Obserwacja UFO nad miastem Sueca w Hiszpanii - 08/09/2013

Listy forumowiczów i czytelników. Podziel się swoim niezwykłym przeżyciem!
Awatar użytkownika
artemius
Infrańczyk
Kontakt:

Obserwacja UFO nad miastem Sueca w Hiszpanii - 08/09/2013

Post autor: artemius »

W niedzielę 8 września wracając z wycieczki nad hiszpańskie wybrzeże Morza Śródziemnego miałem okazję wraz z moją rodziną zaobserwować obiekt latający. Nie muszę chyba dodawać, że nie udało się go nam zidentyfikować :) . Jechaliśmy w cztery osoby, na miejscu pasażera siedziała żona, na tylnym siedzeniu moje dwie córki, młodsza za fotelem kierowcy, ja prowadziłem. Pogoda była ładna, niebo zachmurzone w około 30% chmurami na wysokim pułapie typu cirrus, wiatr słaby, widoczność dobra. Chmury były zgrupowane w północnej i północno wschodniej części nieba. Obserwacja miała miejsce o godzinie 14:00, świeciło wiec pełne słońce, nie przesłonięte chmurami. Jechaliśmy na północny zachód drogą A-38, chmury widzieliśmy więc przed nami i po prawej stronie. Wjechaliśmy na tę drogę z drogi N-332 i po pokonaniu pierwszego prostego odcinka w kierunku zachodnim zaczęliśmy zmieniać kierunek jazdy na północno zachodni, po pokonaniu łuku drogi ujrzeliśmy przed sobą miasto Sueca. W tym momencie moją uwagę zwrócił bardzo silny błysk światła, wtedy jeszcze nie zlokalizowałem jego źródła. Obserwując drogę zarejestrowałem jedynie silny rozbłysk, a był jasny dzień, niczym nie przesłonięte promienie słoneczne padały prawie z zenitu! Sekundę po tym żona zapytała "co to jest" wskazując punkt mniej więcej na godzinie pierwszej, dokładnie w kierunku centrum miasta. Zobaczyłem obiekt unoszący się nad budynkami na wysokości około 100 m (jakieś cztery wysokości dziesięciopiętrowego budynku), który nieruchomo wisiał w jednym miejscu. Spojrzałem na zegarek na desce rozdzielczej, była na nim 14:01 (więc 14:00 bo zegar pokładowy o minutę się spieszy :) ). "Nie wiem co to jest" odpowiedziałem i zapytałem córki siedzące z tyłu czy też to widzą. Okazało się, że starsza córka ucięła sobie drzemkę, więc tylko młodsza potwierdziła, że i owszem. Po chwili obiekt błysnął ponownie. Można było zaobserwować, że ma kształt spodka z pionowymi ścianami bocznymi i małą kopułką w spodniej części. Jego wielkość można było porównać do trzypiętrowego, standardowego prostopadłościennego budynku. Wymiary oceniłem więc na jakieś 25 m szerokości i 12 m wysokości. Źródłem silnego błysku było zakończenie kopułki umieszczonej centralnie w spodniej części obiektu. Zaobserwowany błysk można było porównać do flesza bardzo silnej lampy błyskowej obserwowanego na wprost z odległości kilku metrów. Nie sadzę żeby obiekt błyskał wiązką światła dokładnie w naszym kierunku, więc myślę, że zaobserwowany błysk był dużo większej mocy niż można by oceniać na podstawie błysku skierowanego na obserwatora. Obiekt był koloru białego, o ton jaśniejszy niż chmury, na których tle mogliśmy go obserwować. Był matowy, nie widać