Czy Bóg jest kosmitą?
Re: Czy Bóg jest kosmitą?
A ja znalazlam dodatkowa ciekawostke o innym inżynierze, Hansie Herbercie Beierze, ktory wykonal inny projekt na podstawie instrukcji z ksiegi Ezechiela. Sprobowal stworzyc "swiatynie" jaka Ezechiel mial wybudowac i wyszlo mu cos, co nazwal stacja diagnostyczno-naprawcza. Najlepsze jest to, ze okazalo sie, iz pasuje ona doskonale do pojazdu Blumricha, chociaz obaj inzynierowie wcale sie ze soba nie kontaktowali w sprawie ich konstrukcji!
"Słowo Bóg jest dla mnie niczym więcej niż słowem i wytworem ludzkiej słabości, a Biblia zbiorem dostojnych, ale jednak prymitywnych, legend, które są na dodatek dość dziecinne. Żadna interpretacja, niezależnie od tego jak subtelna, nie może (dla mnie) tego zmienić" A. Einstein
Tak, Deniken też o tym do dzisiaj mówi na swoich wykładach, dokładne wymiary podano Ezechielowi podczas wizji . W bibli jest nawet rysunek próby rekonstrukcji owej budowli (rozdział 40-48 księgi Ezechiela)
"Jestem fanem nauki ale nie jej ślepym wyznawcą"
<a href="https://www.facebook.com/arek.czaja">ht ... k.czaja</a>
<a href="https://www.facebook.com/arek.czaja">ht ... k.czaja</a>
Tak jak dino_24 napisał: "Nie mamy ''orginału'' ... a kopie ...
kopie, kopiowane przez kopistów wiadomo jak wyglądają ... wszystko było
uzależnione od interpretacji kopisty..." dlatego do opisów należy podchodzić z ogromnym dystansem.
Ponadto trzeba zwrócić uwagę również na dwa aspekty.
Mamy tu do czynienia:
Po pierwsze z ingeręcją bądź częściową manifestacją bytu nie z tego świata tj.
pozytywnej energii (Boga - w pojęciu wcześniej określonym) w życie ludzi na ziemi oraz manifestacją tej złej (ciemnej energii).
Po drugie (co pewnie spotka się ze sprzeciwem części forumowiczów) ingerencją samego człowieka (człowieka przyszłości i jego technologii) w życie ludzi p.n.e.
co miało na celu ukierunkowanie naszego rozwoju.
kopie, kopiowane przez kopistów wiadomo jak wyglądają ... wszystko było
uzależnione od interpretacji kopisty..." dlatego do opisów należy podchodzić z ogromnym dystansem.
Ponadto trzeba zwrócić uwagę również na dwa aspekty.
Mamy tu do czynienia:
Po pierwsze z ingeręcją bądź częściową manifestacją bytu nie z tego świata tj.
pozytywnej energii (Boga - w pojęciu wcześniej określonym) w życie ludzi na ziemi oraz manifestacją tej złej (ciemnej energii).
Po drugie (co pewnie spotka się ze sprzeciwem części forumowiczów) ingerencją samego człowieka (człowieka przyszłości i jego technologii) w życie ludzi p.n.e.
co miało na celu ukierunkowanie naszego rozwoju.
Przejrzalam sobie te rozdzialy z Ezechiela, 40-48, i tak sie zastanawiam czy ktos jeszcze oprocz Blumricha i Beira podjal sie budowy owych konstrukcji? Bo jesli nie, to jaka mozemy miec pewnosc, ze ich konstrukcje sa rzeczywiscie na podstawie Biblii, a nie prototypami, ktore sami opracowali? Tylko, ze wtedy zastanawia fakt, iz ladownik i stacja naprawcza do siebie pasuja jak ulal... w kazdym razie jestem pelna podziwu dla kogos kto potrafi wybudowac stacje na podstawie podobnych danych : "od podstawy na ziemi do dolnego odstępu dwa łokcie, a szerokość jeden łokieć, a od małego odstępu do większego odstępu cztery łokcie, a szerokość jeden łokieć. 15Palenisko dla ofiar miało cztery łokcie, a z paleniska dla ofiar wystawały cztery rogi. 16Palenisko dla ofiar długie było na dwanaście łokci przy szerokości dwunastu łokci, czworokątne po czterech swych bokach. 17Odstęp zaś długi był na czternaście łokci i czternaście łokci szeroki po czterech bokach, a obramowanie, które go dokoła otaczało, wynosiło pół łokcia, podstawa, na której on leżał, jeden łokieć dokoła. Stopnie zaś jego skierowane były ku wschodowi. 18" (Ezechiel, 43)
[quote name='deja vu' post='95278' date='08 marzec 2012 - 19:24']Po drugie (co pewnie spotka się ze sprzeciwem części forumowiczów) ingerencją samego człowieka (człowieka przyszłości i jego technologii) w życie ludzi p.n.e.
co miało na celu ukierunkowanie naszego rozwoju.[/quote] Nie bardzo rozumiem... masz na mysli, ze ludzie z przyszlosci wybrali sie w podroz w czasie?
