Szatan coraz częściej straszy Polaków

Różne religie, Biblia, własne interpretacje pisma, cuda, etc.
dino_24
Homo Infranius
Kontakt:

Re: Szatan coraz częściej straszy Polaków

Post autor: dino_24 »

Ano właśnie o to chodzi, że ciągle wierzącym "każe" się udowadniać istnienie Boga, natomiast problem polega na tym, że ateista sam nie potrafi wyjaśnić dlaczego w niego nie wierzy. Najczęstszą odpowiedzią jest: nie istnieje, bo wszystko wskazuje na to, że nie istnieje... no właśnie wszystko - czyli co?

Nauka i jej dowody są kruche jak szkło - dzisiaj są, jutro zostaną obalone.

Poza tym nic nie będzie w stanie udowodnić sensu istnienia człowieka na ziemi - no chyba, że żyjemy po to, żeby jakiś porywczy ET mógł robić na nas eksperymenty :D

Jak pisał Pascal Blaise:

Jeśli wierzymy w istnienie Boga, ryzykujemy niewiele, bo tylko jedno doczesne życie. A jeśli okaże się to racją, to zyskamy życie wieczne. Jeśli nie wierzmy stracimy dużo więcej - dlatego też lepiej żyć z Bogiem, gdyż dzięki temu zyskamy dużo więcej :)

Wracając do tematu... jak patrzę na niektórych samozwańczych egzorcystów to wcale się nie dziwię, że ludzie nie wierzą w istnienie szatana... :|

Natomiast, aby móc ocenić spustoszenie jakie po sobie zostawia szatan trzeba naprawdę zainteresować się tym tematem zdecydowanie głębiej, bo oprócz ...tajnych... rytuałów są też badania przeprowadzone w szpitalach psychiatrycznych, z których to bardzo często lekarze odsyłają pacjentów do egzorcystów.

Bo czym wytłumaczyć, gdy ksiądz machający krzyżem i kropiący wodą święconą jest w stanie nagle wyleczyć człowieka z "chorób psychicznych", z którymi lekarze bardzo długo nie dają sobie rady?

Ano właśnie ! ....... blablabla..aaa . Droga Infranianko ''pokaż'' mi tego ''Boga'' ,

zdefiniuj ''go'' ( ja niewierzący nie muszę , dla mnie ''go'' nie ma , nie istnieje , zero , null , ende )

Znasz jego adres zamieszkania ?

Kim ''on'' jest w rezultacie , jeżeli nawet , wielcy jego orędownicy w postaci KK nie wiedzą o nim nic , nic i nic .

To o czym ty możesz dyskutować , jakie masz w ręku argumenty . Ja go nie znam i ''owe '' nie są mi potrzebne .

Wiesz jakie są zasady logiki dotyczące DOWODÓW ?

KTO TWIERDZI TEN DOWODZI !!! :lol: :lol:

natomiast problem polega na tym, że ateista sam nie potrafi wyjaśnić dlaczego w niego nie wierzy. Najczęstszą odpowiedzią jest: nie istnieje, bo wszystko wskazuje na to, że nie istnieje... no właśnie wszystko - czyli co?

Jeżeli dla mnie ''coś'' nie ISTNIEJE (jako ateisty) , to dlaczego mam ci udawadniać , że w ''owe'' coś nie wierzę ,

jeżeli to ''owe coś'' z założenia dla mnie nie istnieje - matematycznie , zbiór pusty , kropka .

To ty zakładasz , że ''coś w postaci jakiegoś Boga'' istnieje i w związku z tym mam w to ''coś'' wierzyć lub nie

a więc twoje założenia , od podstaw są błędne , bo ja nie w i e r z ę .

