Witam wszystkich,
to mój pierwszy post więc się przedstawię - Tomek z Poznania, 32 wiosny na karku.
Jakiś czas temu wysłałem maila na infra@epoczta.pl z linkiem do dość interesującego zdjęcia, ale bez odzewu, więc napiszę tutaj.
Zdjęcie pochodzi z automatycznej kamery umieszczonej na Stadionie Miejskim w Poznaniu (na stronie http://www.2012.org.pl/pl/miasta-gospodarz...a/kamera-2.html można online śledzić postępy rozbudowy). Dokładna data i godzina ujęcia jest umieszczona na obrazku.
[ external image ]
Zastanawiam się, co to może być na tym zdjęciu... Chociaż stadion leży blisko lotniska - prawie na drodze podejścia do lądowania samolotów, "to" nie wygląda na samolot, poza tym patrząc z tej perspektywy lądujący samolot powinien pojawić się po lewej stronie (na "9-tej") obserwatora.
Dodać mogę, że ze 100% pewnością zdjęcie nie było modyfikowane, chyba że przez kogoś obsługującego kamerkę i/lub serwis 2012.org.pl. Zostało zapisane na dysk wprost ze w/w strony w takiej postaci, jak je tu widzicie.
pozd
pleja
Coś koło stadionu - Poznań
Re: Coś koło stadionu - Poznań
Cześć Tomku, oczywiście zdjęcie otrzymaliśmy, nie odpisaliśmy jeszcze z powodu natłoku innych spraw za co przepraszamy, ale dobrze że sam je umieściłeś na forum bo właśnie tak zamierzaliśmy zrobić. Prawdę mówiąc to może być wszystko: ptak, owad, samolot, helikopter jak też UFO
Obrazy z kamer internetowych mają mankament: brak relacji bezpośredniego świadka, jak też możliwości otrzymania sekwencji zdjęć w przypadku obserwacji. Czekamy na Wasze opinie. Tomkowi jeszcze raz dziękuję za nadesłane zdjęcia.

Śmigłowiec. Troche niepozorny ale jednak...
ale nie jestem pewny. Na brud obiektywu to nie wygląda.
ale nie jestem pewny. Na brud obiektywu to nie wygląda.
[ external image ]
,, Veni Vidi Vici" - przybyłem, zobaczyłem, zwyciężyłem
Timeo Danaos Et Dona Ferentes
**********Sol Omnibus Lucet!!!**********
,, Veni Vidi Vici" - przybyłem, zobaczyłem, zwyciężyłem
Timeo Danaos Et Dona Ferentes

**********Sol Omnibus Lucet!!!**********
Poddałem zdjęcie malej obróbce w programie graficznym, zmiana natężenia światła, zwiększenie wyrazistości. Dodatkowo wykadrowałem je na interesujący nas fragment i maksymalnie powiększyłem. Efekt przedstawiam po niżej, jak dla mnie to po prostu ziemski obiekt 
[ external image ]

[ external image ]
"Fanatyzm religijny to największe zło tego świata"
rzeczywiście, śmigłowiec jest chyba najsensowniejszym wyjaśnieniem... dzięki za opinie, mogę spać spokojnie 

rzeczywiście - śmigłowiec
jego kadłub jest skierowany w stronę fotografa.
jego kadłub jest skierowany w stronę fotografa.
Chcieć nie zawsze oznacza wierzyć.
Pomyśl przez chwilę! To proste!
Pomyśl przez chwilę! To proste!
Widziałem już to wcześniej zdjęcie nie sądzę że to UFO wg. mnie może to być ptak one potrafią naprawdę dziwnie wychodzić
A co do monitoringu jest świetny program do tego celu http://sonotaco.com/e_index.html