było na nim żadnych refleksów światła słonecznego. Nie dostrzegliśmy też żadnych okien czy innych detali. Najciekawsze, że zdawał się jakby "zlewać z tłem". Jego kontury wyostrzały się po każdym błysku, by później stopniowo zanikać. Zwróciłem się do żony z prośbą żeby robiła zdjęcia. Okazało się, że aparat ma w torbie drzemiąca córka, która po przebudzeniu, jeszcze nieprzytomna zaczęła grzebać w jego poszukiwaniu. Jechaliśmy z prędkością 90 km/h, mniej więcej w kierunku obiektu. Kiedy zobaczyliśmy go po raz pierwszy był oddalony o około 2,8 km i w czasie obserwacji zbliżyliśmy się do niego mniej więcej na odległość 1,4 km. W czasie obserwacji trwającej około minuty obiekt błysnął w sumie trzy razy. Tuż po ostatnim błysku córka wręczyła żonie aparat fotograficzny, a droga weszła w łagodny łuk w lewo. Po tej zmianie kierunku powinniśmy widzieć obiekt przez prawe okna samochodu. Dodam, że starsza córka zajęta spaniem, a później poszukiwaniami aparatu nie widziała opisywanego obiektu, żona w momencie rozpoczęcia zakrętu na łuku drogi odwróciła się do tyłu żeby wziąć aparat, ja byłem zajęty prowadzeniem samochodu i musiałem czasem popatrzeć na drogę, a młodsza córka po prostu straciła obiekt z oczu. Prawdopodobnie żona wychylając się do tyłu żeby odebrać aparat zasłoniła jej widok. Jeszcze na łuku drogi żona otworzyła okno żeby można było swobodnie udokumentować obserwację i oznajmiła, że nie może zlokalizować obiektu. Spojrzałem i rzeczywiście nie byłem w stanie niczego wypatrzeć. W tym czasie starsza córka wypytywała już młodszą o co chodzi, ta jednak tez nie potrafiła już wskazać przyczyny całego zamieszania. Spojrzałem na zegarek, była 14:02 czasu pokładowego czyli obserwacja mogła trwać od kilku, a raczej biorąc pod uwagę nasze poczucie upływu czasu kilkudziesięciu sekund do 2 minut. Analizując fakt, że przebyliśmy odcinek około 1500 metrów pomiędzy łukami drogi i biorąc pod uwagę prędkość samochodu, doszedłem do wniosku, że obserwacja trwała około minuty, a obiekt błyskał mniej więcej co 20 sekund. Z perspektywy czasu żałuję, że nie poprosiłem żony żeby mimo wszystko robiła zdjęcia "w ciemno" w kierunku domniemanej pozycji obiektu. Teraz myślę też, że powinniśmy byli zjechać do miasta żeby zorientować się w sytuacji i rozejrzeć. Mogę powiedzieć tylko, że byłem podekscytowany zaistniałą sytuacją i przyszło mi to do głowy dopiero po jakimś czasie.  :( Muszę też napisać, że sprawdziłem dostępne informacje na temat miasta Sueca. Okazało się, że w niedzielę kontynuowano obchody święta z okazji dnia patronki miasta. W Hiszpanii takie święto jest okazją do wielkiej fiesty połączonej często z rożnymi atrakcjami, takimi jak koncerty i spektakle czy też pokazy sztucznych ogni. Z drugiej strony była to niedziela, wczesne popołudnie. Koncert odbywał się w sobotę wieczorem, a niedziela przeznaczona była na obrzędy kościelne. Mimo wszystko wahałem się ze zgłoszeniem powyższej relacji, bo zawsze istnieje domniemanie, że