[quote name='deja vu' post='95278' date='08 marzec 2012 - 19:24']Po drugie (co pewnie spotka się ze sprzeciwem części forumowiczów) ingerencją samego człowieka (człowieka przyszłości i jego technologii) w życie ludzi p.n.e.
co miało na celu ukierunkowanie naszego rozwoju.[/quote] Nie bardzo rozumiem... masz na mysli, ze ludzie z przyszlosci wybrali sie w podroz w czasie?
"Słowo Bóg jest dla mnie niczym więcej niż słowem i wytworem ludzkiej słabości, a Biblia zbiorem dostojnych, ale jednak prymitywnych, legend, które są na dodatek dość dziecinne. Żadna interpretacja, niezależnie od tego jak subtelna, nie może (dla mnie) tego zmienić" A. Einstein
[quote name='Elowen' post='95283' date='08 marzec 2012 - 22:52']Nie bardzo rozumiem... masz na mysli, ze ludzie z przyszlosci wybrali sie w podroz w czasie?[/quote]
Jest to jedna z hipotez - próba wyjaśnienia pojawiania się takich obiektów w tamtych czasach.
Jest to jedna z hipotez - próba wyjaśnienia pojawiania się takich obiektów w tamtych czasach.
[quote name='deja vu' post='95284' date='08 marzec 2012 - 22:10']Jest to jedna z hipotez - próba wyjaśnienia pojawiania się takich obiektów w tamtych czasach.[/quote]
hmm... nie pomyslalam o tym, poniewaz wieloletnia lektura komiksow science-fiction i fantasy gruntownie mnie upewnila, iz taka ingernecja w przeszlosc bylaby katastrofalna w skutkach dla przyszlosci...przyklad Thorgal tom "Wladca Gor"
hmm... nie pomyslalam o tym, poniewaz wieloletnia lektura komiksow science-fiction i fantasy gruntownie mnie upewnila, iz taka ingernecja w przeszlosc bylaby katastrofalna w skutkach dla przyszlosci...przyklad Thorgal tom "Wladca Gor"
[quote name='Elowen' post='95283' date='08 marzec 2012 - 22:52']i tak sie zastanawiam czy ktos jeszcze oprocz Blumricha i Beira podjal sie budowy owych konstrukcji?[/quote]
Odsyłam do akadyjskiego eposu o
''półBogu'' Gilgameszu , kiedy to wyruszył na poszukiwanie ''świata zmarłych'' , aby
wydostać z niego swojego ''dzikiego'' przyjaciela Enkidu .
Jest tam przedstawiona walka Gilgamesz ze ''strażnikami'' [formacja robotów] .
Z. Sitchin w swoich ''Kronikach Ziemi'' - chodzi mi o ''12 Planetę'' - ma rekonstrukcje
owych botów ... nie pamiętam już przez kogo wykonanną .
Odsyłam także do książki ... [chyba najbardziej wiarygodnej , jeżeli można użyć takiego
sformuowania]... Morris'a Jastrow'a i Alberta T. Clay'a '' The Epic of Gilgamesh - An Old Babylonian Version'' - San Diego 2003
... gdzie bardzo dokładnie opisana jest walka Glgamesza i Enkidu z ''Niebiańskim
Bykiem'' , którego pokonali ... z opisu wygląda , że była to także forma ''bota'' .
[quote name='Elowen' post='95285' date='08 marzec 2012 - 23:16']hmm... nie pomyslalam o tym, poniewaz wieloletnia lektura komiksow science-fiction i fantasy gruntownie mnie upewnila, iz taka ingernecja w przeszlosc bylaby katastrofalna w skutkach dla przyszlosci...[/quote]
Można przypuszczać ...[tylko]... , że ''Bogowie''/obcy interesowali się NAMI od 450 tyś.
lat wstecz , lecz po ''serii katastrof'' z przed 13-12 tyś. lat temu ... [które dotknęły Ziemię]
z niewiadomych przyczyn zostawili NAS samych sobie , od tak na pastwę losu ...
... być może kontrolują to nadal , lecz już w inny sposób , mniej manifestacyjny .
