Podróż do równoległego wszechświata jest możliwa?

Fizyka, chemia, nauki o Ziemi, wynalazki, eksperymenty.
robertcb
Infranin
Kontakt:

Podróż do równoległego wszechświata jest możliwa?

Post autor: robertcb »

Zdaniem naukowców przeskok do świata równoległego jest możliwy.

Co więcej, zjawisko to cały czas zachodzi w przyrodzie.

Dysponujemy już technologią, która pozwoli nam zaobserwować neutrony

podróżujące między wymiarami.

Po raz pierwszy hipotezę o istnieniu powiązanych ze sobą wszechświatów

równoległych wysnuł w swojej rozprawie doktorskiej amerykański fizyk Hugh Everett.

W 1956 roku, dwudziestosześcioletni wówczas naukowiec, opublikował pracę

zatytułowaną „Teoria Uniwersalnej Funkcji Falowej”, w której opisał tzw. kwantową

teorię wielu światów.

Wynikało z niej, że istnieje nieskończona ilość połączonych ze sobą wszechświatów,

w których zdarzyły się wszystkie możliwe alternatywy historii i w których wystąpią

wszystkie możliwe alternatywne przyszłości. Światy, gdzie nie doszło do wybuchu

Drugiej Wojny Światowej, gdzie Polska nadal jest od morza do morza, a nawet od

oceanu do oceanu, a jej narodowa drużyna piłki nożnej jest aktualnym mistrzostem

świata.

W ciągu 55 lat nauka poszła do przodu i powstały nowe hipotezy zakładające, że nie

tylko takie światy istnieją, ale że cały czas cząstki, takie jak neutrony,

przemieszczają się pomiędzy nimi. Jak dotąd rozważania te były czysto teoretyczne.

Najnowsze badania pokazują jednak, że istnieje sposób na zaobserwowanie podróży

między wszechświatami.

19 stycznia 2012 roku opublikowana została praca naukowa napisana przez Michaela

Sarrazina, Guillauma Pignola, Fabrice’a Petita i Valery’ego V. Nesvizhevsky’ego.

Naukowcy opisali w niej, jak przy wykorzystaniu dostępnej nam technologii i wiedzy,

można łatwo zbadać proces przeskakiwania neutronów między dwoma równoległymi

światami.

Eksperyment zakłada złapanie do „butelki” ultrazimnych neutronów. Takie cząstki

posiadają bardzo niską energię, przez co poruszają się dużo wolniej niż normalnie.

Taki powolny neutron można wychwycić za pomocą odpowiednio skalibrowanego pola

magnetycznego lub grawitacyjnego. Linie takiego pola tworzą kształt butelki.

Po uwięzieniu neutronów, bada się jak często uderzają w ścianki „butelki” i na tej

podstawie oszacowuje się jak bardzo zostały spowolnione. W doświadczeniu tym

można zaobserwować, że badane neutrony zwalniają dużo szybciej niż wynikałoby

to z obliczeń teoretycznych.

Oznacza to, że w „butelce” zachodzi jeszcze jakiś tajemniczy proces.

Sarrazin uważa, że neutrony dodatkowo przeskakują do równoległego świata i tam

wytracają energię, przez co, gdy wrócą do naszego wymiaru, poruszają się wolniej niż

się tego spodziewamy. Cała podróż zajmuje im ułamek sekundy, więc nie jesteśmy w

stanie zaobserwować tego bez specjalnego sprzętu.

Naukowcy mają zamiar potwierdzić swoją hipotezę. Dowodem na podróż między

wszechświatami są zmiany potencjału pola grawitacyjnego. Aby zmierzyć fluktuacje

pola grawitacyjnego, Sarrazin wraz ze swoim zespołem będzie prowadził dokładne

pomiary neutronów uwięzionych na co najmniej rok. Zarejestrowane zmiany pola

grawitacyjnego będą niepodważalnym dowodem na to, że przeskakiwanie cząstek

między wszechświatami rzeczywiście zachodzi.

źródło:

http://odkrywcy.pl/kat,111402,title,Podroz...,wiadomosc.html
Zapraszam na moją stronę - poradnik - w całości poświęconą tematyce CB radio.

<a href="http://radioamator.elektroda.eu">CB radio - poradnik</a>
Awatar użytkownika
danut
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Re: Podróż do równoległego wszechświata jest możliwa?

Post autor: danut »

"Przeskoki pomiędzy wszechświatami" rzeczywiście zachodzą i doskonale to wiem, że względu na to co doświadczyłam i jak wielokrotnie już pisałam doświadczyłam, a nie widziałam w głowie , wizjach, czy halucynacjach. Robertcb- z niecierpliwością czekajmy, więc na wyniki doświadczeń i analiz naukowców, ponieważ uważam, że to zostanie wkrótce odkryte i potwierdzone.
Ostatnio zmieniony czw lut 16, 2012 3:32 pm przez danut, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Katarzyna_1
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Post autor: Katarzyna_1 »

[quote name='danut' post='94456' date='16 luty 2012 - 17:31']"Przeskoki pomiędzy wszechświatami" rzeczywiście zachodzą i doskonale to wiem, że względu na to co doświadczyłam i jak wielokrotnie już pisałam doświadczyłam, a nie widziałam w głowie , wizjach, czy halucynacjach. Robertcb- z niecierpliwością czekajmy, więc na wyniki doświadczeń i analiz naukowców, ponieważ uważam, że to zostanie wkrótce odkryte i potwierdzone.[/quote]

Danusiu,

Wiele osób Cię kocha za Twoją nieugietość i poglądy na bazie doświadczeń, ale dlaczego tak niewielu może się to tego przyznać?

