Czy ktoś pomoże?

Tu witamy nowych użytkowników, przełamujemy pierwsze lody - piszcie nie bójcie sie...
wasp3r
Początkujący
Kontakt:

Czy ktoś pomoże?

Post autor: wasp3r »

Po pierwsze witam wszystkich, nawet nie wiedziałem gdzie o coś takiego zapytać więc postanowiłem zapytać na tym forum a że nie widzę nawet kategorii w której mógłbym to napisać to piszę tu ;)

Nie potrafię określić swoich poglądów, mam bardzo odmienne od reszty społeczeństwa zainteresowania, postanowiłem je zapisać w zeszycie w postaci punktów które zaraz wymienię, może się tam znajdować parę sprzeczności z samym pisaniem na tym forum ale chcę wiedzieć jak mam się ukierunkować i gdzie powinienem szukać podobnych ludzi. Jest w tym trochę narcystyczności czego nie lubię ale ciężko się tego cholerstwa pozbyć ;) Zaczynam więc...

1) Nienawidzę sztuczności w ludziach, udawania kogoś innego i robienia czegokolwiek na pokaz

2) Nienawidzę współczesnego społeczeństwa, nie jako ludzi lecz jako norm i ogólnych postępowań. Nie umiem i nie chcę się w tym odnaleźć

3) Nienawidzę dwulicowości zmieniania swoich poglądów i zachować na potrzebę sytuacji

4) Nie lubię ślepej wiary w religię (jakąkolwiek)

5) Nie przywiązuję żadnej wagi do bogactwa i w ogóle rzeczy materialnych

6) Uznaję że ludzkie życie polega na samodoskonaleniu się pod względem świadomości i duszy, jeśli taka istniej. Uważam że ostateczny cel może być osiągnięty poprzez podwyższone stany świadomości

7) Nie zważam na opinię publiczną na mój i jakikolwiek inny temat

8) Nic nie zakładam z góry, jestem, a przynajmniej staram się być obiektywny w każdej sprawie

9) W moim pobliżu często zdarzają się podejrzanie dziwne zbiegi okoliczności, tak że akurat to co powiem się sprawdza. Dochodzi to czasem do skrajnych przypadków, zdarza mi się też że się mylę zwykle jednak nieznacznie i sprawy toczą się odrobinę odmiennym tokiem. Przez znajomych jestem żartobliwie nazywany "Centrum Wszechświata". Całą sprawa z dziwnymi zbiegami okoliczności zaczęła się kiedy zająłem się tematami związanymi z wyższymi stanami świadomości.

10) Nie szukam partnerki życiowej , nie odczuwam takiej potrzeby uważam że z uwagi na mój odmienny charakter od reszty społeczeństwa i tak nie zostałbym zrozumiany

11) Nie chcę dla nikogo źle, staram się nie ranić nikogo fizycznie ani psychicznie

12) Jestem pacyfistą, dla wszystkich chcę dobrze

13) Nie potrafię się wściekać, właściwie nie znam tego uczucia, jeśli ktoś mnie rani lub celowo robi mi na złość odczuwam tylko ból, nie wściekłość do danej osoby

14) Podczas sytuacji zagrożenia zwykle wybieram ucieczkę nawet jeśli mógłbym wykorzystać rozwiązanie siłowe

15) Jeśli ktoś przez przypadek zrobi coś negatywnego względem mnie to od razu mu wybaczam i odczuwam jedynie empatię

16) Często pochłaniają mnie zawiłości mojego umysłu i zbyt bardzo skupiam się na analizowaniu, czasem powoduje to chwilowe odcięcie od świata fizycznego

17) Jedyne negatywne uczucie które odczuwam względem innych to irytacja które utwierdza mnie w tym że mnie nie rozumieją

18) Z łatwością przychodzi mi przewidywanie reakcji innych ludzi na sytuacje które ich spotykają

19) Nie posiadam umysłu matematycznego, matematykę jest dla mnie niezwykle zawiła i niezrozumiała

20) Dużo lepiej idzie mi programowanie, rozwiązywanie problemów w zaskakujący dla innych sposób i znajdowanie powiązań dla innych niewidocznych

21) Często rozmyślając dochodzę do wniosków które okazują się być prawdziwe

22) Jestem samoukiem, nie lubię normalnego systemu nauczania. Jeśli do czegoś nie jestem w stanie dojść samemu, szukam rozwiązań na własną rękę