widzieliśmy coś związanego z obchodami, co by nie napisać, największego święta miasta. Sprawdziłem na stronach miasta czy nie pochwalili się może jakąś specjalną atrakcją typu ogromny sterowiec (w kształcie spodka o ściętych ściankach z kopułka od spodu) czy pokaz techniki holograficznej (w biały dzień, bezpośrednio nad miastem, a nie na chmurach) lub czymkolwiek co mogłoby mnie naprowadzić na pochodzenie zaobserwowanego niezidentyfikowanego obiektu. Żadnej wzmianki o czymkolwiek co mogłoby być odpowiedzialne za naszą obserwację nie znalazłem. Niemniej pomyślałem, że skoro np. sterowce istnieją, o czym można się łatwo przekonać, a istnienie wielkich obiektów latających budzi wątpliwości, to wszystko wskazywałoby na to, że wdzieliśmy właśnie dziwny olbrzymi sterowiec. Tak przynajmniej każdy sobie pomyśli. I miałby do tego prawo, my jednak jesteśmy przekonani, że sterowiec to raczej nie był, ale nie mamy na to dowodów.
Zmieniłem zdanie na temat podzielenia się dokonana obserwacja po przeczytaniu relacji o obserwacji świecącego obiektu podczas pokazu sztucznych ogni w wydanej ostatnio książce Arka Miazgi "UFO nad Podkarpaciem". Autor opisał, że wtedy nawet ktoś puścił flarę marynarska, a jednak obserwatorzy obiektu uznali, że prawdopodobnie widzieli coś innego. Moja żona i córka, wielkie sceptyczki w sprawie możliwości zaobserwowania niezidentyfikowanych obiektów sztucznego pochodzenia uznały zgodnie, że zmienił im się punkt widzenia. Także ja jestem przekonany, że obiekt nie był podobny do znanych mi konstrukcji, a silne błyski światła i jego niespodziewane zniknięcie tylko potwierdzają moja opinie, że nie było to nic co miało uświetnić fiestę w Sueca. Dodam jeszcze na zakończenie, że kilka lat temu też miałem okazję obserwować inny niezidentyfikowany obiekt latający. Wtedy obserwowałem obiekt samotnie, z balkonu hotelowego w czasie delegacji, więc nie było innych świadków. Poszedłem do pokoju po telefon wyposażony w aparat fotograficzny, jednak kiedy wróciłem nie miałem za bardzo co rejestrować. Wtedy niedowierzała mi nawet żona, więc nie mając żadnej dokumentacji i osoby mogącej potwierdzić prawdziwość mojej opowieści nie zdecydowałem się na zgłoszenie obserwacji. Teraz, kiedy już małżonka sama się przekonała, że takie zdarzenie jest możliwe, trochę inaczej podchodzi do tego tematu ;) Myślę, że i ja dojrzałem do opisu tamtej obserwacji i wkrótce się nią z wami podzielę. [font="arial, helvetica, sans-serif;"]Załączam mapkę, na której zaznaczyłem na czerwono drogę przebytą przez nasz samochód w czasie obserwacji oraz punkt początkowy i koniec obserwacji z podaniem odległości do obiektu.[/font]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sob paź 05, 2013 7:18 am przez artemius, łącznie zmieniany 1 raz.
Lepszy okropny koniec niż okropność bez końca.
Murphy
Awatar użytkownika
azor
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Re: Obserwacja UFO nad miastem Sueca w Hiszpanii - 08/09/2013