Tak samo jak założenia szanownego Pascala Blaise ' a , skąd wiedział , że zyskamy życie wieczne , sprawdził to

jako fizyk i matematyk , chyba nie , a więc do ''kosza'' z jego założeniami

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn mar 15, 2010 11:45 pm przez dino_24, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Aylinn
Homo Infranius
Kontakt:

Post autor: Aylinn »

Zgadzam się z dino. Skoro ja nie wierzę, to dlaczego mam to udowadniać? Dla mnie boga nie ma, bo nie widziałam dowodów jego obecności i dlatego uważam, że mam prawo wymagać od wierzących,aby przedstawili mi fakty dowodzące, że bóg jest. Aczkolwiek gdyby takowe były to wtedy nie byłaby to wiara, ale już wiedza, a żadna religia nie opiera się na wiedzy, a wiarze. Chociaż ciekawe jest to, że Stary Testament pełen jest przykładów, kiedy bóg sam mówi do ludzi. Sam im się objawia i każe robić różne, czasami, wg. mnie, idiotyczne rzeczy. W tym momencie sam bóg popełnia błąd pytając się czy wierzą. Oni już nie muszą wierzyć, bo wiedzą, a to robi kolosalną różnicę.

Dopiero Nowy Testament pozbywa się boga i aniołów jako komunikatora z ludźmi, i sprowadza religię do czystej wiary wprowadzając postać Jezusa. Zwykłego ziemskiego człowieka, który ku zaskoczeniu wielu okazuje się być synem samego boga. Jakież to próżne. Jakież typowo ludzkie. Bóg, który sam przybywał na ziemie, który sam załatwiał swoje sprawy wydał na świat półboga? Człowieka, który będzie przemawiał w imieniu boga? A więc, gdzie podział się ten bóg, który wpadał jak burza i karał srogo tych, którzy byli przeciwko niemu? Dlaczego potrzebuje człowieka? Znudziło mu się rozmawianie z ludźmi? Nie, po prostu ludzie musieli mieć kogoś takiego jak oni, któremu daliby trochę super mocy, bo sam bóg to jednak za dużo.

Nie zrozumcie mnie źle, ja wierzę, że ktoś taki jak Jezus istniał. I był dobrym człowiekiem i w ogóle, ale synem boga? Nie, nie bardzo.

Aha, a wiecie jaki jest mój ulubiony fragment NT? Moment, w którym Jezus zwątpił w boga. Wow, po prostu wow.
That's how I survived. Time and time again. That's my secret. I survived because I willed it to be. ... How did I survive apocalyptic fire? I simply refused to feel the flames.
Awatar użytkownika
Conspiracy
Zaangażowany Infranin
Kontakt:

Post autor: Conspiracy »

Również będąc tylko i aż człowiekiem nie mogę zdefiniować boga jak i potwierdzić jego istnienie bądź też nie istnienia. I żaden papież ani rabin również.

Nie wiemy dziś tak naprawdę kto napisał Stary Testemant.

Jednak czy wskazowki mogą nam udzielić możnowładcy tego świata? Kultywuwując Słońce, Lucyfera, Światło? Czy Bogiem są inne rasy/gatunki żyjące we wszechświecie? Czy jesteśmy ich dziełem dla dzieła czy dziełem dla wyzysku?

I tak bez końca można się maltretować pytaniami, a w rzeczywistości nie wiedzieć nic.
Jestem Głosem Twoich Myśli...

[ external image ]

Kiedy leżę w łóżku, mam mroczną przeszłość!
nimfa
Początkujący
Kontakt:

Post autor: nimfa »

Zgadzam się z dino. Skoro ja nie wierzę, to dlaczego mam to udowadniać? Dla mnie boga nie ma, bo nie widziałam dowodów jego obecności i dlatego uważam, że mam prawo wymagać od wierzących,aby przedstawili mi fakty dowodzące, że bóg jest

Dowodem jest chociażby to, że właśnie siedzisz przed komputerem i piszesz tego posta. Dowodem jest to, że istniejesz Ty, Twój zwierzak, świat w którym żyjesz i cała reszta wszechświata.

Chociaż ciekawe jest to, że Stary Testament pełen jest przykładów, kiedy bóg sam mówi do ludzi. Sam im się objawia i każe robić różne, czasami, wg. mnie, idiotyczne rzeczy. W tym momencie sam bóg popełnia błąd pytając się czy wierzą. Oni już nie muszą wierzyć, bo wiedzą, a to robi kolosalną różnicę.