Odsyłam do akadyjskiego eposu o
''półBogu'' Gilgameszu , kiedy to wyruszył na poszukiwanie ''świata zmarłych'' , aby
wydostać z niego swojego ''dzikiego'' przyjaciela Enkidu .
Jest tam przedstawiona walka Gilgamesz ze ''strażnikami'' [formacja robotów] .
Z. Sitchin w swoich ''Kronikach Ziemi'' - chodzi mi o ''12 Planetę'' - ma rekonstrukcje
owych botów ... nie pamiętam już przez kogo wykonanną .
Odsyłam także do książki ... [chyba najbardziej wiarygodnej , jeżeli można użyć takiego
sformuowania]... Morris'a Jastrow'a i Alberta T. Clay'a '' The Epic of Gilgamesh - An Old Babylonian Version'' - San Diego 2003
... gdzie bardzo dokładnie opisana jest walka Glgamesza i Enkidu z ''Niebiańskim
Bykiem'' , którego pokonali ... z opisu wygląda , że była to także forma ''bota'' .
[quote name='Elowen' post='95285' date='08 marzec 2012 - 23:16']hmm... nie pomyslalam o tym, poniewaz wieloletnia lektura komiksow science-fiction i fantasy gruntownie mnie upewnila, iz taka ingernecja w przeszlosc bylaby katastrofalna w skutkach dla przyszlosci...[/quote]
Można przypuszczać ...[tylko]... , że ''Bogowie''/obcy interesowali się NAMI od 450 tyś.
lat wstecz , lecz po ''serii katastrof'' z przed 13-12 tyś. lat temu ... [które dotknęły Ziemię]
z niewiadomych przyczyn zostawili NAS samych sobie , od tak na pastwę losu ...
... być może kontrolują to nadal , lecz już w inny sposób , mniej manifestacyjny .
dino_24, no fajnie, tylko, ze ja mam na mysli wspolczesnych inzynierow, nie dziennikarzy bawiacych sie w paleoastronautyke czy kolejne postaci biblijne.
A odnosnie ingerencji obcych, to rowniez wszystko fajnie, tylko, ze deja vu postwil hipoteze ingerencji samego czlowieka (Ziemianina) z przyszlosci w swoja wlasna przeszlosc, a nie wizyty obcych...
A odnosnie ingerencji obcych, to rowniez wszystko fajnie, tylko, ze deja vu postwil hipoteze ingerencji samego czlowieka (Ziemianina) z przyszlosci w swoja wlasna przeszlosc, a nie wizyty obcych...
Rozwijając dalej wątek pojawiają się kolejne wątpliwości.
Czy ograniczenie ingerencji "obcych" a nawet jej brak wynika:
- z faktu że ziemska cywilizacja rozwija się we właściwym kierunku wg "obcych" i stwierdzają, że nie ma potrzeby ingerencji,
- czy może obca cywilizacja uległa zagładzie i tych "obcych" którzy odwiedzali ziemię już nie ma,
- czy może wspomniany wcześniej "człowiek przyszłości i jego technologia" tak wpłynął na życie na ludzi na ziemi p.n.e. oraz losy tego świata i zmienił jego bieg, że w efekcie wogóle nie powstał...
Czy ograniczenie ingerencji "obcych" a nawet jej brak wynika:
- z faktu że ziemska cywilizacja rozwija się we właściwym kierunku wg "obcych" i stwierdzają, że nie ma potrzeby ingerencji,
- czy może obca cywilizacja uległa zagładzie i tych "obcych" którzy odwiedzali ziemię już nie ma,
- czy może wspomniany wcześniej "człowiek przyszłości i jego technologia" tak wpłynął na życie na ludzi na ziemi p.n.e. oraz losy tego świata i zmienił jego bieg, że w efekcie wogóle nie powstał...
To ja dorzuce jeszcze jedna hipoteze:
Jestesmy takim doswiadczeniem w stylu magow z Pratchetta "a to zmieszajmy wszystko i zobaczymy co z tego wyniknie" I tak sobie teraz nas obserwuja.
...a my mozemy sobie tylo gdybac i tak sie tego nie dowiemy, poki "oni" nie zechca nas poinformowac... jesli w ogole chodzi o jakichs "onych" .
Jestesmy takim doswiadczeniem w stylu magow z Pratchetta "a to zmieszajmy wszystko i zobaczymy co z tego wyniknie" I tak sobie teraz nas obserwuja.
...a my mozemy sobie tylo gdybac i tak sie tego nie dowiemy, poki "oni" nie zechca nas poinformowac... jesli w ogole chodzi o jakichs "onych" .