23) Uwielbiam tworzyć i wymyślać różne rzeczy, dla tego zainteresowałem się programowaniem (głównie gier). Jako dziecko wyobrażałem sobie że po śmierci będę mógł stworzyć własny, nowy świat. Tworzenie jest dla mnie jak pasja

24) Uprawiam sport i uważam że trzeba utrzymywać organizm w dobrym zdrowiu i kondycji

25) Nienawidzę sportów drużynowych, kocham jedynie sporty: parkour i free running, jeszta jest mi obojętna

26) Nie jadam mięsa ponieważ mnie ono obrzydza

27) Uznaję że jedyne co daje nam narodowość to język więc nie interesuję się też polityką

28) Nie lubię długo grać na komputerze ponieważ później odczuwam wyrzuty sumienia że nic nie zrobiłem i zmarnowałem czas

29) Lubię poznawać zjawiska paranormalne, nie boję się powiedzieć że sam zagłębiam się w tematy ezoteryczne i magiczne

30) Lubię medytować ale szybko tracę do tego cierpliwość ponieważ moje myśli krążą wokół świata materialnego

31) Lubię słuchać dźwięków natury i muzyki relaksacyjnej, czasem nawet kilka godzin

32) Fascynuje mnie kosmos i przestrzeń

33) Lubię rozmawiać z ludźmi na tematy religijne i filozoficzne ale niewiele osób się tym interesuje z mojego otoczenia

34) Boję się że jeśli celowo zacznę próbować przewidywać zdarzenia to przestanie mi to wychodzić więc robię to jedynie spontanicznie

35) Często kiedy mam myśl "proroczą" zaczynam myśleć logicznie i odrobinę tę myśl zmieniam co zwykle kończy się fiaskiem

Myślę że opisałem najważniejsze rzeczy, może warto dopisać że mam 19 lat i te poglądy mam już od dzieciństwa, ale wtedy przed rozwojem powstrzymywała mnie religia. Nie widzę problemu w wytykaniu mi błędów logicznych i składniowych tego tekstu, chcę dążyć do doskonałości ;)

Naprawdę będę wdzięczny jeśli ktoś mi powie jaki nurt filozoficzny lub religia by tu pasowała, czytałem dużo ale nadal nie mogę znaleźć swojego miejsca.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie ;)

Wasp.
Elowen
Zaangażowany Infranin
Kontakt:

Re: Czy ktoś pomoże?

Post autor: Elowen »

Witaj Wasp, jesli to wszystko, co o sobie napisales to prawda, to milo Cie poznac :)

Potrzebujesz rady jak zyc? Po co? Sam dobrze wiesz jak :), musisz tylko przyzwyczaic sie do tego, ze wiekszosc ludzi nigdy Cie nie zrozumie i nigdy nie dopasujesz sie do ogolnie pojetego spoleczenstwa. Napisales, ze uwazasz, ze naszym celem tutaj na Ziemi jest rozwijac sie - wiec sie rozwijaj i nie zwarzaj na otoczenie. I jeszcze jedno. Nie kladz kreski na kobietach. Tak, jak jest wielu mezczyzn-wolnomyslicieli, tak samo jest wiele kobiet-wolnomyslicielek, tylko trudniej na nich natrafic.

Pozdrawiam

Elowen
"Słowo Bóg jest dla mnie niczym więcej niż słowem i wytworem ludzkiej słabości, a Biblia zbiorem dostojnych, ale jednak prymitywnych, legend, które są na dodatek dość dziecinne. Żadna interpretacja, niezależnie od tego jak subtelna, nie może (dla mnie) tego zmienić" A. Einstein
wasp3r
Początkujący
Kontakt:

Post autor: wasp3r »

W takim razie będę szedł dalej tą drogą, mam nadzieję że jest właściwa ;) Dzięki za odpowiedź i radę :)
Awatar użytkownika
Ameno
Infrzak
Kontakt:

Post autor: Ameno »