Mówi do ludzi, ale wybranych (zresztą tak jak dawniej) – chociażby objawienia :)

Dopiero Nowy Testament pozbywa się boga i aniołów jako komunikatora z ludźmi, i sprowadza religię do czystej wiary wprowadzając postać Jezusa. Zwykłego ziemskiego człowieka, który ku zaskoczeniu wielu okazuje się być synem samego boga. Jakież to próżne. Jakież typowo ludzkie. Bóg, który sam przybywał na ziemie, który sam załatwiał swoje sprawy wydał na świat półboga? Człowieka, który będzie przemawiał w imieniu boga?

Widzisz problem polega na tym, że ta wiara opiera się przede wszystkim na walce o duszę, nie ludzkie ciało. To, że Chrystus zszedł na ziemie w postaci człowieka nie oznacza, że Bóg płodził go z Maryją, a tym samym stworzył coś takiego jak półboga.

Wiadomo, że w PŚ jest wiele nieścisłości, niewytłumaczalności – co niewątpliwie wiąże się też ze złym przekładem, ale zgłębiając się w niektóre fragmenty można dostrzec coś więcej niż, np. manna lecąca z nieba, czy walki z goliatami (ale dowody na istnienie olbrzymów chyba były przytaczane na tym forum :) )

PŚ dzieli się też na opowieści fikcyjne i prawdziwe – np. opis stworzenia świata – wiadomo, nie trwał 6 dni – ale jeśli spojrzymy na to jak na etapy – czy nie jest on trafny? :)

Podaj jakieś dowody i tyle, albo powiedz gdzie takie przypadki miały miejsce. Każdy może wysnuć podobną teorię.

http://sfd.kuria.lublin.pl/index.php?optio...3&Itemid=69

Można poczytać tu, można zapytać, tym razem wujka… Google, albo wybrać się w odpowiednie miejsca i porozmawiać z lekarzami, którzy natrafili na takie przypadki…

Gdyby pomoc egzorcystów nie była potrzebna – lekarze by o nią nie prosili.

Co do twojego pytania, to zapewne często sugestia plebańska mówiąca: "Jesteś wolny!" wielu ludziom pomaga niczym placebo. Ale czy trzeba do tego siły boga?

Czy, aby na pewno człowiek jest wolny? Nie powiedziałabym. Pracujesz, uczysz się – wcale tego nie chcesz, ale musisz to robić. Są też nałogi, itp. Natomiast wiara sama w sobie nie zniewala – daje Ci wolną wolę – Ty wybrałeś – inni idą jej ścieżką. I uwierz mi wiara niektórym ludziom daję coś więcej niż tylko możność koegzystencji na tym świecie. Dla kogoś kto nie wierzy jest to niezrozumiałe – i wcale się nie dziwię – niektóre rzeczy trzeba po prostu poczuć :)

Zastanów się też jak prosty musi być świat, jeśli mamy do czynienia z takim dualizmem dobro zło, znanym od wieków. Dziwne, że człowiek nie wyszedł poza lepszą koncepcję. Najbardziej absurdale w tym jest to, że owych złych sił ani dobrych nie widać. Widać tylko nasze czyny.

A co byś jeszcze chciał? Wybór pomiędzy dobrem i złem jest wystarczająco trudnym wyborem dla wielu ludzi.

Poza tym o czym my tu w ogóle mówimy. Cokolwiek bym napisała i tak w to nie uwierzysz, bo musiałbyś zobaczyć. Więc może się wysil, może spotkaj się z jakimś egzorcystą, z kimś kto według Ciebie jest bardziej wiarygodny :)

Ogólnie wiara to trudny temat, bo zarówno dla katolika ma ona sens jak i dla ateisty ona sensu nie ma :)
...Z punktu widzenia aerodynamiki, trzmiele latać nie powinny - tyle, że trzmiele o tym nie wiedzą, więc latają sobie dalej... - Mary Kay Ashley

