Dziwny sygnał dr Bhatala

O kosmosie bliskim i dalekim, odkrycia, zagrożenia i zaskoczenia.
Awatar użytkownika
Rysiek23
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Dziwny sygnał dr Bhatala

Post autor: Rysiek23 »

[ external image ]W grudniu 2008 roku dr Ragbir Bhatal z Australii odkrył tajemniczy sygnał. Do tej pory nie udało mu się wyjaśnić jego pochodzenia, stąd też istnieją szanse, że jest to kolejny kandydat do miana znaku od obcych cywilizacji. Bhatal ponadto kieruje projektem OSETI, którego zadaniem jest poszukiwanie impulsów laserowych wysyłanych przez inne cywilizacje. Jak mówi badacz, brak sukcesów na polu kontaktów z obcymi wynika być może z błędnych poszukiwań lub stosowaniu przez obcych nieznanych nam technologii komunikacji. W każdym razie gra jest warta świeczki.

CAŁOŚĆ
spacemaster92
Full Active
Kontakt:

Re: Dziwny sygnał dr Bhatala

Post autor: spacemaster92 »

oby to było to na co czeka cała ludzkość :D
Czy wiesz że tylko jedno naciśnięcie guzika może przekreślić 10 000 lat ludzkiej cywilizacji ? A to ...będzie dopiero początek końca .

"Laa shay'a waqi'un mutlaq bale kul'un mumkin"

"Jedno ziarenko ryżu może przechylić szale. Jeden człowiek może odmienić losy całego świata"
Awatar użytkownika
Arek 1973
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Post autor: Arek 1973 »

Słabo to widzę, sygnał był z kosmosu ok. Ale to że się nie powtarza, ani że inni tak samo nie umią go złapać przemawia w kierunku że znów był to jakiś jednorazowy
"Jestem fanem nauki ale nie jej ślepym wyznawcą"

<a href="https://www.facebook.com/arek.czaja">ht ... k.czaja</a>
Awatar użytkownika
Konrad666
Infrańczyk
Kontakt:

Post autor: Konrad666 »

[quote name='Grzegorz Tarczyński' post='53790' date='śro, 20 maj 2009 - 08:57']Istnieć wydaje mi się, że istnieją, a nawet jestem pewny chodź nie mam dowodów, ale biorę to na logikę.[/quote]

Jestem podobnego zdania. Obce cywilizacje na pewno istnieją, choć nie ma pewnych na to dowodów jako takich. Dają nam pewne znaki istnienia, choćby w postaci "dziwnych kręgów" spotykanych najczęściej w zbożu. Ja uważam, że gdzieś we wszechświecie istnieje planeta podobna do naszej Ziemi, gdzie warunki atmosferyczne sprzyjają rozwojowi jakiegoś życia, istnienia.
spacemaster92
Full Active
Kontakt:

Post autor: spacemaster92 »

Raz oglądałem na discowery coś o obcych i było tam o jakimś równaniu i liczyli na rużne sposoby nie pamiętam już jakie ale wychodziło im około 35 000 inteligentnych ras w naszej galaktyce. Ale ciekawe czy istnieją inteligętne rasy na stopniu rozwoju takim jak my czy coś jak u nas średniowiecze.
Czy wiesz że tylko jedno naciśnięcie guzika może przekreślić 10 000 lat ludzkiej cywilizacji ? A to ...będzie dopiero początek końca .

"Laa shay'a waqi'un mutlaq bale kul'un mumkin"

"Jedno ziarenko ryżu może przechylić szale. Jeden człowiek może odmienić losy całego świata"
Awatar użytkownika
sasquatch
Homo Infranius
Kontakt:

Post autor: sasquatch »

[quote name='Konrad666']Ja uważam, że gdzieś we wszechświecie istnieje planeta podobna do naszej Ziemi, gdzie warunki atmosferyczne sprzyjają rozwojowi jakiegoś życia, istnienia.[/quote]

Obcy nie muszą być podobni do nas i nie muszą mieszkać na Ziemi 2 jak sądzą niektórzy. Na naszej planecie ciągle odkrywamy życie tam gdzie kiedyś stwierdziliśmy że istnieć nie może. Ale dla natury nie ma prawie nic niemożliwego. Zawsze znajdzie sposób aby się przystosować.

Co do wysoko rozwiniętych cywilizacji to na pewno nie wysyłają one sygnałów za pomocą archaicznych środków. Jest to zbędne ponieważ nawet gdyby cywilizacja odebrała tak słaby sygnał to nie mogła by do tej drugiej dotrzeć. Poza tym wysyłając wiadomość należy mieć na uwadze że inne cywilizacje mogą być nastawione wrogo - wystarczy spojrzeć na własne podwórko.

Awatar użytkownika
Konrad666
Infrańczyk
Kontakt:

Post autor: Konrad666 »

[quote name='Sasquatch' post='53833' date='śro, 20 maj 2009 - 18:37']Obcy nie muszą być podobni do nas i nie muszą mieszkać na Ziemi 2 jak sądzą niektórzy.[/quote]

Oczywiście, że nie muszą być podobni do nas... i wcale nie muszą mieszkać na Ziemi 2. Chodzi mi o to, że na pewno na innych, odległych planetach gdzieś tam powstało drugie istnienie, a żeby powstało to musi tym istotkom pasować środowisko w jakim żyją. Z biologicznego punktu widzenia, aby powstało żywe istnienie, muszą panować tam dogodne warunki, co nie opowiada się za tym, że muszą być to akurat identyczne jak na Ziemi warunki...:)
Awatar użytkownika
UFOWORLDNEWS
Weteran Infranin
Kontakt:

Post autor: UFOWORLDNEWS »

Chyba powinniśmy się wszyscy zastanowić jaki to będzie sygnał, czy w ogóle będzie jak mówił Pantanal.Mamy nikłe szanse na to, że dotrze do nas jakikolwiek sygnał już większa szanse daje Keplerowi i tym 600mln dolców niż SETI i innym.To całe szukanie wydaje się nie mieć wielkiego sensu.Skoro wspomina się o kolejnym kandydacie na sygnał od E.T.To samo z U.F.O kandydatów(doniesień,obserwacji,dokumentów) cała masa ale nadal budzimy się z ręką w nocniku....
Ostatnio zmieniony ndz maja 31, 2009 3:17 pm przez UFOWORLDNEWS, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ardai
Infrzak
Kontakt:

Post autor: Ardai »

Strasznie mało w tym artykule o samym tytułowym sygnale. Skoro to impuls lasera, to nie rozumiem czemu oczekują, że się powtórzy? Od tego czasu jego ewentualne źródło, cel i my poprzemieszczaliśmy się względem siebie. Szanse, że znowu znajdziemy się w jednej linii (bo tylko w takim przypadku udałoby się nam go odebrać) są chyba żadne.

spacemaster92 - pewnie chodziło o równanie Drake'a. Jest wspomniane nawet w artykule. Niestety praktyczne to ono nie jest, bo im dalej, tym bardziej zgadujemy wartości zmiennych, a sensownie wyliczone wartości możemy podstawić tylko do jednej z nich - tempa formacji nowych gwiazd, dobre przybliżenie dać jeszcze do tego, ile z nich posiada planety. Reszta to na razie zupełna zgadywanka.
The secret to successful analysis [...]: whenever possible, reduce matters to a single variable.

Mitth'raw'nuruodo

--

The most exciting phrase to hear in science, the one that heralds new discoveries, is not 'Eureka!', but 'That's funny ...'

Isaac Asimov
ODPOWIEDZ

Wróć do „UKŁAD SŁONECZNY i WSZECHŚWIAT”