Dziwne stuki na filmie i zrujnowana kaplica

Duchy, Zjawy, Klątwy
Awatar użytkownika
Newsman
Weteran Infranin
Kontakt:

Dziwne stuki na filmie i zrujnowana kaplica

Post autor: Newsman »

Jeden z naszych czytelników, przesłał nam historię z Wykop.pl. Tamtejsze wyjaśnienia: trzepot skrzydeł schowanego ptaka, albo ciekawsze teorie jak: "A tak na poważnie, to może są to trzaski z odbiornika GPS, akcelerometru lub magnetometru (nie wiem, czy twój telefon to ma)? Częstość zmienia się również, gdy ruszasz telefonem, zmieniasz kierunek" lub "Zwróć uwagę, że mikrofon (np. ten z telefonu) składa się m.in. z elektromagnesu. Jeśli znajdowałaś się w miejscu silnego oddziaływania pola elektromagnetycznego, mogły powstać zakłócenia, takie rzeczy często utrwalane na filmach właśnie brane są za zjawiska paranormalne. Nie będę wymyślał teorii na temat tego konkretnego miejsca, bo nie wiem co tam jest, co może być tam pod ziemią, ale może Niemcy składowali tam jakieś promieniotwórcze odpady wojskowe, coś silnie oddziałującego magnetycznie, etc. Trzeba by się wybrać z urządzeniem do wykrywania metalu na przykład. Ponadto trzeba pamiętać, że w przyrodzie naturalnie też występują takie miejsca." Co wy na to? Czy nasi użytkownicy z warmińsko-mazurskiego słyszeli coś o tym?

TAJEMNICA DZIWNEGO STUKANIA

Witam wszystkich detektywów i specjalistów od spraw paranormalnych! Od dłuższego czasu zastanawiałam się, czy nie podzielić się moim znaleziskiem z internautami, ale jakoś do tej pory brakowało mi odwagi. Ostatnio puszczałam te filmiki koleżance, która stwierdziła, że sprawę muszę rozwiązać i namówiła mnie do wrzucenia materiału. Proszę zatem wszystkie kompetentne :) osoby o przynajmniej próbę wyjaśnienia mi tego dziwnego zjawiska. Czy to duch, czy to Amba, czy może miny, lub inne niewybuchy z czasów II WŚ? Może to jakiś dziwny sygnał radiowy? Nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Ale po kolei:

Mniej więcej rok temu (był to weekend majowy) postanowiłyśmy z koleżanką (Zó), że wybierzemy się na pieszą wycieczkę. Poszłyśmy przed siebie. Torami. Trafiłyśmy do pobliskiej miejscowości Karolewo (jesteśmy z Kętrzyna na Mazurach). Tam przypomniało mi się, że kiedyś czytałam, że niegdyś znajdował się tam szpital psychiatryczny wraz z kaplicą, później przekształcony przez Hitlera w szpital polowy - do głównej kwatery Hitlera (Wilczy Szaniec) mamy niespełna 5 km. Wszędzie w okolicy pełno jest bunkrów, ruin i innych pamiątek po II WŚ. Wracając jednak do ruin - postanowiłyśmy ich poszukać. Zaczęłyśmy od miejscowego niemieckiego cmentarza, potem droga poprowadziła nas poza Karolewo. Jakiś kilometr dalej, gdy doszłyśmy już do innej miejscowości (Wopławki), zaciekawił nas zalesiony pagórek (takie miejsca u nas to zwykle stare cmentarze). Postanowiłyśmy więc go zbadać. Okazało się, że faktycznie skrywa stary cmentarz i zrujnowaną neogotycką kaplicę cmentarną.

Udało mi się zrobić kilka fajnych fotek telefonem. Niestety zachowały się tylko dwie ściany - frontowa z portalem i jedna boczna. Myślałam, że za stan kaplicy odpowiedzialni są Ruscy (oni chcieli wszystko co niemieckie wysadzać i wysadzali co mogli), jednak później w internecie przeczytałam, że została rozebrana w latach 90! Ciekawskich odsyłam tutaj - trochę o Wopławkach.