...Nauka zrobiła z nas bogów, zanim nawet okazaliśmy się godni być ludźmi... - Edmond Rostand
"http://www.zamyslenie.pl/aforyzm/2399"

"Boga się nie udowadnia, Boga się poznaje." - ks. Jan Twardowski

"http://www.zamyslenie.pl/aforyzm/4854"
Awatar użytkownika
Aylinn
Homo Infranius
Kontakt:

Post autor: Aylinn »

[quote name='nimfa' post='67622' date='16 marzec 2010 - 20:34']Dowodem jest chociażby to, że właśnie siedzisz przed komputerem i piszesz tego posta. Dowodem jest to, że istniejesz Ty, Twój zwierzak, świat w którym żyjesz i cała reszta wszechświata.

Mówi do ludzi, ale wybranych (zresztą tak jak dawniej) – chociażby objawienia :)[/quote]

Siedzę przed komputerem, który kupiłam za ciężko zarobione pieniądze, które dostałam za ciężką pracę, dzięki której samoloty latają a pociągi jeżdżą. Bóg? Brak. Istnieję, bo moi rodzice uprawiali seks plemnik połączył się z komórką i dzięki temu powstałam ja. Bóg? Brak. A mój pies niestety już dwa lata nie żyje. I jeżeli jest psie niebo to jest ono jedyny w jakie wierzę.

Hiob i Abraham mieli fajne objawienia. Ja po tym bym mu powiedziała, że ma się wypchać i spadać na drzewo. Dosłownie... No pewnie jeszcze obrzuciłabym go jakimiś inwektywami za to co kazał. ;)

[quote name='nimfa' post='67622' date='16 marzec 2010 - 20:34']Widzisz problem polega na tym, że ta wiara opiera się przede wszystkim na walce o duszę, nie ludzkie ciało. To, że Chrystus zszedł na ziemie w postaci człowieka nie oznacza, że Bóg płodził go z Maryją, a tym samym stworzył coś takiego jak półboga.[/quote]

Ależ bóg spłodził go z Maryją. Archanioł Gabriel przyniósł nasienie boga i dał jej Maryi przez ucho, dzięki czemu tłumy wiernych mogą wierzyć, że Maryja jest dziewicą. Do tego człowiek + bóg = półbóg. Kolejna rzecz, że Jezus uznawany jest za boga jak i syna boga to kim w końcu jest?

[quote name='nimfa' post='67622' date='16 marzec 2010 - 20:34']Wiadomo, że w PŚ jest wiele nieścisłości, niewytłumaczalności – co niewątpliwie wiąże się też ze złym przekładem, ale zgłębiając się w niektóre fragmenty można dostrzec coś więcej niż, np. manna lecąca z nieba, czy walki z goliatami (ale dowody na istnienie olbrzymów chyba były przytaczane na tym forum :) )

PŚ dzieli się też na opowieści fikcyjne i prawdziwe – np. opis stworzenia świata – wiadomo, nie trwał 6 dni – ale jeśli spojrzymy na to jak na etapy – czy nie jest on trafny? :)[/quote]

Ano można. Nie będę ukrywać, że mi się PŚ podobało, ale nigdy nie traktowałam tego jak prawdę, raczej jak ciekawe historie o tym co było i o tym co potrafi wymyślić ludzka wyobraźnia. Tak na marginesie, bóg ze Starego Testamentu był gorszy od Zeusa. ;) Albo jesteś z nim, albo zginiesz.

[quote name='nimfa' post='67622' date='16 marzec 2010 - 20:34']Czy, aby na pewno człowiek jest wolny? Nie powiedziałabym. Pracujesz, uczysz się – wcale tego nie chcesz, ale musisz to robić. Są też nałogi, itp. Natomiast wiara sama w sobie nie zniewala – daje Ci wolną wolę – Ty wybrałeś – inni idą jej ścieżką. I uwierz mi wiara niektórym ludziom daję coś więcej niż tylko możność koegzystencji na tym świecie. Dla kogoś kto nie wierzy jest to niezrozumiałe – i wcale się nie dziwię – niektóre rzeczy trzeba po prostu poczuć :)[/quote]

Tak jak ateista wybrał swoja drogę. I jedni wybrali, bo coś im nie odpowiadało, a inni po czuli, że wiara ich właśnie zniewalała. To, że inni wierzą jest dla mnie idealnie zrozumiałe. Ja nie mam nic do wiary, wierzcie sobie w co chcecie. Mi to po prostu nie jest potrzebne by czuć się szczęśliwą.

