życie społeczne. – Nastąpi gwałtowne osłabienie norm i instytucji, który do tej pory utrzymywały porządek społeczny. Zacznie się wojna wszystkich ze wszystkimi – twierdzi dr Joanna Heidtman, psycholog społeczny. – Lęk, niepokój i zagubienie ludzi spowoduje, że będą mnożyły się nowe religie i sekty. Nastąpi gorączkowe poszukiwanie autorytetów, które byłyby w stanie zapewnić poczucie bezpieczeństwa. Powszechne będą nastroje apokaliptyczne.
I nie będą one pozbawione podstaw. Według kalendarza Majów apokalipsa nastąpić ma 21 grudnia 2012 r. Majowie uważali, że żyjemy w czwartym świecie. Kres poprzednim trzem przyniosły wielkie kataklizmy, a czwarty świat też skazany jest na zagładę. Niestety: wszystko wskazuje na to, że koniec naszego świata związany jest z nieuchronną zmianą biegunów magnetycznych Ziemi. I stanie się to szybciej, niż przepowiedzieli Majowie.
O końcu świata słuchaj także w Radiu ZET.
[url="http://"%20<a%20href="http://wiadomosci.onet.pl/1944521,135,ziemia_zmienia_bieguny__czeka_nas_apokalipsa,item.html""%20target="_blank">http://wiadomosci.onet.pl/1944521,135,ziem...item.html"</a>"]Źródło -[/url]
ZNACZNE OPÓŹNIENIE ZMIANY ZIEMSKICH BIEGUNÓW
Re: ZNACZNE OPÓŹNIENIE ZMIANY ZIEMSKICH BIEGUNÓW
Ewangelia św. Mateusza
24:27 - Albowiem jako błyskawica wychodzi od wschodu słońca i ukazuje się aż na zachód, tak będzie i przyjście Syna człowieczego.
24:28 - Bo gdziekolwiek będzie ścierw, tam się zgromadzą i orły.
24:27 - Albowiem jako błyskawica wychodzi od wschodu słońca i ukazuje się aż na zachód, tak będzie i przyjście Syna człowieczego.
Pantana, to faktycznie był żart
Ale co to tego, że Apokalipsa trwa, to nie mam wątpliwości, mało powiedziane. Uwierz mi, nie chciał być wiedzieć co mnie przeraża, i nie czerpie w żaden sposób przyjemności z ludzkiego cierpienia,
zawsze byłem i jestem pomocny ludziom i z tego czerpię największą przyjemność. Ciężko to wszystko zrozumieć i wydaje Ci się, że nic się nie stanie, że Apokalipsy nie ma, wielu jest takich ludzi, którzy wprowadzają
zamęt do Apokalipsy, a potem jest w to wszystko ciężko uwierzyć. Jak to się mówi, poczekamy zobaczymy, myślę, że jeszcze będziesz zaskoczony.
Uspokajamy: końca świata nie będzie
Wszystkich zaniepokojonych uspokajamy: informacja o zbliżającej się zmianie biegunów magnetycznych Ziemi i końcu naszej cywilizacji, była primaaprilisowym żartem. Przebiegunowanie naszej planety na pewno nastąpi, ale nie wcześniej niż za 10 tys. lat.
Według cytowanych przez Onet.pl i Radio ZET naukowców nagła zmiana biegunów magnetycznych Ziemi doprowadziłaby do powszechnego chaosu i dezorganizacji. W połączeniu z gwałtownymi zmianami klimatycznymi mogłoby to oznaczać kres znanego nam świata. Na szczęście, nic takiego się nie zdarzy.
- Na potrzeby prima aprilis podpisałem się pod hipotezą, która jest absurdalna od początku do końca – przyznaje prof. prof. Marek Lewandowski z Instytutu Geofizyki PAN. - Ci, którzy uwierzyli w rychłe przebiegunowanie i jego katastrofalne następstwa, powinni wrócić do szkoły. Ci, którzy nie uwierzyli, dali świadectwo, że procesy przyrodnicze nie są im obce i bardzo im za to dziękuję.