Post autor: azor »

Bardzo  ciekawie i dokładnie opisałeś waszą obserwację, również wątpię aby to był sterowiec nawet jeśli to powinien być nadal widoczny dla Was. Szkoda, że nie mogłeś zatrzymać samochodu  ( o ile była taka możliwość) i wykonać zdjęcie/film. Wiesz ja w 2008 roku robiąc z balkonu fotki w upalny dzień też zauważyłem silny rozbłysk, ale nic nie widziałem ani samolotu zupełnie nic mimo tego w ciemno wykonałem aparatem co prawda 7mp zdjęcia tego punktu przestrzeni w sekwencji seryjnej i co się okazało. W tym miejscu widać zarys typowego spodka praktycznie zlewającego się z tłem. O tym zdarzeniu będę pisał w innym tomie mojej książki poświęconej moim rejestracjom UFO/UAP w rejonie ZM ;) Możesz narysować zaobserwowany obiekt ?
Awatar użytkownika
artemius
Infrańczyk
Kontakt:

Załączony rysunek pokazuje schematycznie kształt zaobserwowanego obiektu.
UFO_sueca_draw.jpg
 Dodam ponadto, że po zdarzeniu byłem ciekawy czy komuś nie udało się udokumentować obserwacji podobnego obiektu. Przeszukiwałem obrazy w sieci dla haseł UFO, NOL i OVNI. Znalazłem fotografię przedstawiającą bardzo podobny obiekt sfotografowany, co ciekawe również w Hiszpanii, w Barcelonie w listopadzie w roku 2009. Autor strony podaje w wątpliwość prawdziwość prezentowanej fotografii. Niemniej jednak, niezależnie od tego czy jest ona prawdziwa czy fałszywa dobrze oddaje wielkość i kolor obserwowanego przez nas obiektu. Nawet widać rozmywanie się konturów na tle niebieskiego nieba, wyobraźcie sobie teraz, że widać go na tle białych chmur. Obiekt, który obserwowaliśmy miał tylko trochę wyraźniej zaznaczoną kopułkę od spodu, a jego powierzchnia boczna albo była bardziej gładka lub po prostu widzieliśmy ją mniej wyraźnie z powodu ogólnego rozmycia jego kształtu.Link do oryginału:http://diarioufo09.blogspot.com.es/2009/11/precioso-ovni-en-sabadell-barcelona.html 
OVNI SABADELL.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sob paź 05, 2013 12:32 pm przez artemius, łącznie zmieniany 1 raz.
Murphy
Awatar użytkownika
azor
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Dziękuję za rysunek i zdjęcie, rzeczywiście wygląda to ciekawie - ja ze swojej strony jeśli mogę opisze Twoje zdarzenie na blogu, może zgłoś swoją obserwacje jakiejś organizacji ufologicznej w Hiszpanii ?
Awatar użytkownika
artemius
Infrańczyk
Kontakt:

Oczywiście, że pisząc cokolwiek na publicznym forum jednocześnie godzę się na rozpowszechnianie tego w dowolnej formie :)Zgłoszenie obserwacji w Hiszpanii będzie trochę trudne, nie mam kontaktu do żadnych takich organizacji więc nie wiem gdzie mógłbym to zgłosić... 
Ostatnio zmieniony sob paź 05, 2013 9:44 pm przez artemius, łącznie zmieniany 1 raz.
Murphy
Awatar użytkownika
Arek 1973
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Post autor: Arek 1973 »

Zazdroszczę takiej  obserwacji, widziałeś ten objekt bardzo wyrażnie.Piszesz że był on na wysokości około  100m , a jakbyś oszacował odległość  objektu do  Twojego  samochodu?
"Jestem fanem nauki ale nie jej ślepym wyznawcą"

<a href="https://www.facebook.com/arek.czaja">ht ... k.czaja</a>
Ronin
Zaangażowany Infranin
Kontakt:

Post autor: Ronin »

To zdjęcie z Barcelony to mi trochę wygląda na odbicie w szybie plafomu oświetleniowego...
Awatar użytkownika
Andrzej 58
Weteran Infranin
Kontakt:

Post autor: Andrzej 58 »

No i jak Cię nie lać Artemiusie  :) .Jak taka sprawa się wydarzyła ,to trzeba sprawdzać np w kamerkach webcam.A nuż widelec rozbłyski ,o których wspomniałeś mogły zostać zarejestrowane.W Sueca jest taka kamerka.Lipna ,ale zawsze była jakaś szansa na zarejestrowanie błysków.http://www.meteosueca.com/drupal/?q=node/13
Awatar użytkownika
artemius
Infrańczyk
Kontakt:

<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="Arek 1973" data-cid="108088" data-time="1381124647">...jakbyś oszacował odległość  objektu do  Twojego  samochodu?</blockquote>Zauważyliśmy obiekt jak był około 2,8 km od nas, a straciliśmy go z oczu w odległości około 1,4 km od niego.<div><blockquote data-author="Andrzej 58" data-cid="108098" data-time="1381148693">
No i jak Cię nie lać Artemiusie   :) .Jak taka sprawa się wydarzyła ,to trzeba sprawdzać np w kamerkach webcam.
</blockquote></div>Przyznam, że nie wpadłem na to. Sprawdziłem dostępne informacje na stronie internetowej Sueca, pooglądałem zdjęcia i tyle. Moja wina, że nie wykazałem kreatywności w poszukiwaniach śladów w internecie :(
Murphy
Awatar użytkownika
azor
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Zależy w którą stronę kamera rejestruje obraz ? Nie długo na blogu pojawi się opis artiemusie Waszej obserwacji, Arek ma racje ja też szczerze zazdroszczę takiej obserwacji ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „RELACJE I HISTORIE CZYTELNIKÓW”