UFO wymysłem?
Re: UFO wymysłem?
[quote name='może tak może nie' post='69407' date='09 maj 2010 - 16:44']Jeszcze się tak zapytam z ciekawości, bo już widziałem podobne stwierdzenie w tym wątku, cóż to za "wiele jednoznacznych psychologicznych badań"? Jednoznacznych w czym?[/quote]
Badania jednoznacznie wskazywały, że Wolski jest zdrowy psychicznie, nie konfabuluje, nie ma skłonności do fantazjowania, nie jest podatny na sugestię etc. Wszystko jest zawarte w sprawozdaniu p. Blani-Bolnara i dr Kietlińskiego. Jeśli będzie potrzeba mogę przepisać.
Badania jednoznacznie wskazywały, że Wolski jest zdrowy psychicznie, nie konfabuluje, nie ma skłonności do fantazjowania, nie jest podatny na sugestię etc. Wszystko jest zawarte w sprawozdaniu p. Blani-Bolnara i dr Kietlińskiego. Jeśli będzie potrzeba mogę przepisać.
[quote name='może tak może nie' post='69407' date='09 maj 2010 - 18:44']Jeszcze się tak zapytam z ciekawości, bo już widziałem podobne stwierdzenie w tym wątku, cóż to za "wiele jednoznacznych psychologicznych badań"? Jednoznacznych w czym?[/quote]
Jednoznacznych w stwierdzeniu wiarygodności świadka już nie wspomnę o badaniach w tzw. skali Wechslera i innych wymienionych przez Blanię Bolnara ale chyba dobrze aby młode pokolenie ''ufologów'' naprawdę zapoznało się z Emilcinem jak chce wydawać jakiekolwiek osądy na ten temat. Piszesz o Lesku swego czasu badałem tam obserwację UFO z listopada 1990 roku zresztą z terenu Bieszczad dysponuję bardzo ciekawymi mało znanymi obserwacjami UFO w tym CE-2 z Caryńskiej około 1974 roku.Część spraw opisałem na moim blogu.
Bardzo chętnie zapoznam się z Twoimi badaniami tereny z Podkarpacia szczególnie mnie interesują
Jednoznacznych w stwierdzeniu wiarygodności świadka już nie wspomnę o badaniach w tzw. skali Wechslera i innych wymienionych przez Blanię Bolnara ale chyba dobrze aby młode pokolenie ''ufologów'' naprawdę zapoznało się z Emilcinem jak chce wydawać jakiekolwiek osądy na ten temat. Piszesz o Lesku swego czasu badałem tam obserwację UFO z listopada 1990 roku zresztą z terenu Bieszczad dysponuję bardzo ciekawymi mało znanymi obserwacjami UFO w tym CE-2 z Caryńskiej około 1974 roku.Część spraw opisałem na moim blogu.
Bardzo chętnie zapoznam się z Twoimi badaniami tereny z Podkarpacia szczególnie mnie interesują

-
- Początkujący
- Kontakt:
Kiedyś do programu pana którego widzę u góry na obrazku zaproszono znaną działaczkę ruchu prolife, znaną orędowniczkę naturalnych metod planowania rodziny. Owa lekarka przytoczyła historie swojej pacjentki, która przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych przypłaciłaby życiem. Jak powiedziała pani doktorowa "groźne objawy wystąpiły pomimo wstępnych badań mających je wykluczyć". Podniosłem tylko głowę z fotela myśląc sobie jakich do licha badań. Na szczęście w studiu okazał się siedzieć pan będący przedłużeniem moich myśli, który jak rzep psiego ogona przyczepił się tego dopowiedzenia, ciągnąc ją za język jakie konkretnie badania przeprowadziła. Takie badania oczywiście nie istnieją, a przytaczam tą historie aby pokazać jak często magia słowa "badania" nadużywana jest, świadomie lub nieświadomie, przez różnej maści manipulantów. Gdybym chciał podać najświeższy przykład mojego hobby w tropieniu takich przejawów pseudonauki, przytoczyłbym mój wczorajszy spor z doktorem Pallą o jego, moim zdaniem żenujący artykuł o Arce i przytaczane prze niego "badania", ale nieważne. Kiedy z przekąsem zwróciłem się z tym pytanie o psychologów, to nie po to aby ktoś mi na to odpowiadał, tylko aby zapalić niektórym żaróweczkę "aha, rzeczywiście badania psychologiczne nie mówią czy historie o ufo są prawdziwe, rzeczywiście przesadziliśmy" - ale tutaj nic. Dobrze że to ja nie opowiadam o przejażdżkach z kosmitami, bo w takim badaniu musiałbym wypaść fatalnie! Obawiam się że moje nerwice natręctw można by sklasyfikować jako "niezdrowy psychicznie", w przeciwieństwie do "zdrowego psychicznie Wolskiego", a mój duży stopień wyobrażeniowego zaangażowanie, już w ogolę oczerniłoby mnie jako fantastę i kłamce - i to całkiem poważnie!