W rzeczywistości geofizycy nie mają żadnych wątpliwości, że proces odwracania biegunów jest jak najbardziej naturalny, ale zmiana polarności nigdy nie następuje w sposób nagły. – Żeby bieguny magnetyczne zamieniły się miejscami, potrzeba od tysiąca do 10 tys. lat – mówi prof. Lewandowski. – Przeskoki biegunów następowały w przeszłości bardzo nieregularnie – czasem dzielił je okres zaledwie 20-30 tys. lat, a czasem – wielu milionów lat. Ostatnia zmiana polarności miała miejsce ok. 740 tys. lat temu.
Ziemskie pole magnetyczne wprawdzie słabnie, ale nie wiadomo, czy jest to początek procesu odwracania biegunów. A nawet gdyby tak było, to zmiana polarności nastąpi najwcześniej za kilka tysięcy lat i nie będzie miało żadnego znaczenia dla biosfery. – Nie ma żadnych śladów, które wskazywałyby na korelację zmian biegunów z zanikaniem czy pojawianiem się gatunków. My sami, od czasu wyodrębnienia się gałęzi hominidów, przeżyliśmy już kilka odwróceń pola geomagnetycznego. I jako gatunek mamy się świetnie – mówi prof. Lewandowski.
Źródło -

zawsze byłem i jestem pomocny ludziom i z tego czerpię największą przyjemność. Ciężko to wszystko zrozumieć i wydaje Ci się, że nic się nie stanie, że Apokalipsy nie ma, wielu jest takich ludzi, którzy wprowadzają
zamęt do Apokalipsy, a potem jest w to wszystko ciężko uwierzyć. Jak to się mówi, poczekamy zobaczymy, myślę, że jeszcze będziesz zaskoczony.
Uspokajamy: końca świata nie będzie
Wszystkich zaniepokojonych uspokajamy: informacja o zbliżającej się zmianie biegunów magnetycznych Ziemi i końcu naszej cywilizacji, była primaaprilisowym żartem. Przebiegunowanie naszej planety na pewno nastąpi, ale nie wcześniej niż za 10 tys. lat.
Według cytowanych przez Onet.pl i Radio ZET naukowców nagła zmiana biegunów magnetycznych Ziemi doprowadziłaby do powszechnego chaosu i dezorganizacji. W połączeniu z gwałtownymi zmianami klimatycznymi mogłoby to oznaczać kres znanego nam świata. Na szczęście, nic takiego się nie zdarzy.
- Na potrzeby prima aprilis podpisałem się pod hipotezą, która jest absurdalna od początku do końca – przyznaje prof. prof. Marek Lewandowski z Instytutu Geofizyki PAN. - Ci, którzy uwierzyli w rychłe przebiegunowanie i jego katastrofalne następstwa, powinni wrócić do szkoły. Ci, którzy nie uwierzyli, dali świadectwo, że procesy przyrodnicze nie są im obce i bardzo im za to dziękuję.
W rzeczywistości geofizycy nie mają żadnych wątpliwości, że proces odwracania biegunów jest jak najbardziej naturalny, ale zmiana polarności nigdy nie następuje w sposób nagły. – Żeby bieguny magnetyczne zamieniły się miejscami, potrzeba od tysiąca do 10 tys. lat – mówi prof. Lewandowski. – Przeskoki biegunów następowały w przeszłości bardzo nieregularnie – czasem dzielił je okres zaledwie 20-30 tys. lat, a czasem – wielu milionów lat. Ostatnia zmiana polarności miała miejsce ok. 740 tys. lat temu.
Ziemskie pole magnetyczne wprawdzie słabnie, ale nie wiadomo, czy jest to początek procesu odwracania biegunów. A nawet gdyby tak było, to zmiana polarności nastąpi najwcześniej za kilka tysięcy lat i nie będzie miało żadnego znaczenia dla biosfery. – Nie ma żadnych śladów, które wskazywałyby na korelację zmian biegunów z zanikaniem czy pojawianiem się gatunków. My sami, od czasu wyodrębnienia się gałęzi hominidów, przeżyliśmy już kilka odwróceń pola geomagnetycznego. I jako gatunek mamy się świetnie – mówi prof. Lewandowski.
Źródło -
Ewangelia św. Mateusza
No to było widać od razu iż było żartem. No ale pamiętajcie że skały które mają dać dowód na okresy przebiegunowania nie zawsze są dostępne, szczególnie jeśli chodzi o te precesje - najbliższe współczesności