[quote name='nimfa' post='67622' date='16 marzec 2010 - 20:34']Ogólnie wiara to trudny temat, bo zarówno dla katolika ma ona sens jak i dla ateisty ona sensu nie ma :)[/quote]

Nie dla każdego nie ma ona sensu. Ot, po prostu jedni muszą wierzyć inni nie mają takiej potrzeby. ;)
That's how I survived. Time and time again. That's my secret. I survived because I willed it to be. ... How did I survive apocalyptic fire? I simply refused to feel the flames.
Awatar użytkownika
Conspiracy
Zaangażowany Infranin
Kontakt:

Post autor: Conspiracy »

Z całym szacunkiem Alyna dla Twojej osoby.

Siedzę przed komputerem, który kupiłam za ciężko zarobione pieniądze, które dostałam za ciężką pracę, dzięki której samoloty latają a pociągi jeżdżą

Czy to świadczy o Bogu czy o systemie w jakim przyszło się obracać?

Cała reszta również jest prześmiewcza a nie merytoryczna. Napisz o tym pomijająć prześmiewczy aspekt.
Jestem Głosem Twoich Myśli...

[ external image ]

Kiedy leżę w łóżku, mam mroczną przeszłość!
nimfa
Początkujący
Kontakt:

Post autor: nimfa »

[quote name='Alyna' post='67625' date='16 marzec 2010 - 22:21']Siedzę przed komputerem, który kupiłam za ciężko zarobione pieniądze, które dostałam za ciężką pracę, dzięki której samoloty latają a pociągi jeżdżą. Bóg? Brak. Istnieję, bo moi rodzice uprawiali seks plemnik połączył się z komórką i dzięki temu powstałam ja. Bóg? Brak. A mój pies niestety już dwa lata nie żyje. I jeżeli jest psie niebo to jest ono jedyny w jakie wierzę.

Hiob i Abraham mieli fajne objawienia. Ja po tym bym mu powiedziała, że ma się wypchać i spadać na drzewo. Dosłownie... No pewnie jeszcze obrzuciłabym go jakimiś inwektywami za to co kazał. ;)

Ależ bóg spłodził go z Maryją. Archanioł Gabriel przyniósł nasienie boga i dał jej Maryi przez ucho, dzięki czemu tłumy wiernych mogą wierzyć, że Maryja jest dziewicą. Do tego człowiek + bóg = półbóg. Kolejna rzecz, że Jezus uznawany jest za boga jak i syna boga to kim w końcu jest?

Ano można. Nie będę ukrywać, że mi się PŚ podobało, ale nigdy nie traktowałam tego jak prawdę, raczej jak ciekawe historie o tym co było i o tym co potrafi wymyślić ludzka wyobraźnia. Tak na marginesie, bóg ze Starego Testamentu był gorszy od Zeusa. ;) Albo jesteś z nim, albo zginiesz.

Tak jak ateista wybrał swoja drogę. I jedni wybrali, bo coś im nie odpowiadało, a inni po czuli, że wiara ich właśnie zniewalała. To, że inni wierzą jest dla mnie idealnie zrozumiałe. Ja nie mam nic do wiary, wierzcie sobie w co chcecie. Mi to po prostu nie jest potrzebne by czuć się szczęśliwą.

Nie dla każdego nie ma ona sensu. Ot, po prostu jedni muszą wierzyć inni nie mają takiej potrzeby. ;)[/quote]

Alyna idź dalej tokiem rozumowania mężczyzna plemnik + kobieta, cofaj się w czasie i jak daleko zajdziesz? :) Gdzieś musi być początek wszystkiego.

