Dziwne zielone światło (Dolny Śląsk)
- observator
- Infranin
- Kontakt:
Re: Dziwne zielone światło (Dolny Śląsk)
<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="azor" data-cid="103895" data-time="1362433991">Sprawa zaczyna się wyjaśniać - zastanawiam się gdzie są nasi ''spece'' od Meteorytów z http://www.pkim.org/ na ich stronie zero informacji a przecież mają sieć monitoringów na terenie kraju. Moje zapytania odnośnie przelotów meteorytów nad Jasłem z 14 lutego ( 5 szybkich kul) też pozostały bez odpowiedzi zatem co oni robią badają czy udają, że badają ?</blockquote>Jeśli zjawisko nie było typowym meteorem, to zaszło na małej wysokości, lokalnie (przy zachmurzonym niebie) a zatem Polska Sieć Bolidowa nie mogła go zarejestrować.
Ostatnio zmieniony wt mar 05, 2013 8:49 am przez observator, łącznie zmieniany 1 raz.
- observator
- Infranin
- Kontakt:
<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="Czakrawartin" data-cid="103897" data-time="1362435580">Wiesz, teraz o czelabińskim meteorycie wiedzą wszytko, skąd był, gdzie leciał, jaką miał masę itp., tylko nie wiedzieli najważniejszego - że rąbnie...</blockquote>No bo właśnie nadleciał od strony Słońca, czyli z kierunku którego kamery nie monitorują, z oczywistych względów.
Observator z tego co podają wiadomości nie było to lokalne zjawisko lecz widoczne prawie nad całym krajem a widząc ich sieć kamer aż dziw bierze, że nic o tym nie wiedzą ? Zjawisko jak widać miało dużą jasność więc dla kamer nie stanowi to problemu. Moja kamera flary iridium rejestrowała kila razy zza rzadkich chmur. Już nie wspominam, że PKiM z jakiś przyczyn ma skłonności do nie odpowiadania na meile kierowane do nich więc zastanawiam się po co proszą o przesyłanie info o bolidach/meteorytach ?
- observator
- Infranin
- Kontakt:
14 lutego to zdaje się cała Polska była zakryta chmurami, zresztą od dłuższego czasu. Sekcja bolidowa nie uruchamia kamer w takich warunkach.
Hmm to moim zdaniem źle robią ponieważ takie efekty trzeba monitorować w każdych warunkach tak jak monitoruje się m.in NOL-e w Hesdallen itp. tym bardziej że większość z nich używa programu ufocapture co pozwala zaoszczędzić miejsca na dyskach. 14 lutego było zachmurzenie, ale jednak nad Jasłem meteoryty były zauważalne zatem nie były to ciężkie, gęste chmury. Teraz warunki nocne są ok można obserwować.
Czizas, ile razy nad moim miastem na Śląsku obserwowałem w nocy dziwne obiekty!!! Ostatnio tej nocy tj z 5 na 6 marca ok godziny 2 - 3. Najczęściej są to bardzo szybko poruszające się " mgiełki " prawie jak delikatne, ledwo zauważalne fale na nocnym niebie. Naprawdę trzeba bardzo wytężyć wzrok żeby coś takiego zobaczyć. Latają zawsze w grupach np po sześć co godzinę. Wcześniej, jak napisałem na innemedium.pl były to : Jaworzno woj. śląskie - co noc obserwuję na niebie takie światła między godziną 1 a 3 nad ranem - trochę większe od gwiazd, błękitnego, pomarańczowego, nieczęsto czerwonego lub zielonego koloru - poruszają się slalomem, zygzakiem, niektóre lecą bardzo szybko i nagle skręcają, część z nich po prostu zawraca. Rzadko - bo w ciągu półtora miesiąca obserwacji tylko 3 razy - zdarza się że kiedy dwa lecą w tym samym czasie naprzeciwko siebie potrafią się zatrzymać blisko siebie na chwilkę, następnie ruszyć z dużą szybkością. Obserwacje te prowadzone były przy bezchmurnym - wykluczam więc dalekie światła dyskotekowe i względnie bezchmurnym niebie ( tzn chmury rzadkie i z przerwami ) - i tutaj najlepsze - obiekty te czymkolwiek są poruszają się ponad linią chmur bo potrafią je " rozświetlić" Ponadto kiedy akurat te światła zaczynają swój spektakl, a jest czyste niebo zaraz zaczyna tworzyć się wokół nich jakaś dziwna rzadka mgiełka. Dwa razy leciały w armadzie chyba po piętnaście sztuk ułożone w jakiś koślawy trójkąt, wierzchołkiem skierowanym do kierunku, zawsze z północy na południe wtedy każdy z nich miał bardzo interesujący błękitny kolor co więcej dostałem potwierdzenie od obserwatora z moich okolic : Użytkownik SS : Witam.Jestem z okolic Niwki i tez na przełomie tych miesiecy w podobnych godzinach co opisujesz widzialem takie swiatła, i to napewno nie byly swiatla z samolotow poniewaz ich ruch był bardzo chaotyczny nie podobny do zadnych znanych mi samolotow czy helikoptereow ,Na chwile obecna nie obserwuje nieba wiec jak masz jakies informacjie na ten temat odezwij sie Natomiast nagminnie, co noc widuję chmury z bardzo prostymi krawędziami, wręcz jakby tworzonymi od linijki które cały czas wiszą w jednym miejscu. Jakieś dwa tygodnie temu nocne niebo było poprzecinane pomarańczowo - czarnymi pasami. Czasami żałuję że nie posiadam kamery z doświetlaczem IR. Wydaje mi się że mógłbym zebrać naprawdę ciekawy materiał. Aha no tak, zamierzałem uderzyć z tym do Sidora, bądz co bądz rzeczowy facet i robi dobre analizy ale koleś przegina znowu w drugą stronę - najchętniej wyciągnąłby cały arsenał świata i zaczął strzelać do Obcych, więc chyba mu podziękuję zanim go poproszę 

Ostatnio zmieniony śr mar 06, 2013 10:26 am przez Extremis, łącznie zmieniany 1 raz.
o
Ostatnio zmieniony śr mar 06, 2013 10:06 am przez Extremis, łącznie zmieniany 1 raz.
- observator
- Infranin
- Kontakt:
A wczoraj coś upolowali nad południową Polską.http://astropolis.pl/topic/40467-bolid-nad-poudniow-polsk-06032013-23-59-ut/#entry486199