Nie to jednak było moim największym zaskoczeniem. Po obejrzeniu znaleziska, poczułam się niczym Lara Croft, wyciągnęłam komórkę i postanowiłam zupełnie dla beki nakręcić coś w formie minireportażu, żeby po latach wnukom pokazywać. Co ciekawe na ścieżce dźwiękowej filmu jest coś jeszcze! Pytanie do was brzmi: co to właściwie jest!? Filmy były kręcone moim złomiastym LG Cookie i jakąś starą nokią koleżank i, ale na nokii nic się nie nagrało.

1.Filmik - czyli moje pseudodziennikarstwo. Nakręcony zupełnie dla beki.

<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/XSi58KXjIzQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

2. Zaskoczona tym co usłyszałam na pierwszym filmiku, postanowiłam z ciekawości nakręcić drugi i sprawdzić, czy znowu coś się nagra. Zwróćcie uwagę, jak zmienia się częstotliwość stukania w momencie zmiany położenia telefonu. Na tym filmiku słychać mnie - podekscytowaną, że kręci coś ala "Nie Do Wiary" i Zó, która boi się, że w pobliżu są miny!

<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/XSi58KXjIzQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

3. Zmieniamy położenie. Tym razem kręcę przy frontowej ścianie. Stukanie jest zdecydowanie z mniejszą częstotliwością

<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/tTSFj4bVRSk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

4. Zó nagrywa film na swojej nokii. Niestety nic nie słychać. Jednogłośnie ustalamy, że to wina mojego złomiastego telefonu i tyle. Otwieramy po piwku. Po 30 minutach dopijamy i postanawiamy wracać. Opuszczając wzgórze, już na polu, postanowiłam, że przetestuję raz jeszcze sprawność mojego telefonu. Jakież było moje zaskoczenie (i Zó też), gdy okazało się, że nic nie stuka!

<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/soOzudUVVbM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

5. Biegiem wróciłyśmy na miejsce! Nakręciłam jeszcze jeden filmik w okolicach ołtarza i żartobliwie stwierdziłam, że to pewnie Amba, nas obserwuje :)

<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/BWfxtwehPSs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

6. Zó złapała jakiegoś zchiza, postanowiłyśmy nie kusić losu i wracać. Ostatni filmik nakręciłam na ścieżce jakieś 50 m od tamtego miejsca. Też słychać stukanie. Dodatkowo w 17 sekundzie coś widać za drzewem! Wcześniej nie zwracałam na to uwagi. Zauważyła to moja inna koleżanka jakiś tydzień temu i od tego czasu jak sama twierdzi, nie może przez to spać po nocach.

<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/Kr0IcMmwLXg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Od tamtej pory już nigdy mój telefon już nigdy nie zarejestrował niczego podobnego. Zwracam się zatem do was Wykopowicze z uprzejmą prośbą o rozwikłanie tej dziwnej zagadki. Mogę jeszcze dodać, że szukałam trochę informacji o okolicach. W pobliżu znajduje się jeszcze jedna miejscowość - Czerniki (niegdyś Shwartzstein), noszące swoją nazwę od rzekomo czarciego kamienia, który spadł z nieba, ale nikt nie wie gdzie obecnie ten kamień się znajduje). Jedno z okolicznych wzgórz było też obiektem kultu druidów, ale nigdzie nie znalazłam informacji o które wzgórze chodzi. Jeśli chodzi o samą Kapliczną Górę, to znaleziono na niej ślady z epoki żelaza. Dodatkowo w 1311 wojska krzyżackie stoczyły pod nią bitwę z wojskami litewskimi :)
Ostatnio zmieniony pn lip 04, 2011 7:32 am przez Newsman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
arek
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Re: Dziwne stuki na filmie i zrujnowana kaplica

Post autor: arek »

Myśle że ,sprawdzimy to doniesienie ,pojedziemy tam z oprzyrządowaniem . Mam po drodze inne miejsce do zbadania prawdopodobnie może to byc kurchan .Choc nie jest to główny cel naszych(moich) zainteresowań.
<a href="http://www.wmgu-olsztyn.prv.pl">wmgu-olsztyn.prv.pl</a>
Awatar użytkownika
danut
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Post autor: danut »