- UFOWORLDNEWS
- Weteran Infranin
- Kontakt:
Faktycznie dla mnie zaczynając od tematu a skończywszy na śmiesznych gorzkich żalach ,,obeznanych" jest to głupawy post.A że nie napisze szczerzej bo mam trochę kultury.Nic więcej nie napisze to nie jest miejsce do takiej dyskusji to kilka przykazań racjonalisty.Miejsce gdzie ktoś przedstawia swoje wyrzuty i czuje się oszukany przez zjawisko UFO.Jakiś obłęd chyba.Forum z założenia jest miejscem do dyskusji a nie przekreślających wszystko wizji.Co to dla kogoś spędzenie kilku lat na zajmowaniu się tą tematyką nic nie wartą bzdurą.Największy grzech racjonalisty LENISTWO.......a i jeszcze jedno mam gdzieś takie poglądy ludzi którzy na skrót UFO reagują jak w transie hipnotycznym krzycząc BZDURA....
Ostatnio zmieniony wt maja 11, 2010 2:42 pm przez UFOWORLDNEWS, łącznie zmieniany 1 raz.
Może tak może nie - kwestie badań przeprowadzonych z Wolskim poruszyłem w odpowiedzi na zarzut Orsona że "Wolski bredzi" - badania wykazały, że nie ma skłonności do bredzenia, fantazjowania itp. Inna sprawa, że osoby zajmujące się UFO często nadużywają słowa "badania" i w ogóle górnolotnie nazywają siebie "badaczami". Jednak w przypadku opracowania Blani-Bolnara chodzi o rzeczywiste badania lekarzy specjalistów.
Poza tym zgadzam się z Pantanalem, że właśnie "prawdziwi" sceptycy są najlepszymi badaczami, bo krzyczeć, że wszystko to bzdura najłatwiej
Poza tym zgadzam się z Pantanalem, że właśnie "prawdziwi" sceptycy są najlepszymi badaczami, bo krzyczeć, że wszystko to bzdura najłatwiej

- Katarzyna_1
- Homo Infranius Alfa
- Kontakt:
no weź się Pantanal....jakie ufo? kto je widział? po co o tym dyskutować? no weź się..., to be nie znam not to be toże, ale poznam....normalnie...
Pozdrawiam serdecznie...
Pozdrawiam serdecznie...
"Balbus melius balbi verba cognoscit"
Pantanal gdyby to było 15 lat temu ufolodzy zrobili by porządek z bredniami i sensacjami tego kapitana a teraz ilu jest ufologów którzy coś jeszcze robię dokumentują sądzę że na palcach jednej reki można ich wyliczyć praktycznie zanikły typowe rejestracje i dokumentacje . Ale uważam że nie potrzeby angażować się w jego ''dokonania'' ponieważ FN wyrobiło sobie juz odpowiednią ''markę i reputację ale jeśli pewna linia zostanie przekroczona powinno się zdecydowanie działać. A przy okazji ten wątek od początku był bezsensowny i może pora go zakończyć ponieważ nic sensowego nie wnosi do zagadnienia zjawiska UFO no może poza tą nieszczęsną ''wiarą'' Orsona
UFOWORLDNEWS
Zgadzam się z tobą w 100%
Zgadzam się z tobą w 100%
Ostatnio zmieniony śr maja 12, 2010 4:15 am przez Arek 1973, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jestem fanem nauki ale nie jej ślepym wyznawcą"
<a href="https://www.facebook.com/arek.czaja">ht ... k.czaja</a>
<a href="https://www.facebook.com/arek.czaja">ht ... k.czaja</a>
[quote name='xedos' post='69462' date='11 maj 2010 - 23:53']Czytaj
Pozdrawiam[/quote]
Ciekawy tekst, Xedos dziękuję za umieszczenie, polecam wszystkim.
Historia z wahadełkiem jest dość kontrowersyjna, warto jej poświęcić osobny wątek.
Pozdrawiam[/quote]
Ciekawy tekst, Xedos dziękuję za umieszczenie, polecam wszystkim.
Historia z wahadełkiem jest dość kontrowersyjna, warto jej poświęcić osobny wątek.