Witam wszystkich ciepło i smacznie w kąciku kulinarnym.
W tym temacie proszę zamieszczać ciekawe przepisy, wymyślone przez was, lub zmodyfikowane.
Zachęcam do eksperymentów w kuchni i rozmowie w temacie.
Uwagi i pomysły odnośnie potraw i przepisów mile widziane

Objaśnienie:
{(opcjonalnie)} oznacza składnik który możemy dodać, ale nie jest potrzebny, wedle uznania.
(Przepisy zamieszczać proszę tak jak ja podałem, lub w czytelny i uporządkowany sposób, obrazki mile widziane).
Przepisy
Paranormalne pierogi z farszem Tunguska
Ciasto pierogowe:
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżka przyprawy curry
1 łyżeczka masła lub oleju
1 jajko + 1 żółtko
około 1 szklanki ciepłej wody
Farsz:
2, 3 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane i ostudzone
{(opcjonalnie)} 1 łyżka orzeszków pinii
100 g sera ricotta w kawałku, tartego, lub zwykły biały ser
groszek zielony, drobno posiekana marchewka (ugotowana),
połówka cebuli (podsmażonej)
1 łyżeczka przyprawy kurkumy
sól i pieprz
Wykonanie dania:
_Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa albo zetrzeć na tarce. Podsmażyć drobno posiekaną cebulę na patelni tak aby nabrała złotego koloru. {(opcjonalnie) Orzeszki pinii zemleć w młynku do kawy lub dokładnie rozgnieść moździerzem}. Ziemniaki i {orzeszki} wymieszać z serem, kurkumą, zielonym groszkiem i drobno posiekaną marchewką, doprawić solą oraz pieprzem.
_Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, przyprawę curry, masło lub olej (polecam olej), jajko oraz roztrzepane żółtko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić !!.
_Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz, przykrywać drugim kółkiem i zlepiać brzegi, lub też po prostu zrobić tradycyjnie. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Podawać z oliwą, orzeszkami pinii i okruszkami sera, lub wedle uznania.
Pierogi, które zrobiłem dla siebie, wystarczyły na jedną dużą i sytą porcję.
Ryżowy przysmak z Planety X
Składniki:
Ryż biały, żółty (może być w woreczkach)
250g pieczarek
puszka kukurydzy
pół cebuli, 1 ząbek czosnku
{(opcjonalnie)} śmietana 12%,curry, pierś z kurczaka i ser żółty
przyprawy, sól, pieprz,
Wykonanie dania:
_Ryż gotujemy, tak aby nie był sypki, czy też kleisty, czyli musi być średni

i zajadamy

SMACZNEGO