Poza tym drugi raz piszę, że wiara to nie jest ciało. To, że Maryja chodziła w ciąży - jak to twierdzisz, z Bogiem (aczkolwiek wierzysz w to, że taka potężna siła stwórcza używała by plemników do zapłodnienia kobiety? Albo czy dla niej coś tak ludzkiego jak plemnik w ogóle istnieje?) to to kompletnie nie miało znaczenia... Bóg mógł się urodzić jako piękny mężczyzna, mógł być brzydki itp. Tu chodzi o duszę... o takie porównanie - Bóg w skórze człowieka. Bóg stał się człowiekiem, a nie został nim :)
...Z punktu widzenia aerodynamiki, trzmiele latać nie powinny - tyle, że trzmiele o tym nie wiedzą, więc latają sobie dalej... - Mary Kay Ashley

...Nauka zrobiła z nas bogów, zanim nawet okazaliśmy się godni być ludźmi... - Edmond Rostand
"http://www.zamyslenie.pl/aforyzm/2399"

"Boga się nie udowadnia, Boga się poznaje." - ks. Jan Twardowski

"http://www.zamyslenie.pl/aforyzm/4854"
soudak040771
Homo Infranius Plus
Kontakt:

Post autor: soudak040771 »

Alyna napisała :

Istnieję, bo moi rodzice uprawiali seks plemnik połączył się z komórką i dzięki temu powstałam ja.

Ten plemnik według Ciebie, wziął się z powietrza i komórka zresztą też...Tak wszystko same z siebie powstało... Bo to przecudny po prostu zbieg okoliczności.... :)

Maryja jest dziewicą, w tym sensie, że nie miała stosunku seksualnego z Józefem... ale z tego co widzę, nie umiesz tego pojąć... Dla Ciebie jest ważny plemnik i jajeczko i na tym kończy się Twoja wyobraźnia...

Kolejna rzecz, że Jezus uznawany jest za boga jak i syna boga to kim w końcu jest?

Jest tą samą energią co sam Bóg, ... Światłość, ze Światłości...Bóg prawdziwy z Boga prawdziwego.... Poczytaj tylko ze zrozumieniem i użyj swojej wyobraźni... a będziesz wiedziała...

Żeby było jasne...Wierz sobie w co chcesz, to nie moja sprawa...
Awatar użytkownika
danut
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Post autor: danut »

Słuchajcie, szkoda czasu i energii na tłumaczenie komus o Bogu, tak jak napisaliście Nimfa i Soudak, Boga się nie udowodni, bo Boga trzeba poczuc i nie każdego, po prostu stac jest na to, zwłaszcza zadufanych w swojej własnej zarozumiałości, czyż to ma byc wiedza, a jak daleko ona sięga??... Tymczasem sama wiara, daje dużo więcej, jak napisane "Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli."
soudak040771
Homo Infranius Plus
Kontakt:

Post autor: soudak040771 »

Danut napisała :

Boga się nie udowodni,

Dowód jest w Biblii, tylko trzeba czytać ze zrozumieniem... Jest tak napisane, ze względu na naszą wolną wolę... Tam nie pisze... Jest tak i tak, bo Ja jestem mądrzejszy i dlatego masz tego słuchać... Trzeba się wczytać i czytać nawet kilka razy, aż zrozumiemy... To jest tak samo jak ze snami... Nasz Opiekun, podpowiada nam w nich zawsze w subtelny sposób, dający do myślenia... Jest to sposób symboliczny, bo szanuje to, że mamy wolną wolę... Ale jeszcze raz podkreślam, to trzeba zrozumieć... Dla sceptyków nic nie rozumiejących, to, co teraz napisałem, to stek bzdur...Ale napiszę to po raz kolejny... Do prawdziwej wiedzy trzeba dojść swoim tempem i przy tym , nie należy oglądać się na ''czarnych'', bo oni są tacy a tacy i zrobili to i to...Oni też za wszystko będą osądzeni, a przyjdzie taki czas, bo to są tacy sami ludzie jak my...
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAGADNIENIA RELIGIJNE”