SETI sprzed wieków
SETI sprzed wieków
[ external image ]Próby komunikowania się ludzi z innymi inteligentnymi istotami z innych planet i zainteresowanie nimi nie narodziło się wcale wraz z epoką obserwacji UFO. Możliwość istnienia innych inteligentnych istot rozważali już starożytni, zaś w XIX wieku pojawiła się cała seria propozycji, w jaki sposób możemy zwrócić na siebie uwagę innych mieszkańców kosmosu. Położyły one podwaliny pod dzisiejszy program SETI.
WIĘCEJ
WIĘCEJ
Re: SETI sprzed wieków
Nie widzę już wielu powodów dla których emitujemy sygnały radiowe do poszczególnych gwiazd. Wiadomości wysyłane obecnie przez radioteleskop w Arecibo dolecą do Wegi za nieco ponad 25 lat podczas gdy fale pochodzące z transmisji radiowych i telewizyjnych ją już kilkadziesiąt lat wcześniej. Generowane wiadomości w miarę rozwoju usług telekomunikacyjnych były i będą zagłuszane coraz bardziej. Obce istoty obecnie prędzej odnalazły by nas dzięki informacją Reutersa czy CNN niż wiadomości nadanej przez SETI.
Ostatnio zmieniony pt sty 30, 2009 3:00 pm przez sasquatch, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Full Active
- Kontakt:
A mnie zawsze zastamawia czy na innych planetach są istoty rozumne ale na etapie rozwoju takim jak my bądź średniowiecze. Może inne rasy też szukają nas i innych? I czy my dla innych ras też jesteśmy kosmitami.
Ostatnio zmieniony pt sty 30, 2009 6:23 pm przez spacemaster92, łącznie zmieniany 1 raz.
Czy wiesz że tylko jedno naciśnięcie guzika może przekreślić 10 000 lat ludzkiej cywilizacji ? A to ...będzie dopiero początek końca .
"Laa shay'a waqi'un mutlaq bale kul'un mumkin"
"Jedno ziarenko ryżu może przechylić szale. Jeden człowiek może odmienić losy całego świata"
"Jedno ziarenko ryżu może przechylić szale. Jeden człowiek może odmienić losy całego świata"
- UFOWORLDNEWS
- Weteran Infranin
- Kontakt:
Zważywszy na skalę wielkości jeśli chodzi o wszechświat takie próby to swoista loteria.Ale warto bo co mamy do stracenia......tylko czy aby już tego nie odkryliśmy?
-
- Full Active
- Kontakt:
może planeta obcej cywilizacji znajduje się bliżej niż nam się wydaje
Czy wiesz że tylko jedno naciśnięcie guzika może przekreślić 10 000 lat ludzkiej cywilizacji ? A to ...będzie dopiero początek końca .
- UFOWORLDNEWS
- Weteran Infranin
- Kontakt:
Gdyby nawet informacje dotarły do jakiejś cywilizacji, nie możemy przewidzieć czy znajdują się na podobnym poziomie technologicznym. Mogą przecież być na etapie średniowiecza albo ich rozwój poszedł w innym kierunku i nie używają fal radiowych.
No właśnie.
Przecież nie wiemy, czy mogą nam odpowiedzieć, a co dopiero odebrać sygnał.
Oni gdzieś są, ale póki co nie wiemy gdzie, ani nic na ich temat.
Przecież nie wiemy, czy mogą nam odpowiedzieć, a co dopiero odebrać sygnał.
Oni gdzieś są, ale póki co nie wiemy gdzie, ani nic na ich temat.
[ external image ]
,, Veni Vidi Vici" - przybyłem, zobaczyłem, zwyciężyłem
Timeo Danaos Et Dona Ferentes
**********Sol Omnibus Lucet!!!**********
,, Veni Vidi Vici" - przybyłem, zobaczyłem, zwyciężyłem
Timeo Danaos Et Dona Ferentes

**********Sol Omnibus Lucet!!!**********