Witam serdecznie!Trafiłeś na dobrą stronę,to nie FN,ciebie tu nie wyśmieją.Moim zdaniem jesteś jednym z wielu,którzy mają proporcjonalne życie wg.innych.Nie wiem czemu uważasz to za problem,nie jesteś jeden.Ja również jestem pacyfistką.Co do religii jestem chrześcijanką,lecz każda religia ma coś w swoim przeznaczeniu,próbowałam z buddyzmem w twoim wieku,myślę że ten wiek jest akuratny do sprawdzenia o co chodzi ci w życiu,jak chcesz je wykorzystać.Dla mnie bardzo pomogły medytacje,chociaż wizje jakie w nich widziałam śniły mi się tej samej nocy wcześniej ,także wiedziałam co się wydarzy.Widziałam MANDALE we śnie i po seansie guru powiedział że to sobie wymyśliłam,że to tylko widział Budda.Ale jeśli ja to widziałam kilkanaście godzin wcześniej to może ja jestem Buddą?Nikt nie dał wiary i ja im nie dałam.Czyli na tym świat polega,aby nas pogrzebać,bo niby ktoś przypiął komuś że jest Buddą,to nikt nie może widzieć tego co on.LIPA.A potem załamka,bo co się ze mną dzieje że wiem kto teraz wejdzie do mieszkanie albo wiem co ktoś powie.W szkole wiedziałam kiedy mnie nauczycielka zapyta i o jaki temat,było niebiańsko.Ale z czasem to drażniło.Nie wiem dlaczego ci piszę to ale każdy miał jakieś problemy na początku,potem tylko ty sam wybierzesz KIM CHCESZ BYĆ.Możesz dążyć dalej ale nie zapominaj że jesteś człowiekiem.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Sandra
Homo Infranius
Kontakt:

Post autor: Sandra »

Wasp,a po co Ci szufladkowanie, wyłapałeś z każdej religii i filozofii wszystko to co pozytywne i spasowało Ci to, więc się tego trzymaj i stosuj w życiu, a na pewno będzie dobrze.

Powodzenia ;)
Awatar użytkownika
Zbyszek
Homo Infranius Plus
Kontakt:

Post autor: Zbyszek »

Moja corka uczy sie chemi, mowie wiec a jakby zrobic wodke z trawy, duzo jej jest, ludzie sie uciesza, gdyz wszedzie dostepna. E tato nie da sie , potrzebny jest cuuuukier. Tata, ty nic nie rozumiesz!!!

E tam nie rozumie, zrobimy wodke z trawy i krzakow przydroznych. Tak sie nie da, mowi corka, zrozpaczona moim entuzjazmem.

Hi, hi, podgladalem ja jednym okiem z ukosa zmartwiony, bo moze wodki bez cukru sie nie da, ale cos innego napewno. Daloby sie rozerwac lancuchy zwiazkow przyczynowych, wlasnie te ktore zamemlaja odkrywce, te ktore katuja wyobraznie, odbierajac swobode wirualnych ruchow.

Moja rada, wez sie w garsc i nie wymiekaj, odkryj lub stworz cos pieknego, ludzie sie uciesza:)
Ostatnio zmieniony ndz wrz 02, 2012 8:55 am przez Zbyszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ADAX
Weteran Infranin
Kontakt:

Post autor: ADAX »

pomiędzy poglądami, a tym co się działa w życiu jest nie raz ogromna rozbieżność...
Awatar użytkownika
Zbyszek
Homo Infranius Plus
Kontakt:

Post autor: Zbyszek »

Zanim czlowiek zacznie sie smiac na widok strzelajacego jelenia, sporo czasu uplywa.)
Awatar użytkownika
artemius
Infrańczyk
Kontakt:

Post autor: artemius »

Nie potrafię określić swoich poglądów religijnych i filozoficznych.
Po co je określać? Albo się je ma albo nie, a jak je tam zwał tak zwał :) No chyba, że dla innych, na pokaz. No to wtedy jakoś to trzeba nazwać...
Lepszy okropny koniec niż okropność bez końca.
Murphy
sandixei
Początkujący
Kontakt:

Post autor: sandixei »

Jak się ma 19 lat, kwestie samookreślenia są kluczowe, wyznaczają wybór dalszych dróg. Są ludzie pewni swego, którzy intuicyjnie wybierają z życia co im potrzebne, a inni lepeij czują się właśnie "zaszufladkowani". Co kto lubi i co komu odpowiada. Potem życie i tak to po swojemu zweryfikuje, ale nasze pierwsze wybory, pierwsze priorytety na długo zdecydują o jego kształcie.

A tak w ogóle, czytając listę tych punktów, wyglądam przy Wasp jak drapieżny prymityw z irytującą empatią, więc nie jest zle:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „POWITALNIA”