Później będą mówić: miała rację, ja ją znam, ona nasza jest itd....
"Balbus melius balbi verba cognoscit"
Awatar użytkownika
danut
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Kasiu- bo mało osób było też w lunaparku, bawiło się w nim, itd. :) chociaż w tym swiecie on zaistniał dopiero wiele lat później.. :)
Awatar użytkownika
Katarzyna_1
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Post autor: Katarzyna_1 »

Jasne Danut, nawet się znów tam wybieram, w czasie najdłuższych dni, t,j, na przełomie czerwca i lipca. Cały czas na horyzoncie jest wtedy słońce.
"Balbus melius balbi verba cognoscit"
Awatar użytkownika
danut
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Pantanal ale dokładnie tak było stykanie z przedmiotami, ludźmi, obiektami, zmieniona pogodą, wszystkim z normalnym kontaktem i opisywałam kontakty takie, gdzie nie było mowy o zmienionej świadomości, a zwykłe jej funkcjonowanie. Nie są to na pewno tak łatwe podróże i przeskoki, pewnie musi być niesamowita ilość zależności i zbieżności, aby powstały, ale jakie to mnie jest to trudno wyłapać, czy stwierdzić, i nie ma mowy o dokonaniu tak sobie od siebie też..
Ostatnio zmieniony pt lut 17, 2012 2:44 pm przez danut, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
arek
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Post autor: arek »

Nie wiem czy czytaliscie ksiażke Ostrzycka/Rymuszko pt. Nieuchwytna siła . jest tam opis jak nóż przelatuje przez drzwi nie uszkadzajac ich. Po prostu przenika przez płytę .W sumie najprostszym wyjasnieniem jest właśnie przejście do innego wymiaru i jego powrót .Oczywiscie mozemy gdybac ,zmiana gestosci materii w drzwiach,przejscie noża w stan informacji czyli po prostu dematerializacja ,przejscie w stan energii i powrót .I wszystkie sa dobre,tj. nie wiadomo co sie stało i jak.Ale warto przypomniec taka możliwosc w tym zdarzeniu.
Ostatnio zmieniony pt lut 17, 2012 8:00 pm przez arek, łącznie zmieniany 1 raz.
<a href="http://www.wmgu-olsztyn.prv.pl">wmgu-olsztyn.prv.pl</a>
Awatar użytkownika
arek
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

ja mam na mysli czysto fizyczne ,akademickie ,teorie wielowymiarowej przestrzeni
Awatar użytkownika
arek
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Wbrew pozorom (skostniałosci akademikow )tak

To oni wymyslili : co zobaczyłby płaszczak gdyby przez ich swiat przerzucic piłke ,

gdyby płaszczak mógł zobaczyc odwzorowanie na łaszczyźnie tego przelotu ,zobaczyłby koło powiekszajace sie i zmniejszajace do calkowitego znikniecia ,pojawienie tez by było znikad ,z punktu widzenia obserwatora z płaskiego swiata ,byłby to pojawiajacy sie znikad odcinek zmieniajacy swoja wielkosc i znikajacy .

Jesli pozostałe wymiary sa zwiniete w np. kule ,a tylko od widzimy te nasze trzy (pomijam czas ,dla uproszczenia przyjmuje ze jego upływ jest staly) to jakikolwiek obiekt przemieszczajacy sie miedzy wymiarami ,bedzie pojawiał się i znikał ,jego widok z naszego punktu widzenia ,nie bedzie odpowiadał rzeczywistemu wygladowi obiektu.

Tu chyba leży wyjasnienie ciemnej materii.

Najlepszym przykładem sa obrazy Picassa ,to jest własnie odwzorowanie na płaszczyźnie, swiata czterowymiarowego z zatrzymaniem czasu.

Właśnie z czytajac fizyke zrozumiałem obrazy Picassa .
Ostatnio zmieniony sob lut 18, 2012 10:00 am przez arek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
danut
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Ja w swoim temacie wspominałam kilkakrotnie, bo to wychwyciłam w swoich doświadczeniach i zgadza się za każdym razem, poprzez dokładna analizę przestrzeni naturalnej miejsc, w których co zachodziło- o złamanej symetrii lustrzanej w środowisku naturalnym. Musi to mieć jakieś znaczenie w tych przeskokach. A teraz tak wspomnieliście o Joasi i mnie zmroziło, może słusznie a może i nie, ale wiem gdzie było pierwsze jej miejsce zamieszkania, osoby nie znam, tyle co z opowieści o niej, ale jedno z opisywanych moich doświadczeń i to to z lustrem miało miejsce znowu patrząc przestrzennie na takiej samej zasadzie złamania symetrii, bo w takim miejscu od jej mieszkania.Około 200m , litera L.
Ostatnio zmieniony sob lut 18, 2012 2:10 pm przez danut, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NAUKA i TECHNIKA”