NOL nad Sępólnem Krajeńskim

Listy forumowiczów i czytelników. Podziel się swoim niezwykłym przeżyciem!
nicola14
Początkujący
Kontakt:

NOL nad Sępólnem Krajeńskim

Post autor: nicola14 »

Witam,

4 lipca w niedzielę, będąc u cioci na imienich w Sępólnie Krajeńskim około godziny 22.30 dostrzegłam dwa małe, jasne punkty lecące w kierunku zachoodnim. Poruszały się nie za szybko, równolgle do siebie i w tej samej prędkości. Kiedy zasłoniło mi drzewo, zbiegłam, aby nie stracić ich z oczu. Ale nie było ich, po prostu znikly. Chmury znajdowaly sie za daleko, aby wlecialy za nie lecąc z tą sama prekościa.

Co to moglo byc, czy ktos to widzial?

psze o informacje. obiekt ten wyglądal mniej więcej tak: http://img.interia.pl/facet/nimg/v/b/UFO_b...bie_3464246.jpg

wlaściwie mozna powiedziec, ze jest niemalże identyczny.
Awatar użytkownika
QK1
Infrzak
Kontakt:

Re: NOL nad Sępólnem Krajeńskim

Post autor: QK1 »

Witam.

Nie zauważyła Pani żadnych smug za tymi obiektami ? Z jakiego i w jakim kierunku się poruszały ?

Potrafi Pani podać ich kolor ?
Ostatnio zmieniony śr lip 07, 2010 11:30 am przez QK1, łącznie zmieniany 1 raz.
Każdego ranka, każdej nocy Dla męki ktoś na świat przychodzi.

Jedni się rodzą dla radości, inni dla nocy i ciemności.

[ external image ]

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hodie Mihi, Cras Tibi -> Co Dziś Mnie, Jutro Tobie Się Stanie

[ external image ]
przebudzenie
Początkujący
Kontakt:

Re: NOL nad Sępólnem Krajeńskim

Post autor: przebudzenie »

Oto fragment maila, który kilka dni temu wysłałem do infry. Obserwacja miała miejsce około 20 km na wschód od Torunia. Obiekty zdają się zachowywać podobnie.

Obserwacja 2 lipca 2010, godz. 23.35 (obserwacja ponad 1 minutę, po czym obiekty stały się niewidoczne)

1. Obserwacja około 1 minuty do półtorej i obejmowała dwa nieokreślone obiekty poruszające się w subiektywnym odczuciu tą samą trajektorią. Pierwszy z nich, z zanikającym natężeniem światła poruszał się w odległości odpowiadającej w przybliżeniu jednej minucie lotu ze swoją prędkością. Drugi, bardzo jasny obserwowany był przez nieco dłuższy czas. Obiekt poruszał się od strony Torunia w stronę Warszawy. W tym miejscu przebiega korytarz lotniczy dla lotów krajowych. Obserwatorzy nie mieli możliwości rejestracji obiektu za pomocą narzędzi rejestracji obrazu i dźwięku.

2. Ruch prostoliniowy, wydaje się zgodny z trasą samolotów BYD -> WAW. Brak informacji w internecie o cywilnych samolotach odbywających lot w tym czasie nad tym obszarem (patrz zrzut ekranu poniżej).

3. 2 obiekty, gdy wcześniejszy znikał na południowym wschodzie, to późniejszy był mniej więcej nad drogą 258.

4. Jasnoniebieskie, intensywne światło. Natężenie światła porównywalne z ISS, lecz obserwacja trwała zbyt długo jak na stację (wg internetu była ona w tym czasie nad Pacyfikiem i Ameryką Południową). Natężenie światła silniejsze od Wenus, Sprawiało wrażenie stabilnego. Księżyc pojawił się tuż nad wschodnim horyzontem i nie przeszkadzał w obserwacji. Można stwierdzić, iż obiekt był znacznie jaśniejszy niż dostępne gołym okiem wszystkie pozostałe obiekty na niebie.

5. Obiekt świecił jednolitym światłem. Pod koniec obserwacji w kilkanaście sekund zanikł.

6. Brak słyszalnego dźwięku. Obserwatorzy w ciszy skupili się na słuchaniu potencjalnych źródeł dźwiękowych identyfikowanych z oglądanym obiektem.

7. 7 świadków (4 dorosłych, 2 młodzież, dziecko) w tym dwóch miłośników lotnictwa, którzy nie spotkali dotąd podobnego obiektu latającego.

8. Ruch wydawał się odbywać na wysokości znacznie niższej niż samoloty rejsowe (1km?), przy czym jego prędkość kątowa była porównywalna z prędkością kątową samolotów rejsowych poruszającymi się na wysokości przelotowej.

9. Pod koniec obserwacji pojawił się na wschodnim horyzoncie samolot. Jego trajektorię określa zrobiony zrzut ekranu około 23.48. Samolot zdawał się być znacznie wyżej niż niezidentyfikowany obiekt i jego blask całkowicie odbiegał od obrazu obserwowanego, niezidentyfikowanego obiektu. Chwilę później obserwacja obiektu nie była już możliwa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „RELACJE I HISTORIE CZYTELNIKÓW”