Jest to ciekawa sprawa. Tym bardziej, że w przyrodzie mogą występować takie miejsca i nie wiem, czy nie są one związane właśnie z miejscem kiedyś wybieranym przez Celtów do swoich obrzędów..Cystersi czymś również kierowali się wybierając miejsca do osiedlenia.Czy chodziło o miejsca mocy, czy o coś innego i jaki z tym mają związek "diabelskie kamienie"??
Ostatnio zmieniony pn lip 04, 2011 10:29 am przez danut, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ADAX
Weteran Infranin
Kontakt:

Post autor: ADAX »

Może niech się zapytają tego drwala co rąbał drzewo.
Awatar użytkownika
danut
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

ADAX- dokładnie te stuki tak można odebrać jak piszesz- drwal w lesie-chociaż w tych czasach i z siekiera to rzadkość, ale..? Autor upiera się, że słyszalne tylko na filmie i w telefonie, zatem wszystko zależy od niego i jego prawdomówności, czy tak samo słyszano te stuki na żywo, czy nie? Bo jeśli tak - jest tak jak piszesz i sprawa rozwiązana. Jeśli nie, to znam zjawisko zakłóceń w telefonach- obioru przez nie nie wiadomo czego np. rozmów zupełnie kogoś innego między sobą, słyszenie takich nawet przez radio, itd.
Ostatnio zmieniony pn lip 04, 2011 11:32 am przez danut, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PASTOR
Infranin
Kontakt:

Post autor: PASTOR »

Zauwazcie,ze stuki zwiekszyly czestotliwosc(szybkosc) w miesjcu, gdzie miala stac ołtarz(film1) Wydaje mi się, że naprawde Arku trzeba tam jechac, jak masz po drodze to dobrze. I w tym miejscu co byl oltarz zmierzcie pole magnetyczne.
[left][indent] [/indent][/left]
Awatar użytkownika
Scoobany
Zaangażowany Infranin
Kontakt:

Post autor: Scoobany »

Pierwszy i drugi filmik są takie same.
Awatar użytkownika
PASTOR
Infranin
Kontakt:

Pantanalu nie prowokuj mnie :) Bo Ci sie nie uda. Zaburzenia pola magnetycznego wpływają na urzadzenia rejestrujace, duchołap, hahaha, moze Ty nim jestes :) Ja zapewne nie. Jeżeli Arek będzie tam w poblizu, to moze to zrobic jak ma miernik...dlatego to napisalem moj drogi.
Awatar użytkownika
PASTOR
Infranin
Kontakt:

Ciesze sie, ze sluchasz moich glupot :) a co mam objasniac :) jak ktos poszuka to znajdzie moje wypowiedzi hehe...Nic mi puszczac nie musisz, znam swoje audycje na pamiec :) Gdzies Ty sie czlowieku wychowal :)
Awatar użytkownika
danut
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Tak myślę, myślę i coś wymyśliłam. :) A czy nie mamy tutaj do czynienia ze zjawiskiem punktowego rozchodzenia się dźwięków? Wiem, to żeby góra odpowiedziała echem musimy stanąć w odpowiednim miejscu i krzyknąć, ustawić się, bo nie raz parę metrów dalej już go nie wywołamy.W młodych latach bawiło mnie rozmawianie przez wąwóz z kimś po drugiej jego stronie, ale tak ja, jak i ten ktoś musiał znajdować się w oznaczonym punkcie i po jednej i po drugiej jego stronie umożliwiającym takie rozmowy, aby spokojnie było siebie słyszeć, oddalając się od tego miejsca, nie raz o parę kroków już było to niemożliwe. w ten sposób natężenie słyszenia stuków, słyszenie i nie słyszenie i drwal w lesie tworzą logiczna całość. Tylko nadal nie zmienia to faktu, że takie zjawiska występują właśnie w tak podobnych do siebie miejscach, o tak podobnej historii i aż tylu wspólnych cechach.
Ostatnio zmieniony wt lip 05, 2011 2:23 pm przez danut, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „DUCHY”